K přírodě aktivně!.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klíčová aktivita: 03 Člověk a příroda 2. Přírodovědný pobyt 4. skupina.
Advertisements

Mateřská škola Sluníčko Hradec Králové,Třebeš
Realizace KA 02 v rámci projektu„Nadané dítě.eu“
Přírodovědný projekt 2. tříd
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Třída RÁKOSNÍČCI ZŠ a MŠ Újezd, p.o.
Bc. Lucie Ptáková,  Plánované spuštění systému: 2014  = evropská agentura pro vesmírný systém Galileo (GSA)  Bude zajišťovat především navigaci.
Městské lesy Hradec Králové a.s.
PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Spolek pro Trvalý Rozvoj a Okrašlování Městské části Praha 21, neboli.
 Pod záštitou: Ústeckého kraje.  ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, MÍROVÁ 2734/4, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PROJEKT ÚSTECKÉHO KRAJE: EKO-ECHO - Kouty krajiny.
„ROZVOJ KOMUNIKACE U ŽÁKŮ S AUTISMEM“
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
Katrin Monczková Ivana Nevěřilová Monika Jonešová
(Tvorba naučné stezky, na které se seznámíte s hlavními druhy našich dřevin)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
Lidé kolem nás…….. Speciální mateřská škola Blanická 16 Olomouc
H R Á T K Y S P Ř Í R O D O U. Gymnázium Rýmařov připravilo zábavnou soutěž s ekologickou tematikou plnou zajímavých úkolů pro třídy všech škol v našem.
Projekt: „Pomáháme zvířátkům v přírodě“
I Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
Zdravá škola.
Základní škola a Mateřská škola Horní Stropnice Školy pro venkov.
01.11 Projekt pro úpravy a osetí cvičného pozemku ve dvoře Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Anotace: Podzim – viditelné proměny, co dělá člověk na podzim Autor: Mgr. Renata Hacaperková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Očekávaný.
Prezentaci vytvořila: Jiřina Hamplová, ředitelka.
Představujeme školní družinu ZŠ Hovorčovice
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Č í slo š ablony: Jak si žije strom po celý rok? Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené,
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EVVO v Muzeu regionu Valašsko Mgr. Pavlína Vymazalová.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_26.
Ptáčku, ptáčku, co ti dáme do zobáčku? VNÍMÁNÍ VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Český svaz ochránců přírody – Regionální sdružení Iris EVP Den Země Exkurze Semináře Besedy Den stromů Zlatý list Tvořivé dílny Vycházky Ukliďme si svět.
SPOLEČNÝ PROJEKT DĚTÍ, RODIČŮ, UČITELŮ A PŘEDSTAVITELŮ OBCE PŘÍRODNÍ ZAHRADA.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Mateřská škola, Náchod, Havlíčkova 1848
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_PRVOUKA
Kdy: VE STŘEDU Čas: odpoledne, OD 15,30 Bude potřeba: Zahradní nářadí-
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
METEOSTANICE počasí.
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: VY_32_INOVACE_20_PRVOUKA_LÉTO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Červená, oranžová, zelená – jedeme!!!
„RELAXAČNÍ NÁMĚSTÍČKO“
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_31
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Ochrana životního prostředí
poznatky, orientace ve známém prostředí
Vycházka do lesa – hrajeme si na vědce
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Mateřská škola Libiš okres Mělník
Transkript prezentace:

K přírodě aktivně!

Projekt „K přírodě aktivně“ Přizpůsobení zahrady mateřské školy v podnětné prostředí a prostor pro budování aktivního pozitivního vztahu dětí k přírodě. Tento projekt je spolufinancován Královéhradeckým krajem.

Realizátorem projektu je Mateřská škola Slunečnice, která je součástí školského zařízení Mateřská škola, Speciální základní škola a Praktická škola Hradec Králové.

Cíle projektu Vybudovat u dětí se specifickými potřebami aktivní pozitivní vztah k okolní živé i neživé přírodě. Zprostředkovat dětem se specifickými potřebami poznání přírody a jejích zákonitostí pro ně srozumitelnou formou (konkrétní, zážitkové učení v reálných podmínkách). Naučit děti zodpovědnosti vůči přírodě, uvědomění si, že svým chováním ovlivňují okolní prostředí. Podílet se na ochraně ptactva. Získat elementární znalosti o přírodě, jejích proměnách, vývoji a provázanosti.

Všemi aktivitami se snažíme naplňovat cíle našeho projektu. Den stromů (výsadba, výstava, medializace) Instalace ptačích budek Výstavba altánu Realizace smyslového chodníku Vybudování naučné stezky

Den stromů V listopadu se uskutečnila na zahradě MŠ akce Den stromů. Za pomoci zahradníků a dětí si každá třída vysadila svůj strom, který budou v rámci ročních období děti pozorovat a starat se o něj. Na zahradě byly vysázeny i další stromy a došlo ke zmlazení keřů na školní zahradě.

V MŠ také proběhla soutěž pro rodiče a děti o vytvoření stromu nejrůznějšími výtvarnými technikami. Rodiče i děti se v hojné míře zapojili.

„K přírodě si děti ze školky postupně vytvářejí aktivní vztah O těchto aktivitách jsme informovali veřejnost v Hradeckém deníku. Hradecký deník.cz - článek o MŠ Slunečnice ze soboty 6.12.2014 „K přírodě si děti ze školky postupně vytvářejí aktivní vztah K přírodě aktivně! - ekologický projekt královéhradecké mateřské školy Slunečnice. Hradec Králové - Mateřská škola Slunečnice v Hradci Králové, která zajišťuje komplexní výchovně-vzdělávací péči dětem se zdravotním postižením různého typu a stupně, včetně dětí s kombinovanými vadami a autismem, začala s realizací svého ekologického projektu „K přírodě aktivně!" hrazeného z krajského dotačního programu.“

Čtyři různé stromy První etapou byl výběr a výsadba stromů na školní zahradě. Třída Čmeláčků zvolila jabloň, Berušky třešeň, Sluníčka sakuru a Kuřátka jeřáb. V podzimních měsících jsme při vycházkách s dětmi stromy pozorovali a vybírali jsme, který by se nám líbil. Potom jsme si v mateřské škole vyrobili vlastní stromečky ze spadaného listí a přírodnin. Výtvarné činnosti se přenesly i do rodin dětí, neboť vytvářely výrobky pro soutěž „O nejkrásnější strom". Na konci listopadu při akci „Den stromů" si každá třída za pomoci profesionálních zahradníků vysadila svůj vlastní strom. Děti s nadšením pomáhaly zahrnout nový stromek zeminou a zalévat ho. Také si stromeček pohladily, či mu zazpívaly písničku, aby dobře rostl. Hradecký deník.cz - článek o MŠ Slunečnice ze soboty 6.12.2014

Podpora vnímání Cílem výsadby stromů je seznámit děti s okolní přírodou, a to především aktivními činnostmi a cestou bezprostředního pozorování. Zážitkové učení dětem pomáhá postupně chápat elementární vztahy a souvislosti mezi člověkem a přírodou. U „svých" stromů se budou třídy společně scházet, chtějí pozorovat přírodní jevy spojené se střídáním ročních období a společně hodlají o stromky pečovat. Díky projektu se zahrada královéhradecké mateřské školy obohatí také o další podněty, které u dětí povedou k podpoře vnímavosti, ale rovněž k začátkům spoluodpovědnosti za tvorbu okolního prostředí ve kterém žijí. Autor článku: Mgr. Jana Brandejsová Hradecký deník.cz - článek o MŠ Slunečnice ze soboty 6.12.2014

Ptačí budky, krmítka Pozorování ptactva jsme podpořili nákupem a připevněním krmítek, krmením ptactva.

Altán Na konci měsíce  listopadu 2014 byl vytvořen základ k altánu za pomoci a spoluúčasti rodičů dětí z MŠ. Byly usazeny obrubníky, zabetonované patky, prostor připraven pro vybudování podlahy (vysypání kamenné drtě). Altán firma postavila na začátku měsíce března. Podlaha byla udělána opět za pomoci rodičů dětí z MŠ a bylo upraveno okolí altánu.  

Součástí altánu jsou stoly a skříňky na ukládání přírodních a didaktických materiálů pro každou třídu.

Meteorologická budka U altánu je umístěna meteorologická budka, jejímž prostřednictvím budeme s dětmi sledovat vítr (korouhev), teplotu (teploměr), srážky a celkový vliv počasí na okolní přírodu.

Smyslový chodník Po usazení altánu byl vedle něho svépomocně zbudovaný smyslový chodník.

Smyslový chodník Materiál (mulčovací kůra, kamínky a písek) nám poskytly a dovezly Městské lesy Hradec Králové a.s.

Naučná stezka Naučná stezka sestává z pojmenování a označení několika stromů na zahradě MŠ. Postupně s dětmi tuto aktivitu budeme rozšiřovat na poznávání dalších stromů, jejich plodů a listů. Závěr naučné stezky bude v altánu, kde děti budou průběžně vytvářet obrázkové, laminované karty nejen stromů, ale i rostlin, hmyzu, zvířat a ptáků a paní učitelky z každé třídy jim vytvoří vlastní soubor. Součástí této smyslové a naučné stezky budou proutěné koše a ošatky na sběr, poznávání a třídění přírodních materiálů.

Lavičky a zahradní potřeby Do MŠ byly dále zakoupeny zahradní lavice, které využijeme k odpočinku dětí a pozorování přírody. V nákupu zahradních potřeb jsme se zaměřili na pomůcky pro pěstování rostlin pro děti i dospělé, kteří se společnými silami o zahradu starají (velké truhlíky, náčiní, konve, kompostér), ošetřování trávníků a výsadby (různé pomůcky – hrábě, konve, rýče apod., strunový vyžínač, vysavač listí, ochranné pomůcky, ale i přívodné kabely, hadice apod.)  

Pro malé zahradníky

Publicita http://www.ms-slunecnice.estranky.cz/clanky/projekt--k-prirode-aktivne--/

DĚKUJEME VŠEM ZÚČASTNĚNÝM ZA PODPORU V našem úsilí budeme i nadále pokračovat a stavět se K PŘÍRODĚ AKTIVNĚ!