TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová. Obsah semináře: 1.Vymezení pojmu hra 2.Teorie hry 3.Význam a funkce hry 4.Zákonitosti hry 5.Charakteristické znaky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Advertisements

Friedrich Fröbel ( ).
Pedagogika volného času (VČ)
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová. Obsah semináře: 1.Vymezení pojmu hra 2.Teorie hry 3.Význam a funkce hry 4.Zákonitosti hry 5.Charakteristické znaky.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rozdíly mezi osobnostmi
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová. Obsah semináře: 1.Vymezení pojmu hra 2.Teorie hry 3.Význam a funkce hry 4.Zákonitosti hry 5.Charakteristické znaky.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová.
10. Proměny cílů předškolní výchovy
Dějiny české psychologie
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová.
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Dvouleté děti v MŠ Strakonice, 3. října 2016 Mgr. Hana Splavcová, NÚV
9. Tvorba individuálního plánu
Pedagogické disciplíny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
3. PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ Věcné podmínky Životospráva
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Pedagogika jako vědecká disciplína
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
9. Tvorba individuálního plánu
Masopust Tradice v obci.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vývoj člověka Ontogeneze.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Osobnosti zážitkové pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Transkript prezentace:

TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová

Obsah semináře: 1.Vymezení pojmu hra 2.Teorie hry 3.Význam a funkce hry 4.Zákonitosti hry 5.Charakteristické znaky hry 6.Využití hry pro pedagogickou diagnostiku 7.Hračka 8.Ukázky her (zdroj – literatura, Internet)

8. Hračka: je materiálem, který hru ovlivňuje a rozvíjí jsou předměty umožňující přenos zkušeností a informací společensko – kulturních struktur, které mohou být využívány při výchově a vzdělávání (Duplinský) může se stát pomocníkem při komunikaci mezi dítětem a dospělým vyplňuje prostor, když si dospělí nemohou s dítětem hrát

I když je hra velmi důležitá, nemůžeme dítě nechat napospas jen hračkám, jako jediným prostředkům formujícím jeho psychiku! (Matějček, 1996)

Hračka, stejně jako hra, provází lidskou společnost od vzniku dějin. archeologické vykopávky a pozdější literární památky J. Á. Komenský charakterizoval hry a hračky ve spise Svět v obrazech. výpověď o zručnosti našich předků (jaký měli cit pro materiál a jeho zpracování, jaký měli vztah k přírodě a jaký byl jejich estetický smysl) ukazuje na vztah k dětství, který ta která kulturní epocha nebo společenská vrstva měla a jaké hodnoty s ním spojovala Původně byly hračky vyráběny samotnými rodiči nebo příbuznými, kteří v nich dětem předkládali ke hře své vlastní zhmotnělé představy o světě, své zkušenosti z dětství i dalšího života.

Vývoj do minulého století: základní inventář hraček téměř neměnný hračky se lišily především materiální a typovou kvalitou, která byla podmíněna sociálním prostředím hračky zpravidla plnily úlohu vzdělávacích prostředků (příprava na budoucí povolání - syn rytíře vlastnil více zbraní, syn sedláka více pracovního nářadí) (Duplinský, 1993) od minulého století se tato pracovně výchovná funkce hraček již tolik neuplatňuje

Další vývoj hračky: s rozvojem průmyslové výroby se staly hračky předmětem zájmu celé řady pracovníků – výtvarníků, technologů, lékařů, psychologů, pedagogů a ekonomů. do hodnocení hračky se promítá celá řada vlivů – společenských, kulturních, náboženských, ale i ekonomických a dalších (tyto vlivy často nesouvisí se vztahem dítěte k hračce)

„V současné době se v diskusi o požadavcích a nárocích kladených na funkci dětské hry a hračky někdy málo zdůrazňuje jejich výsostně volná herní, fantazijní a abreaktivní funkce, jejíž důležitý mentálně hygienický účel je nepochybný a z mnoha důvodů je nutno v něm spatřovat jedno z hlavních poslání hračky.“ (Duplinský 1993, str.6).

Současnost: ve světě se vyrábí víc než milion různých druhů hraček, které deklarují výchovnost a zaručený vliv na rozvoj psychických funkcí, motoriky nebo inteligence (zpravidla jde o konzumní zboží) častý hřích dospělých je, že dětem kupují to, co se líbí jim (nebo s čím by si sami chtěli hrát), přičemž neberou ohled na potřeby dítěte ani na jeho rozvoj (20% případů, kdy si děti mohly hračku vybrat samy)

Oblíbenost hraček u dětí hračky napodobující skutečnou věc – důvodem je nemožnost hrát si se skutečnými předměty, jakými jsou pračka, vypínač, žehlička atd. nebo představa, že se stávají dospělými (Millarová, 1978) pro děti je důležitá tvarová a barevná blízkost k reálnému vzoru

Česká tradice: hračky mají vysokou kulturní úroveň a dobrou tradici informační bulletin hračkářského oboru „Hračka“, (lednu 1966) seznamuje s úspěchy tohoto oboru u nás - výstavy v Paříži v letech 1955 a 1956 (prof. Viktor Fixl) oceňována je zejména jejich výchovná a výtvarná stránka i jejich námětová bohatost v porovnání s dalšími zeměmi jsou české MŠ mnohem vybavenější

Rizika spojená s množstvím hraček: Deprivace – malé množství, chudost, malá podnětnost Supersaturace – zahlcení velkým množstvím Je důležité najít rovinu mezi těmito dvěma póly tak, aby se hračka stala ve hře přirozenou učební pomůckou, která umožňuje řešení úkolů nanečisto. Obecně vzato by se měla vyznačovat rozmanitostí, umožňovat napodobování činnosti dospělých a nechávat prostor pro dětskou fantazii.

Každý rok v říjnu se pod záštitou Asociace předškolní výchovy organizuje soutěž „Správná hračka“. (Praha, MŠ Sokolovská 182) Kvalitu hraček zde posuzuje tým odbornic z řad pedagogů i psychologů.

VYTVÁŘENÍ ZÁSOBNÍKU Doporučená literatura:

BAKALÁŘ, E., KOPSKÝ, V. I dospělí si mohou hrát. Praha : Pressfoto ČTK, BRIERLEY, J. 7 prvních let života rozhoduje. Praha: Portál, ISBN BRUCEOVÁ,T. Předškolní výchova. Praha: Portál, ISBN CAIATIOVÁ, M., DELAČOVÁ, S., MULLEROVÁ, A. Volná hra. Praha: Portál, ISBN DVOŘÁKOVÁ, H. Pohybem a hrou rozvíjíme osobnost dítěte. Praha: Portál, ISBN DUPLINSKÝ, J. Dětská hra a psychologie. Pedagogika, 4/2001, s. 537 – 540. HUIZINGA, J. Homo ludens. Praha: Mladá fronta, MILLEROVÁ, S. Psychologie hry. Praha : Panorama, JIRÁSEK, J., VANČUROVÁ, V., HAVLÍNOVÁ, M. Hrajeme si doopravdy. Praha: Avicenum, ISBN LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada Publishing, ISBN X LANGMEIER, J., MATĚJČEK, Z. Psychická deprivace v dětství. Praha: Avicenum, MATĚJČEK, Z. Jaké hračky pro předškolní děti. Předškolní výchova, 1996/1997, ročník LI, č.4. MIŠURCOVÁ V., FIŠER J., FIXL V. Hra a hračka v životě dítěte. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, NĚMEC, J. Od prožívání k požitkářství. Výchovné funkce hry a její proměny v historických kon­ cepcích pedagogiky. Brno : Pai­do, 2002, 112 s. ISBN

OPRAVILOVÁ E. Dítě si hraje a poznává svět. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, OPRAVILOVÁ E, OPRAVILOVÁ, E. Úskalí didaktického využití hračky. Pedagogika, 4/2001, s OPRAVILOVÁ, E., GEBHARTOVÁ, V. Zima v mateřské škole. Praha: Portál, ISBN PŘÍHODA, V. Problematika předškolní výchovy. Praha: SPN, 1966 SEVEROVÁ, M. Hry v raném dětství. Praha: Academia, SHAPIRO, L., E. Emoční inteligence dítěte a její rozvoj. Praha: Portál, ISBN UHLÍŘOVÁ, J. Role hry v Komenského pedagogické koncepci. Praha: UK, ISBN ZAPLETAL, M. Encyklopedie her. Praha: Olympia, 1975.