KUBISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Advertisements

Významný avantgardní malířský a sochařský směr z počátku XX. století
První představitelé impresionismu
KUBISMUS a Pablo Picasso.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kubismus I. Polovina 20. století.
Jindřich Otipka akademický malíř
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
KUBISMUS.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Kubismus; malířství a sochařství Předmět, ročník
Umělecké směry 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Moderní umělecké směry KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Architektura tužkou a ve 3D
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
Umělecké slohy a moderní umění 6. Moderní a současné umění
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY 1905 – 1914
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_757_KUBISMUS TÉMA: Kubismus ve výtvarném.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚHEL POHLEDU.
ČESKÝ KUBISMUS Jiří Salajka.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_INOVACE_3D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název Kubismus; architektura a užité umění Předmět, ročník
Česká kultura.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie ve světové literatuře
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Umělecké směry 19. století
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
3. Kompozice ve výtvarném umění
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropské umění počátku 20. století
SECESE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_20_DĚJINY KULTURY – Umění 20.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05C_08_Kubismus v českém malířství,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_18.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
KUBISTICKÉ POPRSÍ – OTTO GUTFREUND
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KUBISMUS Metelková Surov.
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Česká společnost
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_12
Doba první republiky Umění mezi válkami.
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Kultura meziválečného období
KUBISMUS.
Otázka č. 1.
Transkript prezentace:

KUBISMUS

Osnova Charakteristika doby Hlavní znaky kubismu Fáze kubismu Hlavní představitelé Kubismus v Čechách a na Moravě Architektura Malířství Sochařství

Charakteristika doby a hlavní znaky slohu V roce 1908 se konala výstava, kde poprvé padlo slovo „kubus“ = krychle Vzniká nový umělecký směr Kubisté hledají způsob, jak zachytit trojrozměrnost věcí, aniž by se porušila dvojrozměrnost obrazu Dochází k rozbití a rozložení předmětů na jeho části Tyto části jsou na plátně zobrazené najednou a vedle sebe na ploše Z obrazů téměř vymizela krajina jako zátiší, které převládalo a umožňovalo více experimentů Do obrazů kubisté vnáší pohyb a prvek času Hlavní ohnisko obrazu je soustředěno uprostřed plátna a směrem do rohů se význam věcí zmenšuje

Fáze kubismu 1. převažuje zjednodušování předmětů na základní geometrické tvary 2. analytický kubismus – rozbíjení předmětů na jednotlivé části 3. syntetický kubismus – skládání jednotlivých částí do jedné malířské plochy ---- vzniká určité napětí v obraze

Představitelé kubismu Pablo Picasso – španělský umělec, reaguje na dramata lidského života, po překonání kubismu se vrací zpět k tradičním námětům, používá také prvky surrealismu Obrazy: Guernica (podnětem byl nálet nacistů na vesničku Guernica ve Španělsku), Slečny z Avignonu, Tři hudebníci Georges Braque – vyváženější a harmoničtější než Picasso, kultivovanost výrazu

Pablo Picasso – Slečny z Avignonu, Guernica

Georges Braque

Kubismus v Čechách a na Moravě Metody kubismu zasáhly do všech oblastí výtvarného umění Kubismus na vysoké úrovni Architektura a užité umění na úplném vrcholu Malířství: vzniká Skupina výtvarných umělců – vznikla sdružením několika mladých výtvarníků Představitelé malířství: Václav Špála, Emil Filla, Antonín Procházka Architektura: základem se stala soustava šikmých geometrických ploch Představitelé architektury: Pavel Janák (návrh pomníku Jana Žižky na Vítkově), Josef Gočár (stal se hlavním architektem města Hradec Králové) Sochařství: představitel – Otto Gutfreund (tvůrce pomníku Babičky v ratibořickém údolí)

Josef Gočár – Hradec Králové (ukázky staveb)

Pavel Janák - architekt

Václav Špála – Pradleny, Dvě ženy u vody