Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_16_Kubismus TÉMA: Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 Anotace Materiál slouží jako osnova výkladu učitele, podklad k tvorbě zápisků žáka. Motivuje k vlastní výtvarné činnosti inspirované kubismem. Obsahuje modře podtržené hypertextové odkazy Je zakončen malým testem, správné odpovědi se zabarví modře, špatné červeně. Rozvíjí znalosti z dějin umění na základě prožitku a vlastní tvorby. Podporuje mezipředmětové vztahy (výtvarná výchova, český jazyk a literatura). Je primárně určen pro předmět výtvarná výchova v druhém ročníku a sextě.

3 Kubismus Pablo Picasso – portrét – Juan Griss

4 Kubismus Princip kubismu spočívá v jeho prostorové koncepci díla, předmět nezobrazuje jen z jednoho úhlu, ale z mnoha úhlů současně. Zobrazovaný předmět je rozkládán až na nejjednodušší geometrické tvary (především krychle - latinsky cubus), které byly pak pomocí fantazie skládány do obrazu, proto zobrazené předměty působí dojmem, že jsou deformované a objevují se zároveň z několika pohledů.

5 Kubismus Počítal i se čtvrtou dimenzí a nekonečnem
(ovlivněno A. Einsteinem) řešil nové problémy perspektivy a vytvářel nové prostorové vztahy mezi předměty. Měl velký dopad na umělce prvních desetiletí 20. století, a tím ovlivnil (ať přímo či nepřímo) vývoj nových uměleckých stylů (futurismus, konstruktivismus a expresionismus). V některých lokalitách získal charakter uměleckého slohu (např. v Čechách a na Moravě). V literatuře se uplatnil především jako kubofuturismus – grafická podoba básní, mnohopohledovost – Guillaume Apollinaire

6 Z historie: První impulsy - kolem roku 1906 u děl, která během svých studií v Paříži vytvářeli  Georges Braque a Pablo Picasso. Zpočátku byla jejich tvorba na sobě nezávislá, oba ovlivnilo  africké domorodé umění a Paul Cézanne. Roku 1907 začali pracovat společně a zůstali spolu až do vypuknutí první světové války 1914. Termínu „kubismus“ bylo poprvé použito hanlivě francouzským kritikem umění, od roku 1910 můžeme mluvit o kubistické škole.

7 Prekubismus 1906 – dochází k objevování kubistické perspektivy (např. Pablo Picasso - Ženský akt, Avignonské slečny). Postupně jsou zobrazované předměty omezovány na základní geometrické tvary. Z barev se používaly pouze odstíny šedé a hnědé barvy.

8 Analytický kubismus 1909 – 1912 – v tomto období kubismus nebyl abstraktním uměním, barva se stále téměř nepoužívala. Dochází k částečné abstrakci tzn. zobrazované předměty jsou nahrazovány jinými podobnými předměty. Zobrazovaný předmět je rozložen na jednotlivé geometrické tvary, které jsou pak zobrazeny neperspektivně vedle sebe.

9 Syntetický kubismus (též vrcholný)  – 1914 – v této fázi se kubismus přiblížil abstrakci, nicméně je pro něj stále důležitý zobrazovaný předmět, který je skládán z linií a ploch. Objevuje se koláž a s ní i barva.

10 Pablo Picasso http://tinyurl.com/m8ooqjy
25. října 1881 – 8. dubna 1973) španělský malíř a sochař jedna z nejvýznamnějších osobností umění 20. století, zakladatel kubismu Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Odhaduje se, že Picasso vytvořil asi 13 500 obrazů a skic, 100 000 rytin a tisků, 34 000 ilustrací a 300 skulptur a keramických děl.  Prošel celou řadou období tvorby – symbolismus, modré období, růžové období, africké období, analytický kubismus, syntetický kubismus, klasicismus, surrealismus, pozdní tvorba

11 Georges Braque (13. května 1882 Argenteuil – 31. srpna 1963
 Paříž)-francouzský malíř a sochař 1908 až 1913 se začal v jeho obrazech odrážet zájem o geometrii a perspektivu. Zkoumal účinky světla a perspektivy a také se zajímal o prostředky, pomocí kterých je možné světlo a perspektivu zobrazit. Zpochybňoval i ty nejustálenější malířské postupy Například v obrazech, které zobrazovaly pohled na vesnici, často zredukoval architekturu na tvary, které se podobaly kostce; ta byla vystínovaná tak, že zobrazené vypadalo zároveň ploše i prostorově. Braque tak ukázal na samotné základy optické iluze a uměleckého zobrazení. Od roku 1909 Braque pracoval s Pablem Picassem, který k malování přistupoval podobně.

12 Kubismus v českých zemích
Má charakter uměleckého slohu – malířství, sochařství, architektura, užité umění… Představitelé: Malířství - Emil Filla, Josef Čapek,Bohumil Kubišta… Architektura – Pavel Janák, Josef Gočár, Otakar Novotný…

13 Emil Filla 4. dubna 1882 Chropyně – 7. října 1953 Praha1903
Studoval v Praze Akademii výtvarných umění. Školu však opustil po třech letech kvůli konvenčním metodám a náplni výuky a spolu s několika svými spolužáky se rozhodl sám hledat novou cestu. V prvním období jeho tvorby jej výrazně ovlivnila především tvorba malíře Edvarda Muncha. V roce 1910 se v jeho tvorbě poprvé začínají objevovat prvky kubismu, nejprve jako kuboexpresionismus. Na vzrůstající nebezpečí nacismu ve druhé polovině 30. let reaguje občansky i umělecky. Vytváří cyklus zápasů Héraklových, cyklus českých a slovenských lidových písní (Bude vojna, bude, Člověk a smrt, Válka, 1939), a především cyklus Boje a zápasy, v nichž spolu zápasí zvířata . První den 2. světové války byl spolu s řadou dalších významných osobností (mj. s Josefem Čapkem) nacisty zatčen a uvězněn v koncentračním táboře v Dachau a později v Buchenwaldu.  Od roku 1947 vytvářel až do konce života krajinomalby Českého středohoří – měl v užívání jedno křídlo zámku v Peruci.

14 Josef Čapek http://tinyurl.com/ohrj9q2 (23. března 1887 Hronov –
 duben 1945/mezi 1. a 15. dubnem (v koncentračním táboře Bergen-Belsen) Český malíř, spisovatel, fotograf, grafik a knižní ilustrátor. Autor slova „robot“. Spoluzakladatel výtvarných spolků Mánes a Tvrdošíjní Působil spolu s bratrem Karlem jako novinář v Národních listech a Lidových novinách a přispíval do řady uměleckých časopisů. S bratrem Karlem vytvořil řadu literárních děl – např. Ze života hmyzu, Zářivé hlubiny, Krakonošova zahrada… Napsal a ilustroval Povídání o pejskovi a kočičce, je také autorem knihy Kulhavý poutník. Vystupoval aktivně proti fašismu např. cykly karikatur a cykly obrazů Oheň a Touha, jimiž vyjádřil zklamání z Mnichova.

15 Architektura U některých architektů došlo k velmi výraznému ovlivnění kubismem, jejich stavby samozřejmě musely být především funkční, proto se nejedná o čistý kubismus Josef Gočár – Dům U Černé Matky Boží Otakar Novotný – Učitelské domy, Praha Pavel Janák – palác Adria Praha, krematorium Pardubice, kubistický kiosek Antonio Gaudí

16 Užité umění

17

18 Určete správná a nesprávná tvrzení:
Zakladateli kubismu jsou Pablo Picasso a Georges Braque. Pro kubismus je charakteristická mnohopohledovost a rozklad předmětů na základní prostorové útvary. V kubismu se uplatňují výrazné a pestré barvy. Někdy bývá za poslední fázi kubismu označován orfismus. Kubismus se neprosadil v literatuře. V českých zemích se kubismus nijak výrazně neuplatnil.

19 Náměty pro tvůrčí práci:
Vytvoř kubistický portrét Namaluj kubistické zátiší, doplň je koláží Navrhni kubistické nádobí (např. kávový nebo čajový servis) Navrhni kubistický dům

20 Studentské práce:

21 Zdroje ČERNÁ, Marie. Dějiny výtvarného umění. Praha: Idea servis, 1996, ISBN NEZJIŠTĚNO. Kubismus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GOOGLE CULTURAL INSTITUTE. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ARGENTINA. REVISTA VEA Y LEA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HUBERTL. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZJIŠTĚNO. Georges Braque [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZJIŠTĚNO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OPELÍK, Jiří. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZJIŠTĚNO. Josef Čapek [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VIT VIT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 Zdroje HAUNEROVÁ, Eva. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NARTOUN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GAMPE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZJIŠTĚNO. puzzleshop [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DILIGENT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZP. Wikipedia, the free encyclopedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠJŮ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AKTRON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

23

24

25

26

27 Avignonské slečny- údajně první kubistický obraz - 1907, slečny z podniku Avinyó v Barceloně –
v pravé části obrazu na obličejích místo šerosvitu užito k zachycení prostoru užito šrafování


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:"

Podobné prezentace


Reklamy Google