ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Advertisements

Realistický román.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
České národní obrození
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Jaroslav Žák a Únor 1948 VY_32_INOVACE _1B18
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Identifikátor materiálu: EU –
Osobnosti národního obrození
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autor: Bc. Eva Doležalová
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Alexandr Sergejevič Puškin
Vladislav Vančura 9. ročník.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Reálie - bankovky.
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Emil František Burian
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Marie Majerová 9. ročník.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.05_Vladislav Vančura.
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Městská tematika – Ignát Hermann
Naturalismus v české literatuře
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ RURALISMUS HISTORICKÁ A ŽIVOTOPISNÁ PRÓZA HUMORISTICKÁ PRÓZA Mgr. Michal Oblouk

RURALISMUS A VENKOVSKÁ PRÓZA literární směr, který se prosadil v české literatuře v první polovině 20. století ústředním bodem je vesnická tématika, vývoj vztahu venkova a města, objevuje se i téma tvrdé kapitalizace venkova a s tím spojená industrializace a nemilosrdný osud obyvatelstva z latiny ruralis = venkovský dominantní vztah k půdě = jistota, zakotvenost venkovský život je spolehlivou zárukou mravnosti a čistoty x zhoubný vliv města a technické civilizace obraz těžkého údělu venkovanů (bez idyličnosti), význam tradice, rodiny, vazby s přírodou a křesťanství historická próza a životopisné romány vznikaly zvláště za okupace, autoři se vraceli k lidové kultuře a tradici ústředním tématem je historie, inspirace válkou, národem, ve 30. letech se literatura vrací ke kladným obdobím českých dějin a rozkvětu národa, tedy k národnímu obrození, době vlády Karla IV. a Rudolfa II.

Josef knap (1900 – 1973) prozaik, básník a literární kritik, čelní představitel ruralistické literatury narodil se v Podůlší u Jičína v rolnické rodině vystudoval moderní literaturu na filozofické fakultě UK v meziválečném období procestoval řadu evropských zemí v letech 1925 – 1951 pracoval v divadelním oddělení Národního muzea za války prošel totálním nasazením v 50. letech se stal obětí politických procesů s katolickými intelektuály, r. 1952 byl odsouzen k 11 letům vězení (kvůli rakovině byl již o 3 roky později propuštěn) – r. 1967 byl rehabilitován po propuštění pracoval jako stavební dělník, až později získal zaměstnání v Památníku národního písemnictví v 60. letech se zabýval dějinami divadelních společností zemřel v Praze

DÍLO J. KNAPA Réva na zdi – selský román, sedlák Kašpar je na syna Josefa tvrdý, jedná s ním hůř než s čeledínem; Josef se zamiluje a ožení, otec jej nechá bydlet na statku, ale odveze si všechen majetek a syn tak musí začít od píky Zaváté šlépěje – povídková kniha Muži a hory – román z prostředí slovenského Liptova, o životě domorodých pastevců Puszta – román z prostředí české kolonizace v jižní části Podkarpatské Rusi Cizinec – román, tragédie člověka marně se pokoušejícího uspět mimo rodný kraj Vysoké jarní nebe – román s tématem krize mladého manželství Čas kopřiv – povídkový soubor vydaný k autorovým 70. narozeninám, část nákladu byla zabavena Dívčí hlas – úředník se dostává do těžké situace, když se po rozvodu stará o svoji dcerku Dokud vane vítr – budoucí herečka jede přes otcův zákaz do Prahy, aby viděla položení základního kamene Národního divadla Vzdálená země – příběh o promarněném životě; hrdinou je vesnický lékař, který ve válce ztratí přítele; až díky tomu si uvědomuje, jak důležitá pro něj musí být jeho dcera

František křelina (1903 – 1976) prozaik, básník a dramatik narodil se v Podhradí u Jičína vystudoval Učitelský ústav v Jičíně, poté učil v Českém Dubu roku 1936 obdržel státní ocenění a o dva roky později cenu České akademie věd a umění po obsazení Sudet r. 1939 odešel do Prahy r. 1947 se nabídl, že bude v nově osídlovaných pohraničních oblastech pracovat jako učitel – krátce učil v Žatci, ale vrátil se zpět do Prahy r. 1951 byl zatčen, následovalo odsouzení za protistátní činnost katolických spisovatelů na dvanáct let vězení, r. 1960 byl amnestován do r. 1964 pracoval v Praze jako stavební dělník r. 1967 byl plně rehabilitován zemřel v Praze

DÍLO F. KŘELINY Půlnoční svítání, Předjitřní tma, Plaché světlo – básnické sbírky Hubená léta - sociálně realistický román z Podještědska a prostředí tkalců, zobrazuje vliv hospodářské krize na chalupníky a dělníky Hlas na poušti, Puklý chrám, Bábel, Soud nad Bábelem – volná tetralogie, obraz venkova jako prostředí, kde je člověk schopen s pomocí víry snášet lidský úděl (x zkaženost velkoměsta, zhoubná městská morálka) Dcera královská, blahoslavená Anežka česká – oslava světice sv. Anežky české Amarú, syn hadí - román o českých misionářích v peruánských pralesích na konci 17. století, jezuitský kněz J. V. Richter je umučen domorodci Každý své břímě – baladický román o tragických osudech lidických obyvatel za 2. světové války

VÁCLAV PROKŮPEK (1902, Dolní Lochov – 1974, Brno) – redaktor a spisovatel, ve všech knihách se projevil jako znalec osobitého světa vesnické chalupy i zasvěcený znalec života lidí a koní, dílo: Baba, Ve stínu hor, Zakryto slzami, Ztracená země, Nebe nad námi VOJTĚCH MARTÍNEK (1887, Brušperk – 1960, Ostrava) - spisovatel, literární kritik a publicista, ve svých románech popisoval národní a sociální změny na Ostravsku v době industrializace, dílo: román Stavy rachotí, románová trilogie Černá země a Kamenný řád

A. C. NOR (1903, Kylešovice - 1986, Praha) -vlastním jménem Josef Kaván, autor románů z prostředí slezské vesnice, fejetonista, dílo: romány Bürkental, Rozvrat rodiny Kýrů, Raimund Chalupník, Jed v krvi, Zmučená zem, Zločin na samotě JAN VRBA (1889, Klenčí pod Čerchovem – 1961, Domažlice) - lesník, učitel, básník a spisovatel, řada knížek se opírá o jeho profesní lesnickou a mysliveckou zkušenost, bývá nazýván básníkem lesa, stromů a zvěře, dílo: romány Dolina, Boží mlýny, Chodsko pod Haltravou, Soumrak Hadlasuc rodu

FRANTIŠEK KUBKA (1894 – 1969) prozaik, básník, germanista a překladatel (zvl. z ruštiny a němčiny), autor mnoha literárních studií a životopisů narodil se v Praze v rodině úředníka vystudoval slavistiku a germanistiku na filozofické fakultě UK během 1. světové války vstoupil do československých legií a bojoval na ruské frontě v letech 1927 – 1937 byl redaktorem listu Prager Presse na přelomu let 1939/1940 byl vězněn gestapem v Berlíně v letech 1946–1949 byl činný jako vyslanec v Bulharsku, poté žil jako spisovatel z povolání zemřel v Praze

DÍLO F. KUBKY Karlštejnské vigilie – novela, Karel IV. si povídá s přáteli (významnými osobnostmi) Mnichov – historický román, ve kterém je hlavním hrdinou Jan Martinů (autobiografické rysy), který se svou sovětskou manželkou Táňou cestuje zpět do své rodné země, aby poznal zdejší vyhrocenou atmosféru Palečkův úsměv, Palečkův pláč – dvoudílný román z 15. století, inspirace legendou o šaškovi krále Jiřího z Poděbrad Skytský jezdec, Pražské nokturno – historické novely

FRANTIŠEK KOŽÍK (1909 – 1997) spisovatel a esperantista, autor historických a biografických románů, používal pseudonym Jiří Žalman narodil se v Uherském Brodě v rodině soudce vystudoval práva, zároveň absolvoval na konzervatoři obor režie a dramaturgie jako právník působil jen krátce, v letech 1933 – 1940 byl rozhlasovým režisérem programu Verda Stacio v Brně (vysílalo v esperantu), od r. 1941 spolupracoval s Československým rozhlasem v Praze byl členem herecké skupiny TRAKT v letech 1956 – 1974 působil jako dramaturg Československého filmu část života prožil v Uherském Hradišti jeho první manželka Zdeňka Švabíková byla herečka, jeho druhá manželka Olga Horáková byla spisovatelka zemřel v Telči

DÍLO F. KOŽÍKA Největší z pierotů – biografický román o mimovi českého původu Janu Kašparu Deburau, umělci, který se snaží proslavit ve Francii, ale zprvu se mu nedaří, pokouší se i o sebevraždu, ale zachrání ho prostitutka a dva „příslušníci spodiny“, pomůže mu trojice obdivovatelů divadla z vyšších vrstev a stane se úspěšným, rozpadá se mu ale manželství, protože kvůli kariéře zanedbává rodinu, když si ale najde nový vztah, začne ho trápit těžké plicní onemocnění, na svém posledním představení je již zcela vyčerpán a krátce nato umírá, oplakává ho celá Paříž Básník neumírá – o portugalském básníkovi 16. století Luísi Camoesovi Synové hor - o tragédii českých lyžařů Hanče a Vrbaty Po zarostlém chodníčku – o Leoši Janáčkovi Světlo v temnotách – o Janu Amosi Komenském Miláček národa – o Josefu Kajetánu Tylovi Rytíř smutné postavy – o Migueli de Cervantesovi Josef Mánes, Kryštof Harant, Kronika života a vlády Karla IV. – biografie Na dolinách svítá - historický román Blázny živí bůh - romaneto o středověké tlupě kočovných herců, kteří zachrání herečku obviněnou z čarodějnictví před upálením

KAREL SCHULZ (1899 – 1943) romanopisec, divadelní kritik, parlamentní zpravodaj, básník a povídkář narodil se v Městci Králové v literární rodině, dědeček byl literární kritik a beletrista, otec překladatel krátce studoval práva a medicínu, lékařskou fakultu však z finančních důvodů nedokončil r. 1926 byl vyloučen z Devětsilu pro podezření z plagiátorství v letech 1927 – 1930 byl soudničkářem, divadelním a filmovým kritikem Lidových novin, v letech 1930 – 1935 parlamentním zpravodajem Lidových listů, v letech 1935 – 1942 vedoucím redaktorem Národní politiky zemřel v Praze na srdeční chorobu jeho dcera se vdala za spisovatele Josefa Topola dílo: KÁMEN A BOLEST - historický román, první díl nedokončené trilogie, kniha popisuje život slavného italského sochaře, malíře a architekta Michelangela Buonarrotiho a také politickou a náboženskou atmosféru přelomu 15. a 16. století, popisuje dobové poměry v církvi

JIŘÍ MAŘÁNEK (1891, Milevsko – 1959, Praha) - bankovní úředník, prozaik, autor poetických próz, historických románů z jihočeského kraje a scenárista, dílo: trilogie „pětilisté růže“: Barbar Vok, Romance o Závišovi, Petr Kajícník JOSEF ŠTEFAN KUBÍN (1864, Jičín – 1965, Praha) - středoškolský pedagog, folklorista, sběratel lidových vyprávění a pohádek, etnograf, dialektolog, literární publicista a spisovatel, dílo: Jivínské rapsodie (pětisvazkový soubor), Zlatodol pohádek (4 díly)

JAROSLAV ŽÁK (1906 – 1960) středoškolský pedagog, spisovatel a scenárista, autor humoristických a satirických próz narodil se v Praze vystudoval latinu a francouzštinu na Filozofické fakultě UK stal se učitelem jazyků, napřed v Praze, od roku 1932 ve Dvoře Králové, pak na Slovensku v Liptovském Mikuláši, odtud se vrátil na 10 let (1936–1946) učit do Jaroměři po válce působil jako žurnalista a scenárista Československého státního filmu po únoru 1948 byl jako nežádoucí autor (politické satiry ve Svobodném slově) vyloučen ze syndikátu spisovatelů, propuštěn z Barrandova a umlčen zemřel v Praze

DÍLO J. ŽÁKA Študáci a kantoři – sbírka humorných fejetonů, věnuje se prvorepublikovému školství, kniha nemá jednotný příběh nebo souvislý děj, vtipné příhody o boji studentů s kantorským sborem Cesta do hlubin študákovy duše – komické příhody vyplývající z různosti studentů a jejich pedagogů podle svých populárních knih Študáci a kantoři (film Škola základ života) a Cesta do hlubin študákovy duše napsal (spolu s režisérem filmů Martinem Fričem) filmové scénáře

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Knap http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_K%C5%99elina http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Kubka http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Ko%C5%BE%C3%ADk http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Schulz http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_%C5%BD%C3%A1k http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=932 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=782 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=788 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=934 http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=86452&s_lang=2&a_type=2 http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/jaroslav-zak.html https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_literatura_v_letech_1900%E2%80%931945#Historick.C3.A1_literatura https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Ma%C5%99%C3%A1nek http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=423 https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C5%A0tefan_Kub%C3%ADn http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=727 http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=12084 https://cs.wikipedia.org/wiki/Vojt%C4%9Bch_Mart%C3%ADnek http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=524 http://www.spisovatele.cz/a-c-nor#cv http://otavinka.blog.cz/1105/jan-vrba https://cs.wikipedia.org/wiki/Ruralismus