ČESKÁ VENKOVSKÁ PRÓZA REGIONÁLNÍ AUTOŘI MĚSTSKÁ PRÓZA NATURALISMUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ VENKOVSKÁ PRÓZA REGIONÁLNÍ AUTOŘI MĚSTSKÁ PRÓZA NATURALISMUS
Advertisements

Karel Hynek Mácha.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Divadlo konce 19.století.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Karolina Světlá 8. ročník.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
KRITICKÝ REALISMUS V ČECHÁCH. CHARAKTERISTIKA časové zařazení: 80. léta 19. stol. snaha co nejrealističtěji, nejvěrněji popsat obraz společnosti výrazná.
Osobnosti národního obrození
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Realistické drama Ladislav Stroupežnický (1850 – 1892)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český kritický realismus a naturalismus
Karel Čapek.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Havlíček Borovský
Naturalismus v české literatuře
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Marie Majerová 9. ročník.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Mezigenerační a sociální konflikty v české literatuře 19. století Opakování, test.
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
REALISMUS a NATURALISMUS Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PRAVDIVOST?VĚROHODNOST?POZNÁNÍ?NEVYHNUTELNOST?OSUDOVOST?
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Realistické drama Ladislav Stroupežnický (1850 – 1892)
ČESKÁ VENKOVSKÁ PRÓZA REGIONÁLNÍ AUTOŘI MĚSTSKÁ PRÓZA NATURALISMUS
Vilém a Alois Mrštíkové
Realistické drama.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Městská tematika – Ignát Hermann
Naturalismus v české literatuře
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

ČESKÁ VENKOVSKÁ PRÓZA REGIONÁLNÍ AUTOŘI MĚSTSKÁ PRÓZA NATURALISMUS REALISTICKÉ DRAMA Mgr. Michal Oblouk

JOSEF HOLEČEK (1853 – 1929) spisovatel (regionálně zaměřen na jižní Čechy), představitel realismu, ruralismu a tzv. venkovské prózy, překladatel a novinář narodil se ve Stožicích u Vodňan v selské rodině vystudoval gymnázium v Táboře pracoval v Záhřebu jako vychovatel, od r. 1875 byl dopisovatel Národních listů ve válce na Balkáně velký zastánce Slovanů, r. 1887 navštívil Rusko zemřel v Praze dílo: NAŠI – 10dílná románová kronika (12 knih), obraz Písecka a Vodňanska, vesnický život ve Stožicích v 1. polovině 19. století

JAN HERBEN (1857 – 1936) politik, novinář, spisovatel a historik narodil se v Brumovicích u Hustopečí vystudoval gymnázium v Brně, poté historii, češtinu a zeměpis na FF UK r. 1886 založil časopis Čas (list realistů), v letech 1894 – 1906 ho dokonce vlastnil za války byl členem Maffie po válce byl senátorem a poslancem zemřel v Praze dílo: DO TŘETÍHO A ČTVRTÉHO POKOLENÍ – 2dílná románová kronika tří generací rodiny Hrabcovy (od doby Marie Terezie do pol. 19. stol.)

KAREL KLOSTERMANN (1848 – 1923) českoněmecký spisovatel s regionálním zaměřením na oblast Šumavy narodil se v rakouské obci Haag am Hausruck v rodině lékaře studoval gymnázium v Písku a v Klatovech, studium medicíny ve Vídni nedokončil 2 roky působil jako soukromý vychovatel v Žamberku pracoval jako učitel němčiny a francouzštiny v Plzni (měl ohromující jazykové nadání) byl dvakrát ženatý zemřel na rozedmu plic ve Štěkni dílo: MLHY NA BLATECH – románová selská kronika, popisy šumavské přírody V RÁJI ŠUMAVSKÉM, ZE SVĚTA LESNÍCH SAMOT – romány o těžkostech selského života

IGNÁT HERRMANN (1854 – 1935) spisovatel, humorista a redaktor, představitel městské prózy (žil v Praze) narodil se v Horním Mlýně u Chotěboře vyučil se kupeckým příručím od r. 1873 byl zaměstnán v nakladatelství J. Otto a stal se novinářem (od r. 1885 byl redaktorem Národních listů), r. 1882 založil humoristický časopis Švanda dudák v průběhu 20. let se zapojil do kampaně proti budování zoologické zahrady v Praze zemřel v Řevnici dílo: U SNĚDENÉHO KRÁMU – sociální román, tragický příběh pražského kupce Martina Žemly OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA – humoristický román TCHÁN KONDELÍK A ZEŤ VEJVARA VDAVKY NANYNKY KULICHOVY

KAREL MATĚJ ČAPEK-CHOD (1860 – 1927) prozaik, dramatik a novinář, představitel naturalismu vlastním jménem Matěj Čapek přídomek „Chod“ si osvojil, aby se nepletl s Karlem Čapkem; druhé jméno „Karel“ přijal po setkání s Josefem Václavem Sládkem, který mu jako lumírovec vytknul, že jméno Matěj je málo literární narodil se v Domažlicích v rodině středoškolského profesora absolvoval domažlické gymnázium, studia práv nedokončil a věnoval se žurnalistice působil nejprve v Olomouci, pak až do konce života v Praze pracoval jako redaktor v Národních listech a v Národní politice zemřel v Praze

ČAPKOVO DÍLO KAŠPAR LÉN MSTITEL – psychologický román, příběh muže, který se rozhodne pomstít svůdci své milé tak, že při práci na jeho domě mu hodí na hlavu cihlu, hlavní hrdina pak zemře na chrlení krve (zřejmě tuberkulóza) při procesu, ve kterém mu však vraždu nelze dokázat TURBÍNA – příběh pražského průmyslníka Ullika, jeho bankrot a životní ztroskotání členů rodiny vlivem náhod ANTONÍN VONDREJC - román, dva díly, tragická životní historie nadaného básníka a redaktora, kterého zničí pudový vztah ke sklepnici Anně JINDROVÉ - román o mravní odpovědnosti válkou postiženého slepce k dítěti VILÉM ROZKOČ, ŘEŠANY - dvoudílná románová skladba z prostředí výtvarné bohémy, jejíž příslušník, proletářský sochař prožije po uměleckém neúspěchu světovou válku jako legionář a po návratu do vlasti se ve venkovském městě lidsky i umělecky obrodí láskou

JOSEF KAREL ŠLEJHAR (1864 – 1914) český naturalistický spisovatel narodil se ve Staré Pace v Podkrkonoší vystudoval reálku v Pardubicích, pak studoval chemii na pražské technice v Praze, studia pro nemoc zanechal pracoval jako technický úředník v cukrovaru, byl sedlákem na zděděném statku v Dolní Kalné od roku 1901 byl až do své smrti učitelem na obchodních školách v Hradci Králové, Kolíně a od roku 1907 v Praze, kde nakonec zemřel celý život měl existenční i rodinné problémy dílo: KUŘE MELANCHOLIK - povídka o týraném dítěti-sirotkovi a jeho kuřeti, oba umírají UKOLÉBAVKA – o služce Frantině, která je po celý život týrána, okrádána a vyháněna a nakonec umírá na dlažbě VRAŽDĚNÍ – román bez jasné dějové linie, popisující život na vesnici, kde si lidé navzájem znepříjemňují život

ALOIS MRŠTÍK (1861 – 1925) prozaik a dramatik narodil se v Jimramově v rodině obuvníka vystudoval učitelský ústav v Brně postupně učil v několika jihomoravských obcích přispíval do různých časopisů, např. do Lumíru a Světozoru r. 1889 byl jmenovám správcem školy v Divákách u Hustopečí, kde žil až do smrti stal se vyhlášeným včelařem zemřel v Brně na následky tyfové epidemie dílo: ROK NA VSI – románový cyklus ze Slovácka, život na vesnici v proměnách 4 ročních období, vykreslil svérázný život na moravské dědině v rámci církevního roku se všemi jeho zvyky, radostmi i strastmi

VILÉM MRŠTÍK (1863 – 1912) prozaik, dramatik, literární kritik a překladatel narodil se v Jimramově v rodině ševce po nedokončeném studiu práv se plně věnoval literární a publicistické dráze patřil k signatářům Manifestu České moderny zařadil se k překladatelům a propagátorům ruského realismu, podobnou pozornost věnoval i francouzským realistům přispíval do časopisů Rozhledy, Světozor, Lumír, Národní listy,… trpěl záchvaty melancholie a stihomamem zemřel v Divákách u Hustopečí (prořízl si hrdlo skalpelem, několikrát se bodl do srdce, umíral několik hodin) dílo: POHÁDKA MÁJE – impresionisticky laděný román, příběh lásky vesnické dívky Helenky a pražského studenta Ríši SANTA LUCIA – tragický příběh mladého a chudého brněnského studenta v Praze

SPOLEČNÉ DÍLO BRATŘÍ MRŠTÍKŮ MARYŠA vrchol českého realistického dramatu konce 19. století realistická tragédie ze slovácké vesnice drama řeší majetkové poměry a nerovný vztah muže a ženy kritika poměrů na vesnici Maryša, dcera sedláka Lízala, donucena k sňatku s vdovcem, mlynářem Vávrou, přestože miluje chudého Francka manželství není šťastné a končí tragicky – Maryša Vávru otráví jedem v kávě hra vznikla z podnětu, který Alois původně zamýšlel zpracovat románově, ale Vilém ho přemluvil k dramatu - zřejmě měl značný podíl i na konečné podobě dramatu dodnes je součástí klasického repertoáru českých divadel

GABRIELA PREISSOVÁ (1862 – 1946) dramatička a spisovatelka, dramaturgyně Národního divadla narodila se v Kutné Hoře dětství prožila na Moravském Slovácku navštěvovala dívčí školu v Praze r. 1880 se vdala do Hodonína dva roky prožila na manželově statku v Korutanech (jižní Rakousko) koncem století se přestěhovala do Prahy, kde žila 10 let po ovdovění se znovu provdala, žila v Chorvatsku za první světové války byla obžalována z velezrady (podpora ruských zajatců) po válce žila v Praze, na letní měsíce jezdila do Chlumu u Třeboně zemřela v Praze na rakovinu

DÍLO G. PREISSOVÉ Gazdina roba - tragický příběh švadleny Evy, která opustí muže a odejde s milencem za prací do Rakouska, když pochopí, že se kvůli ní milenec nerozvede, tak se utopí v Dunaji, zhudebněna J. B. Foersterem Její pastorkyňa - tragédie ze Slovácka, mladá žena čeká nemanželské dítě a její matka toto dítě zabije, aby se mohla nevlastní dcera výhodně vdát, zhudebněna L. Janáčkem

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Hole%C4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Klostermann http://cs.wikipedia.org/wiki/Ign%C3%A1t_Herrmann http://cs.wikipedia.org/wiki/Gabriela_Preissov%C3%A1 http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/karel-matej-capek-chod.html http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/jan-herben.html http://www.spisovatele.cz/alois-mrstik http://www.spisovatele.cz/vilem-mrstik https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Karel_%C5%A0lejhar https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Herben https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Mat%C4%9Bj_%C4%8Capek-Chod https://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_Mr%C5%A1t%C3%ADk https://cs.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A9m_Mr%C5%A1t%C3%ADk