Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přijímací řízení ve školním roce 2013/2014
Advertisements

Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení.
David Greger a Jana Straková Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Asociace ředitelů.
Vzdělanostní dráhy a vzdělanostní šance romských žáků a žákyň
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Hodnotová orientace svobodné generace
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Osmileté studium.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
k přijímacímu řízení pro školní rok
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Imigranti na trzích práce v EU
Masarykovo Gymnázium Vsetín
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Příprava na výkon povolání
CERMAT 2007 Celostátní hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Statistický pohled na gymnázia v roce 2012/13 Michaela Kleňhová vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí MŠMT Konference asociace.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Přijímací řízení pro školní rok 2009/10 Osmileté studium.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Gymnázium, Brno-Řečkovice, Terezy Novákové 2
Vývoj vzdělávacích aspirací žáků Popelář nebo doktor?
Evropské jazykové gymnázium s.r.o.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Strukturální a sociální podmíněnost výsledků českých žáků David Greger, Hana Voňková, (Martin Chvál) Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta 4.
Matematické znalosti a dovednosti předškoláků
Kdo studuje na víceletých gymnáziích (a proč)? Petr Soukup, PedF a FSV UK
„Abych nemluvila jako tatar…“ Eva Hartmannová Iva Pecháčková Kdo má lepší příležitost naučit se anglicky?
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov Školní rok 2016/2017.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/2017 Rámcová kritéria 1. kola Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce.
La section franco-tchèque de SGO ČESKO-FRANCOUZSKÁ SEKCE SGO.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
2.prosince :00 Schůzka pro rodiče žáků vycházejících ze ZŠ.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
N EGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM A UČITEL Stanislav Štech PedF Univerzity Karlovy.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Počet odevzdaných dotazníků: 40.  Kvalitní pedagogický sbor – 2x  Netřeba cokoli měnit  Skvělá úroveň výuky  Pohodové prostředí školy,
Přijímací řízení
přijímací řízení Na STŘEDNÍ ŠKOLY
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Kritéria přijímacího řízení v 1. kole pro šk. r /18
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
Přijímací řízení na střední školy 2017/2018
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
přijímací řízení Na STŘEDNÍ ŠKOLY
Přijímací řízení pro žáky vycházející z 5. ročníků
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Kritéria přijímacího řízení v 1. kole pro šk. r
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Analýza vzdělávání na českých SŠ

David Greger Tisková zpráva o přidané hodnotě víceletých gymnázií na základě zjištění longitudinálního výzkumu ClOse.
Transkript prezentace:

Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger

Czech Longitudinal Study in Education (CLoSE) Longitudinální výzkum financovaný GAČR (NHÚ AV, NVF) kohorty –1200 předškolních dětí – vstup do povinného vzdělávání –5000 žáků, kteří se účastnili v roce 2011 ve 4. ročníku ZŠ výzkumu IEA TIMSS a PIRLS 2011 – přechod na 2. stupeň ZŠ, respektive VG, dále přechod na střední školu –2000 dospělých, kteří se účastnili v roce 2011 výzkumu OECD PIAAC – sledování po dobu 4 let

Motivace – nerovnosti v českém vzdělávacím systému Relativně silná závislost výsledků vzdělávání na rodinném zázemí Velké a dále rostoucí rozdíly mezi školami. Český vzdělávací systém se vyznačuje ranou diferenciací

Poznatky ze zahraničí (např. Slavin 1990, Gamoran, Nyrstrand 1991, Oakes 1990, Lucas 1999) diferenciace nemá dopad na průměrné výsledky, ale zvyšuje nerovnosti diferenciace je výhodná pro žáky ve výběrových třídách a škodlivá pro žáky ve třídách nevýběrových diferenciace posiluje vliv rodinného zázemí žákům v nevýběrových třídách se dostává méně kvalitního vzdělání rozdělení žáků do výběrových a nevýběrových tříd není spravedlivé rozdělování má dopad na sebepojetí žáků

Jak fungují víceletá gymnázia v českém vzdělávacím systému? Jak funguje přijímací proces? Přecházejí na víceletá gymnázia ti nejnadanější? Poskytuje víceleté gymnázium svým žákům kvalitnější vzdělání než 2. stupeň ZŠ? Zvyšuje diferenciace na 2. stupni povinného vzdělávání rozdíly ve výsledcích žáků? Posiluje diferenciace na 2. stupni povinného vzdělávání vliv rodinného zázemí na vzdělávací výsledky? ………..

První fáze – přechod na osmiletá gymnázia Výzkumné otázky: Jaké jsou charakteristiky žáků, kteří aspirují, respektive neaspirují na studium na osmileté gymnáziu? Jaká je role rodiny a školy? Jaká je role rodiny a školy při přípravě na přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia? Jaké faktory podmiňují úspěch v přijímacím řízení?

Data PIRLS a TIMSS 4437 žáků – 4. ročník žákovské testy a dotazníky CLoSE 4438 žáků - 5. ročník dotazníky Spojený soubor 3681 žáků 635 aspirujících 442 přijatých

Metody Otázka 1 - Logistická regrese Aspirace HIED_VS (alespoň jeden rodič VŠ vzdělání ) same1 (jednička z matematiky, češtiny a cizího jazyka) test_mat_25 (výsledek v testu TIMSS v nejvyšším kvartilu) jazykova (docházka do jazykové školy) Otázka 2 – Deskriptivní statistiky Otázka 3 - Logistická regrese Přijetí na VG HIED_VS (alespoň jeden rodič VŠ vzdělání ) same1 (jednička z matematiky, češtiny a cizího jazyka) test_mat_25 (výsledek v testu TIMSS v nejvyšším kvartilu) jazykova (docházka do jazykové školy) priprava (příprava na přijímačky každý den nebo téměř každý den)

Výsledky – 1. aspirace

Výsledky – 2. příprava na přijímací zkoušky Příprava v rodině (84 % žáků), pouze 16 % žáků se připravovalo na ZŠ Příprava velmi intenzívní (polovina žáků se v posledním pololetí před zkouškami připravovala téměř každý den) Přijímací zkoušky obsahovaly úlohy, které nebyly na ZŠ probírány (65 % žáků) Žáci přičítali úspěch zejména pečlivé přípravě a podpoře rodiny

Výsledky – 3. úspěch při přijetí

Závěry Systém přihlášek a přijímacích zkoušek znevýhodňuje žáky z rodin, které nejsou schopny nebo ochotny starat se o vzdělávání svých dětí Rodinné zázemí významně ovlivňuje pravděpodobnost přijetí na osmileté gymnázium i po kontrole na vzdělávací výsledky