Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Advertisements

Evaluační zpráva Dvou projektů české rozvojové spolupráce s Moldavskem: Stará ekologická zátěž Iargara odstranění ropného znečištění Zpracování koncepce.
Podpora meziobecní spolupráce
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Havlíčkův Brod Místo: Havlíčkův Brod, Perknov Dne:
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Valná hromada DSO Tišnovsko Tišnov 10. prosince 2014 PROJEKT „PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE“ (CZ.1.04/4.1.00/B )
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. O DPADY – PROJEKT MOS.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Úvodní setkání starostů
Projekt Centra společných služeb(CSS) realizovaný Svazem měst a obcí ČR Projekt Centra společných služeb č. CZ /0.0/0.0/15_019/ Operační.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Řízené rozhovory se starosty obcí s rozšířenou působností
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Strategie regionu, obce
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Moje práce na Broumovsku
Výsledky dotazníkového šetření všech CSS
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Klíčové aktivity projektu
I. Setkání se starosty obcí
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová

- Svoz a uložení komunálního odpadu od občanů a firem - SOMPO, a.s. - Svoz a dotřídění separovaných odpadů - SOMPO, a.s. - sběrný dvůr a kompostárna Města Pacova - Lesotech, s.r.o.

- Skládka na území ORP Pacov má životnost do roku 2023 –SOMPO, a.s. - třídící linka separačních odpadů - PAPÍR, PLAST, NÁPOJOVÝ KARTON - SOMPO, a.s.

Zásadní problémy regionu Biologicky rozložitelný odpad – není komplexní řešení Třídění odpadů ze strany občanů má stále rezervy Občané většiny obcí nemají trvale k dispozici sběrný dvůr a jsou odkázáni pouze na mobilní svoz odpadů 2x ročně, nebo si sami musí odvoz zajistit Dotřiďovací linka na technických hranicích možností Skládka se blíží k hranici životnosti (2023)

Návrhová část Problémové okruhy 1.Potřeba řešení biologicky rozložitelných komunálních odpadů 2.Stoupající množství měrné produkce SKO

Problémový okruh 1 Cíl 1.1 Zavést a podpořit systém domácího a komunitního kompostování ve vhodných typech zástavby v obcích Cíl 1.2 Navrhnout a zavést systém sběru a svozu BRKO Správce cílů a gestor souvisejících indikátorů: starosta města Pacov Cíl 1.3 Zajistit chybějící technické vybavení zařízení pro nakládání s biologicky rozložitelným komunálním odpadem (kompostárny) a s tím související rozšíření vlastní kompostovací plochy

Problémový okruh 2 Cíl 2.1 Připravit a realizovat společnou dlouhodobou informační a vzdě- lávací kampaň pro širokou veřejnost s využitím vhodných komu- nikačních nástrojů s cílem informovat o správném nakládání s komunálním odpadem a o nutnosti aktivní účasti obyvatel na systému odpadového hospodářství obce Správce cíle a gestor souvisejících indikátorů: starosta městyse Lukavec

Problémový okruh 2 Cíl 2.2 Podpořit ekologickou výchovu na školách s využitím dostupných celostátních programů Správce cíle a gestor souvisejících indikátorů: starostka obce Eš

Problémový okruh 2 Cíl 2.4 Společně zavést mobilní svoz NO, vyřazených elektrozařízení, textilu a velkoobjemových odpadů Správce cíle a gestor souvisejících indikátorů: starosta města Pacov Cíl 2.3 Zpracovat a realizovat plán obnovy a rozvoje techniky a zařízení pro nakládání s odpady i z pohledu možného rozšíření druhu aktivit odpadové společnosti

Volitelné téma Servis samosprávám na území ORP Pacov Ing. Pavel Hájek Cílem volitelného tématu bude Zefektivnění výkonu samosprávných kompetencí obcí Bude se jednat zejména o metodickou pomoc, koordinaci procesů, případně zajištění služeb souvisejících s optimalizací veřejných výdajů samospráv. V každém případě musí být zachována veškerá rozhodovací pravomoc obcí a vlastní zodpovědnost obcí za výkon samosprávných činností. Očekávanou aktivitou tématu je vytvoření servisního, poradenského a metodického centra v rámci DSO, nebo úřadu ORP.

Podpora meziobecní spolupráce Servis samosprávám Cílem volitelného tématu je Zefektivnění výkonu samosprávných kompetencí obcí Jedná se zejména o metodickou pomoc, koordinaci procesů, případně zajištění služeb souvisejících s optimalizací veřejných výdajů samospráv. V každém případě musí být zachována veškerá rozhodovací pravomoc obcí a vlastní zodpovědnost obcí za výkon samosprávných činností. Očekávanou aktivitou tématu je vytvoření servisního, poradenského a metodického centra v rámci DSO.

Obce ORP dle velikosti

Preferovaný způsob zajištění samosprávných agend

Typ subjektu vykonávající samosprávné kompetence

Zásadní problémy regionu Vysoký podíl obcí bez uvolněných zastupitelů Neznalost a špatná orientace zastupitelů v problematice výkonu veřejné správy Malý podíl mladších obyvatel ve výkonných funkcích samospráv Nedostatek kvalifikovaných pracovníků SOM Legislativa, zákony, papíry, byrokracie a zase ta legislativa

Návrhová část Problémové okruhy 1.Neexistující poradenské centrum obcím 2.Chybějící systematické strategické plánování a rozvoj obcí

Problémový okruh 1 Cíl 1.1 Zřídit při DSO efektivní metodické a poradenské centrum pro samosprávy ve SO ORP Cíl 1.2 Zajistit odbornost, odborné vzdělávání a externí odborné zázemí pracovníků DSO zajišťujících servis samosprávám Správce cílů a gestor souvisejících indikátorů: starosta města Pacov

Problémový okruh 2 Cíl 2.1 Zajistit a zpracovat podrobná analytická data o jednotlivých ob-cích ve správním území ORP Správce cílů a gestor souvisejících indikátorů: starosta obce Těchobuz Cíl 2.2 Vypracovat návrhovou část Programů rozvoje obce včetně defi- nování konkrétních aktivit (zásobník projektů) Cíl 2.3 Podpora realizace aktivit definovaných PRO (zajištění externích finančních zdrojů pro financování)

JSME TU PRO VÁS Dotazy, připomínky Děkujeme za pozornost Podpora meziobecní spolupráce

Podporujeme rozvoj meziobecní spolupráce v ČR !