Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_473 Ročník: 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Leonardo da Vinci/ Vetpro leden 2013
Advertisements

Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Francouzské potravinářství
Připravil: Jan Polehňa
Francie.
Francie – atomová velmoc s přívlastkem země vína
Složitá a slavnostní menu
Click. Francouzské turistické lokality uvedené na seznamu kulturního dědictví UNESCO.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Francie 19. října Francie země vyhlášené kuchyně, módy, kosmetiky země vyhlášené kuchyně, módy, kosmetiky hospodářsky jedna hospodářsky jedna z.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
FRANCIE Jan Dušek.
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
FRANCIE.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Evropa – Západní Evropa
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Umět charakterizovat víno a jeho význam
VY_32_INOVACE_5A5.   informations générales  les frontieres  les montagnes  les fleuves  le climat CONTENU.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_364 Ročník: 2.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_365
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_384 Ročník: 1.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA Další informace ZDE.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_391 Ročník: 1.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_428 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_ Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Čerpání zásob. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1289Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Graf čerpání.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_429 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_393 Ročník: 1.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_430 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Základní fakta o vinařství TARAPACA Založeno v roce 1874, cílem bylo vždy vyrábět vína špičkové a konzistentní kvality. Patří mezi největší a nejdůležitější.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha Téma:SO.
Za vínem do Bordeaux CK Cestomilové. Odlet z Prahy a Vídně Ubytování přímo na Château.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Francie B. Hofmanová. Základní údaje: km, 60 mil. obyv. ( Francouzi, Alsasané, Korsičané, Bretaňci + černoši a Arabové ) regiony a departementy.
FRANCIE Země galského kohouta Autor prezentace: Mgr. Iva Roubalíková.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Autor prezentace: Mgr. Iva Roubalíková
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Počet obyvatel Rozloha km² Jazyk -francouzština
„Vedete proseko? Jako myslím bohemku, teda sekt. Ne pravej šampus, prostě nějaký bubliny.“ 1 bar 1,5-2,5 bar > 2,5 bar (IT), (ES), (FR), (D), (EN) fermo,
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_473 Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Francie Jméno autora: Ivana Prokešová Vytvořeno dne: 7.11.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora tematického celku Světové vinařství. Žáci se seznámí s oblastmi Francie a s jejich specifickýmí a s nejznámějšími víny.

Francie Země vína, sýrů a šunky

Základní infomace Rozloha : 2.místo 882 tisíc ha Spotřeba : 3.místo 57 l / rok Výroba : 2.místo 51,7 mil. l Významné odrůdy: BO – Cha, Aligote, Sauvignon blanc MO – Merlot, Cabernet Franc,CS Destiláty : Cognac, Armagnac, Calvados, Martinique rhum (cukr.třtina)

Kategorizace a značení vín Vin de Table ………stolní vína bez označení odrůdy a původu Vin de Pays ………lepší vína s označením původu …tzv.krajové víno AO VDQS ………přísně kontrolovaná vína AOC .……...všechna nejkvalitnější vína, 400 kontrolních úřadů, 1/3 produkce všech fr.vín Premier Cru, Grand Cru – úřední ohodnocení nejlepších vinic v určitých oblastech Francie Kategorizace, zvláště u levných vín, není zárukou kvality.

Oblasti : BORDEAUX BOURGOGNE - Burgundsko CHAMPAGNE – nejsevernější oblast! ALSASKO VAL DE LOIRE údolí řeky Loire VALÉE DU RHÔNE údolí řeky Rhône JURE a SAVOJSKO SUD QUEST – jihozápadní Francie LANGUEDOC – ROUSSILLON PROVENSÁLSKO a KORSIKA – nejjižnější oblast

BORDEAUX

BORDEAUX - BO: Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle - MO: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc - klasifikace vín se obnovuje každých 10 let, naposledy 2006 - nejznámější vína: Château Lafite Rothschild, Château Latour, Pomerol, Château Romer, Château La Tour, - nejdražší víno z oblasti Pomerol – PETRUS - nejdražší víno z oblasti Pomerol – Chateau PETRUS 95–100% Me Roční produkce 30 000 láhví, sklizeň probíhá pouze odpoledne, zraje 18 – 22 měsíců v dubových sudech.

Chateau Malvina Vinařská škola v Bordeaux Bordeaux ve sklepě

BOURGOGNE - Burgundsko - táhne se od Dijonu do Lyonu - světoznámá oblast ČV (3/4 produkce)- ČO: Pinot Noir, Gamay - BO: Chardonay, Aligote - nejlepší vína světa: RomanéeConti, La Romanée - označení AOC Grand Cru (Grand Cru je přiznáváno pouze vínům, která dosahují určitých kritérií kvality: přesné vymezení vinohradů,nižší než průměrný výnos, specifická kultivační pravidla vinohradu, minimální úroveň přírodního zrání, namátkový test před prodejem … – 33 apelací např.: Chablis, Corton, Chambertin - známá vína: Pommard, Volnay, Beaune

Gamay

BOURGOGNE - Burgundsko

Apelace Beaujolais - apelace Beujaulois je známá díky mladému vínu Beujaulois Noveau (Gamay), otevírá se vždy 3. listopad. čtvrtek – každý rok, musí se vypít do ½ roku, toto víno nemá cenu archivovat – je moc mladé  

17.11.2011 – 60.narozeniny Beaujolais noveau

Alsasko - hlavně produkce BV - suchá vína jsou minerální a sladká hodně komplexní - 51 Grand Cru – Tramín zel. Pinot Gris, Riesling, Muscat - mísí se zde německé a francouzké vlivy

ÚDOLÍ LOIRY - MO: Cabernet Franc, Gamay, Cabernet Sauvignon - BO: Chenin blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Gris - známá vína: Sancerre, Crémant de Loire, Alphonse Mellot 

ÚDOLÍ RHÔNY MO: Syrah, Grenache známá vína: Chateaunef du Pape BV i ČV, Cotes du Rhône  

SUD QUEST hlavní regiony: Cahors – odruda Malbec BO: Sauvignon Blanc, Sémillion, Chardonay MO: Tannat, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

LANGUEDOC – ROUSSILLON BO: Clairette, Maccabeo MO: Syrah, Grenache, Carignan

JURE a SAVOJSKO - BO: Aligoté, Chardonay, Chasselas - MO: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay - známá vína: Côtes de Jura, Vin de Savoie  

PROVENSÁLSKO - BO: Ugni blanc, - MO: Barbarossa

Korsika

Úkoly: 1/ Kolik oblastí má Francie? 2/ Vyjmenuj nejsevernější oblast Francie a čím je významná? 3/ Víno Petrus – co o něm víš? 4/ Který svátek mladého vína se slaví na celém světě vždy 3-tí listopadový čtvrtek? 5/ Sauternes – co o něm víš? 6/ AOC je označení čeho a kolik úřadů ve Francii dohlíží na jeho správnost? 7/ Chateaunef du Pape je víno z které oblasti? 8/ V které oblasti se obnovuje klasifikace vín každých 10-ti let?

Zdroje: www.mycompanion.cz www.merlotdor.cz www.wi-not.biz www.vino.gastonews.cz www.sushiupgrade.cz www.darky-lahudky.cz www.ceskyarchivin.cz www.lidoky.cz www.ekonomika.idnes.cz www.pomerol.uvinum.es www.r2m.it Vlastní zdroj autora