Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MONITORING PACIENTŮ UŽÍVAJÍCÍCH ArthroStop® PLUS
Advertisements

Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Farmakoekonomika pro praxi: Analýza senzitivity
Centrová léčba roku několik poznámek
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
Léčebné strategie u kolorektálního karcinomu
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Avastin v klinické praxi: vedení léčby
Cappuzzo, SATURN, WCLC 2009 Účinnost a bezpečnost erlotinibu v udržovací léčbě první linie u nemocných s NSCLC bez progrese po chemoterapii: výsledky studie.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
Session IV Professor Stanley Kaye Royal Marsden Hospital London, UK The shift, moving forward.
úvod do farmakologie co je to farmakologie
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Budoucnost léčby ovariálního karcinomu: přehled probíhajících a připravovaných studií Eric Pujade-Lauraine Hôpitaux Universitaires Paris Centre Site.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Detrakce dávek biologik – přehled poznatků a první zkušenosti
Implementace doporučeného postupu ESMO 2014 do klinické praxe
Kolorektální karcinom ve stáří
Vectibix® v léčbě mCRC a kazuistika - dlouhodobá odpověď na léčbu
Význam rychlosti a hloubky protinádorové odpovědi
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Analýza registru RenIS Prof. MUDr. Jindřich Fínek PhD, MHA 1, Ing. Lenka Přibylová 2, Mgr. Zbyněk Bortlíček 3, PhDr. Karel Hejduk 3, Jarmila Dolečková.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
Léčba nemocných s relabujícím nebo pokročilým NSCLC Luis Paz-Ares Rodríguez Hospital Universitario Virgen del Rocio, Seville, Spain.
Základní principy léčby mCRC Dirk Arnold Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Germany Gastrointestinal Cancer Expert Forum, Lisboa, March 2009.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
NEZÁVISLÉ RADIOLOOGICKÉ HODNOCENÍ STUDIE FÁZE III GOG218 S BEVACIZUMABEM (BEV) V PRIMÁRNÍ LÉČBĚ POKROČILÉHO EPITELOVÉHO NÁDORU VAJEČNÍKŮ, PRIMÁRNÍHO NÁDORU.
Využití robotické chirurgie v ČR Dnešní stav – indikace převážně v rukou revizních lékařů Celkem ročně cca 1000 až 1100 operací 82% - prostatektomie 6%
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Jak nejlépe využít současné možnosti léčby pokročilého kolorektálního karcinomu podle: Mark Harrison, Mount Vernon Cancer Centre, London, UK Dirk Arnold,
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Udržovací léčba NSCLC Nový léčebný přístup. Karcinom plic: celosvětový zabiják V 85 % případů se jedná o nemalobuněčný plicní karcinom (NSCLC) Celosvětově.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
„Vyplatí“ se nákladná léčba z pohledu sociálních rozpočtů?
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
NDP aneb Národní akční plán
Lokalizace tumoru- prognostický marker u mCRC
JAK POMÁHÁ INOVATIVNÍ LÉČBA PACIENTŮM
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
Boj o pacienta, boj o peníze
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Počty pacientů v lékových registrech ČOS
Akademický senát AMU 26. března Akademický senát AMU.
Teorie a politika pracovního trhu
Rutinní zdravotnická statistika
Farmakoekonomické analýzy RS v České republice odkud a kam jdeme?
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Příklad (investiční projekt)
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK
Statistika a výpočetní technika
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs. bevacizumab+mFOLFOX6 v první linii mCRC u pacientů s wild-type RAS Jindřich Fínek

Analýza publikovaná v EJC byla lokalizována do českého prostředí

Studie PEAK II PFS FOLFOX 6 + bevacizumab – SOC PFS 9,5m FOLFOX 6 + panitumumab PFS 13,0 m

Diagram vztahu ceny/výsledku Analyzovat, zda vyšší cena je vyvážena vyšší účinností (ICER) nižší cena vyšší cena Není co řešit: Zamítnout A B vyšší účinnost nižší účinnost WTP Není co řešit: Přijmout = dominantní Možno analyzovat, ale kdo bude chtít méně účinný lék?

Cíle a předpoklady analýzy Porovnání nákladů a přínosů dvou režimů biologické léčby u pacientů s wild-type RAS v první linii terapie mCRC Výchozí klinická data z přímého srovnání panitumumab+mFOLFOX6 vs. bevacizumab+mFOLFOX6 (studie PEAK1) Pacienti vstupují do modelu ve stavu bez progrese, na léčbě první linie a následně přechází do dalších stavů modelu (resekce metastáz, léčba druhé linie, podpůrná léčba, úmrtí) Uvažovány náklady na medikaci, testy, nežádoucí účinky Analýza sensitivity a alternativní scénáře potvrdily robustnost výsledků. Schwartzberg LS. et al. Journal of Clinical Oncology; 2014

Struktura modelu Markovův model se stavy Bez progrese na aktivní léčbě S progresí (s/bez aktivní léčbou druhé linie) Pokus o resekci metastáz Bez příznaků choroby po úspěšné resekci metastáz Absorpční stav (úmrtí) Pacienti vstupují do modelu ve stavu bez progrese, na léčbě první linie. Podle pravděpodobnosti ze studie PEAK přechází do dalších stavů v modelu. Extrapolace za horizont studie pomocí Weibullovy křivky, která prokázala nejlepší shodu.

Schéma modelu

Parametry uvažované v modelu Klinická efektivita První linie ze studie PEAK Následná léčba Podíly pacientů s následnou terapií a typ ze studie PEAK Délka léčby ve druhé linii podle studií v této indikaci 1,2 Náklady a utilizace péče Utilizace péče ze studie PEAK Dávka aktivní chemoterapie v první linii, počty cyklů ze studie PEAK (základní scénář nepředpokládá využití neupotřebených zbytků léčiva) Náklady na medikaci, testy, NÚ podle aktuálních úhrad péče Kvalita života – utility Ze studií s panitumumabem v první až třetí linii léčby 1. Giantonio BJ et al. J Clin Oncol. 2. Peeters M et al. J Clin Oncol. 2010

Výsledky deterministického scénáře QALY = quality-adjusted life-year (rok života v plné kvalitě)

Pravděpodobnostní analýza sensitivity k limitaci nejistoty v modelu (parametr QALY) Pravděpodobnostní analýza modeluje ≥1 000 pacientů se vstupními hodnotami v  určitém rozmezí, resp. statistickém rozložení. Posuzuje robustnost výsledků modelu. Výsledky ukazují, že model je robustní. Z celkového počtu je 63 % iterací pod hranicí 1 Mil Kč, tedy pod hranicí nákladové efektivity.

Jednocestná analýza sensitivity a scénáře k limitaci nejistoty v modelu Jednocestná analýza sensitivity modeluje vždy jen jeden vstupní parametr nebo výchozí nastavení modelu. *LYG = life-year gained (rok získaného života)

Panitumumab+mFOLFOX je nákladově efektivní i v českých podmínkách Výsledky ekonomického modelování: Režim panitumumab+mFOLFOX je účinnější vyšší zisk QALY i LY Režim panitumumab+FOLFOX6 je nákladnější delší doba do progrese, delší aktivní léčba a delší přežití generují náklady Poměr vynaložených nákladů vůči získaným QALY je v českém zdravotním systému akceptovatelný Cca 800 tis. Kč/QALY << ochota platit 1,1 mil. Kč/QALY

Výsledky deterministického scénáře Režim panitumumab+mFOLFOX je na základě modelování účinnější – vyšší zisk QALY i LY – vs. bevacizumab+mFOLFOX6 Režim panitumumab+FOLFOX6 je oproti komparativní intervenci nákladnější Jedním z důvodů je delší doba do progrese a tím delší aktivní léčby a delší přežití a tím vyšší náklady na BSC Inkrementální náklady na QALY (837 270 Kč) leží však pod akceptovanou hranicí ochoty platit v českém systému Akceptovanou hranicí je trojnásobek HDP/obyvatele, cca 1 Mil Kč

Pouze biologika

Nezodpovězená otázka, ze které nás bolí hlava... Když už víme, jak léčit nemocné s CRC, vím, jak léčit paní Novákovou, co sedí přede mnou v ambulanci ?