Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_143 Ročník:1. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Základy přírodních věd Tematická oblast:Přírodní látky Téma:Základní biochemické děje Jméno autora:Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne:Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o fotosyntéze a dýchání.
ZÁKLADNÍ BIOCHEMICKÉ DĚJE Obr.1
Metabolismus základní vlastností živých organismů je schopnost přijímat,přeměňovat a využívat látky a energii z okolního prostředí soubor těchto biochemických dějů, které probíhají uvnitř organismu je metabolismus probíhají v neutrálním prostředí (pH=6-8), při teplotě 25-40°C, za přítomnosti katalyzátorů slouží k tvorbě energie a látek potřebných pro činnost organismu Obr.2
Obr.4 Při metabolismu probíhají pochody katabolické a anabolické. KATABOLISMUS rozklad látek za současného uvolnění energie probíhá při zvýšení tělesné pohybové aktivity a při udržování životních funkcí ANABOLISMUS tvorba látek, při které se energie spotřebovává vytvářejí se energetické rezervy dochází k obnově a tvorbě nových tkání převažují v situaci, kdy je tělesná aktivita omezena Obr.3
Základní biochemické děje FOTOSYNTÉZA – probíhá ve dvou fázích světelné – v chloroplastech rostlin se vytváří energeticky bohaté sloučeniny a enzymy -fotolýza vody – uvolňuje se O 2 temnostní – pomocí enzymů a energie dochází ke vzniku monosacharidů z CO 2 a vody – podmínky: světlo, teplo, voda, CO 2 Obr.5
RESPIRACE (DÝCHÁNÍ) – mnohastupňový proces, při němž všechny organismy získávají energii rozkladem sacharidů = obrácená fotosyntéza – vytváří se energeticky bohaté sloučeniny = ATP (adenosintrifosfát) – spotřebovává se O 2 a uvolňuje se H 2 O a CO 2 Základní biochemické děje PPP adenosin Obr.6 Obr.7
Typy respirace AEROBNÍ vyžadující kyslík VNĚJŠÍ – přijímání kyslíku, vydechování CO 2 a páry VNITŘNÍ – několik fází – glykolýza (anaerobní) probíhá v cytoplazmě – Krebsův cyklus probíhá v mitochondriích – dýchací řetězec probíhá v mitochondriích ANAEROBNÍ nevyžaduje kyslík FERMENTACE = kvašení – přeměna sacharidů působením enzymů – alkoholové kvašení (enzymy kvasinek) ethanol, víno, pivo – mléčné kvašení (enzymy bakterií mléčného kvaš.) kysané zelí, okurky, kysané mléko, jogurty, sýry, tvaroh zubní plak – máselné kvašení (bakterie) zrání sýrů (syrečky) bažiny, hnůj
Použité zdroje: Obr.1 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jak-nastartovat-organismus_clanek.jpg Obr.3NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 1.gif Obr.6 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.7 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999