Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

INTEGRACE A LEGISLATIVA
Zdravotně znevýhodněný žák ve škole
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
NÁVRH ZMĚN KONCEPCE ZÁKLADNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRAHA 2012
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Burkhardtová Marie Kratochvílová Radka Žatecká Klára
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Děti představují naši nesmrtelnost. Osnova 1. Proč legislativní změny 2. Evropská unie 3. Koncepce 4. Legislativa 5. Kurikulární reforma 6. Různé 7. Závěr.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
LEGISLATIVA.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Individuální vzdělávací plán
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Školský zákon Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ( )
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Novela vyhlášky č. 73 A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ DÉTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PaedDr. Zuzana Kaprová.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Kariérové poradenství v českém středním školství
9. Tvorba individuálního plánu
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Pedie Co mají společné?.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař

V roce 2006 nás čeká realizace Zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon Zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon Zákona č. 563/2004 Sb., zákon o pedagogických pracovnících Zákona č. 563/2004 Sb., zákon o pedagogických pracovnících Zákona č. 383/2005 Sb., (novela zákona č. 109/2002 Sb.) o výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy ve školských zařízeních Zákona č. 383/2005 Sb., (novela zákona č. 109/2002 Sb.) o výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy ve školských zařízeních Vyhlášky 72/2005 Sb., o poradenských službách ve školství Vyhlášky 72/2005 Sb., o poradenských službách ve školství Vyhlášky 73/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Vyhlášky 73/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Vyhlášky 458/2005 Sb., kterou se upravují podrobnosti o organizaci výchovně vzdělávací péče ve střediscích výchovné péče Vyhlášky 458/2005 Sb., kterou se upravují podrobnosti o organizaci výchovně vzdělávací péče ve střediscích výchovné péče

Pro vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami nutno zajistit: Rovný přístup ke vzdělání bez jakékoli diskriminace Rovný přístup ke vzdělání bez jakékoli diskriminace Zohledňování vzdělávacích potřeb jednotlivce Zohledňování vzdělávacích potřeb jednotlivce Vzájemná úcta, respekt, solidarita a důstojnost Vzájemná úcta, respekt, solidarita a důstojnost Školní vzdělávací programy (ŠVP) Školní vzdělávací programy (ŠVP) Právo na přizpůsobení obsahu, forem a metod odpovídajících potřebám a možnostem těchto osob, včetně hodnocení, přijímání a ukončování vzdělávání Právo na přizpůsobení obsahu, forem a metod odpovídajících potřebám a možnostem těchto osob, včetně hodnocení, přijímání a ukončování vzdělávání Asistent pedagoga – pedagogický pracovník Asistent pedagoga – pedagogický pracovník

Pro vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami nutno zajistit: Právo na vytvoření podmínek pro vzdělávání Právo na vytvoření podmínek pro vzdělávání Právo na poradenskou pomoc školy Právo na poradenskou pomoc školy Právo na pomoc školského poradenského zařízení Právo na pomoc školského poradenského zařízení Individuální vzdělávací plán (IVP) Právo na bezplatné užívání speciálních učebnic, speciálních didaktických a kompenzačních pomůcek, poskytovaných školou Právo na bezplatné užívání speciálních učebnic, speciálních didaktických a kompenzačních pomůcek, poskytovaných školou Zvýraznění role rodičů či jiných zákonných zástupců Zvýraznění role rodičů či jiných zákonných zástupců

Pro vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami nutno zajistit: Plnění základní školní docházky primárně v místě trvalého bydliště, pokud zákonný zástupce nezvolí školu jinou Plnění základní školní docházky primárně v místě trvalého bydliště, pokud zákonný zástupce nezvolí školu jinou Povinnost ředitele spádové školy přednostně přijmout žáky s trvalým pobytem ve spádovém obvodu školy a to bez rozdílu zda jsou zdravotně postiženi Povinnost ředitele spádové školy přednostně přijmout žáky s trvalým pobytem ve spádovém obvodu školy a to bez rozdílu zda jsou zdravotně postiženi Realizace práva na vzdělávání KAŽDÉHO dítěte, pouze s volbou formy a způsobu, nikoliv osvobozování od školní docházky Realizace práva na vzdělávání KAŽDÉHO dítěte, pouze s volbou formy a způsobu, nikoliv osvobozování od školní docházky

Vyhláška č. 73 / 2005 Sb. Speciální vzdělávání - zásady a cíle speciálního vzdělávání - formy speciálního vzdělávání - typy speciálních škol - individuální vzdělávací plán - asistent pedagoga - organizace speciálního vzdělávání - zařazování žáků do speciálního vzdělávání - počty žáků a pedagogů ve třídě - péče o bezpečnost a zdraví žáků Speciální vzdělávání - zásady a cíle speciálního vzdělávání - formy speciálního vzdělávání - typy speciálních škol - individuální vzdělávací plán - asistent pedagoga - organizace speciálního vzdělávání - zařazování žáků do speciálního vzdělávání - počty žáků a pedagogů ve třídě - péče o bezpečnost a zdraví žáků Vzdělávání dětí a žáků mimořádně nadaných - individuální vzdělávací plán - přeřazení do vyššího ročníku Vzdělávání dětí a žáků mimořádně nadaných - individuální vzdělávací plán - přeřazení do vyššího ročníku

Typy škol pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Pro zrakově postižené MŠ, ZŠ, SŠ (G, SOŠ, SOU, OU, PŠ, Konzervatoř) Pro zrakově postižené MŠ, ZŠ, SŠ (G, SOŠ, SOU, OU, PŠ, Konzervatoř) Pro sluchově postižené MŠ, ZŠ, SŠ (G, SOŠ, SOU, OU, PŠ) Pro sluchově postižené MŠ, ZŠ, SŠ (G, SOŠ, SOU, OU, PŠ) Pro hluchoslepé MŠ, ZŠ Pro hluchoslepé MŠ, ZŠ Pro tělesně postižené MŠ, ZŠ, SŠ (G, SOŠ, SOU, OU, PŠ) Pro tělesně postižené MŠ, ZŠ, SŠ (G, SOŠ, SOU, OU, PŠ) Pro děti s poruchou řeči MŠ logopedická, ZŠ logopedická Pro děti s poruchou řeči MŠ logopedická, ZŠ logopedická Pro děti s mentálním postižením MŠ speciální, ZŠ praktická, ZŠ speciální, OU, PŠ Pro děti s mentálním postižením MŠ speciální, ZŠ praktická, ZŠ speciální, OU, PŠ Pro děti se specifickými poruchami učení / chování ZŠ Pro děti se specifickými poruchami učení / chování ZŠ Při zdravotnických zařízeních MŠ, ZŠ, ZŠ speciální Při zdravotnických zařízeních MŠ, ZŠ, ZŠ speciální

Školská poradenská zařízení Pedagogicko psychologické poradny Pedagogicko psychologické poradny Speciálně pedagogická centra Speciálně pedagogická centra Zajišťují činnosti a služby pro děti, žáky, studenty a jejich zákonné zástupce, školy, školská zařízení - speciálně pedagogické - pedagogicko-psychologické - preventivně-výchovné - informační - diagnostické - poradenské - metodické - napomáhají při volbě vhodných vzdělávacích postupů Zajišťují činnosti a služby pro děti, žáky, studenty a jejich zákonné zástupce, školy, školská zařízení - speciálně pedagogické - pedagogicko-psychologické - preventivně-výchovné - informační - diagnostické - poradenské - metodické - napomáhají při volbě vhodných vzdělávacích postupů

Děkuji za pozvání a pozornost tel.: