Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FYZIKA NA NAŠÍ ŠKOLE ANEB FYZIKA POD LUPOU
Advertisements

Gymnázium U Balvanu Biologie Jana Rohánková A.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Environmentální výchova pro základní školu
Christina Bočáková 3. ročník
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Moderní trendy v problematice testování M. Komenda, Č. Štuka, M. Vejražka, P. Martinková, J. Trnka.
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výuka chemie na ZŠ ve spolupráci se SŠ Mgr. Klára Helanová.
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
MINIMATURITY
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Mezipředmětové vztahy Aplikace anglického jazyka do jiných předmětů s využitím moderních metod.
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
1. Gymnázium Oty Pavla Základní údaje
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Fyzikou a chemií k technice
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivní rozpady Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Veletrh nápadů učitelů chemie, Tábor 2013 Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Vybavení škol ve vztahu k experimentům a hypermediálním programům.
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
Využití jaderného záření
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Didaktika přírodopisu 2
Rámcový vzdělávací program 15. října Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r materiál k diskusi – r –setkání autorů.
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce – řešené.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Evropské jazykové portfolio v praxi
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Rámcové a školní vzdělávací programy
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Gymnázium, Brno, Křenová 36
SC2MP_DPV Didaktika přírodních věd povinný předmět povinný předmět 7-8 bloků dvouhodinových, 1 čtyřhodinový.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu EU OPVK CZ.1.07/1.3.45/ s názvem Rozvoj profesních kompetencí učitelů fyziky ZŠ a SŠ v Olomouckém kraji.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
SPOLEČNÁ (STÁTNÍ) ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2011 ZAČÍNÁ Od 2.5. do 7.6. probíhá jarní zkušební termín MZ.
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
Nabídka, vize, výstupy. Fyzika a stavební fyzika Základní motivační faktory Nabídky pro školy Souvislosti projektu Lidé.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
26 let Inženýrství ochrany životního prostředí
Gymnázium, Brno, Křenová 36
Architektura a život ČVUT & FAKULTA ARCHITEKTURY
Bezpečnost práce zážitkovou pedagogikou
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách
Gama záření z přírodních zdrojů
Seminář z jaderné chemie 1
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta, UK, Praha Gymnázium ALTIS, Praha Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, ČVUT, Praha

Požadavky na společnou část MZ (Cermat) RVP pro gymnázia Stavba jádra Problematika radioaktivity Zmíněna i znalost o f-prvcích Aplikace radioaktivních prvků Ochrana životního prostředí a zdraví člověka Skladování radioaktivního odpadu Proč? Motivace

Stavba atomů, radioaktivita (její rizika i využití), chemie f-prvků a jaderná energetika tvorba učebního textu „probírané učivo dopomohlo k obecné znalosti o jaderných vědách“ Téma a cíl

Rešerše požadavků na znalosti studentů RVP, ŠVP Katalog požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky Rešerše tématu v středoškolských učebnicích a jeho hodnocení Konzultace tématu s učiteli z praxe Tvorba vlastního textu s důrazem na praktické aplikace f-prvků v každodenním životě Zhodnocení vyučujícími chemie v rámci dotazníkového šetření Pilotní testování tématu při výuce Postup řešení

Metodická příručka pro učitele Části učebního textu Základní Rozšiřující Důraz kladen na Praktické využití v každodenním životě (přiblížení chemie studentům) Propojení mezipředmětových kompetencí (fyzika, matematika, biologie) Výstup diplomové práce

Motivační Fixační Hodnotící Praktické úlohy

- charakterizace radionuklidu - jeho využití např. v medicíně Zakreslete do následujícího grafu, jaké bude množství 131 I po 8, 16, 24, 32 a 40 dnech. Poločas rozpadu

Zastoupení lanthanoidů

Kolik hodin je reálně možné se tématu v hodinách věnovat? Zda téma (stavba atomu a radioaktivita) a (f-prvky a jejich aplikace) učit pohromadě nebo odděleně? Další nápady a komentáře vítány Diskuse

Děkuji Vám za připomínky a pozornost a RNDr. Pavlu Teplému, Ph.D., za vedení diplomové práce Poděkování