Lidé na internetu: jaké jsou možné zisky a rizika?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Rodina.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
¨ Kriminogenní faktory
Identita a anonymita na internetu Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o.s. Cross
Sdružení Podané ruce, o.s.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Společenská odpovědnost organizací
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Životní úroveň obyvatel v České republice
Teorie vzdělávání dospělých
Didaktická část diplomové práce
Specifické metody SP LS 2014
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Od bestselleru k výzkumu
závislost na internetu
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Petr SUCHÁČEK, Gabriela ŠTEFANOVÁ. * Teoretická část  Instituce a ICT  Učitelé a ICT  Studenti a ICT * Empirická část  Dotazníkové šetření mezi spolužáky.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Transformace institucionální péče v péči komunitní Jan Pfeiffer Children`s High Level Group.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
Zdravotnický management
Teorie vzdělávání dospělých
Psychologie adolescentů
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
Psychologie adolescentů
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Škola základ občanského života
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

Lidé na internetu: jaké jsou možné zisky a rizika? MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Lidé na internetu: jaké jsou možné zisky a rizika? PhDr. David Šmahel Ph.D. Prezentace vznikla s podporou MSM 0021622406 „Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti”

Cíle této prezentace ukázat, že je třeba se tématem zabývat prezentovat některé směry výzkumu jde o „průřez“, ne úplný přehled vést k zamyšlení a úvahám naznačit možné zisky a rizika ve vybraných oblastech „zisky a ztráty“: neúplný výčet omezený mým pohledem, každý nechť si doplní další… zaujmout a „nalákat“ další zájemce o výzkum v této oblasti

Možná témata výzkumu na internetu Zde diskutujeme: virtuální komunikace online vztahy sexualita na internetu virtuální identity online hry internetové poradenství problematika závislosti na internetu Další témata: virtuální komunity (skupiny), metodologie online výzkumů, práce na internetu, gender, blogy (virtuální deníčky), disinhibované chování, lingvistika, anonymita, e-learning ...

Penetrace internetu v ČR 49,6% populace používá internet, 53,9% muži, 45,7% ženy, World Internet Project – the Czech Republic: září 2005, 1832 respondentů, reprezentativní výzkum populace ČR, sběr dat provedl STEM

Penetrace internetu v ČR (dle vzdělání populace)

Virtuální komunikace „Na internetu se mi lépe vyjadřují mé emoce (pocity, city)“: souhlasí 27% populace, muži 29%, ženy 26% (ne stat. význ.!!). Zdroj: World Internet Project, září 2005

Virtuální komunikace Virtuální komunikace má mnoho podob! Nelze ji proto zkoumat „centrálně“, ale vždy se zaměřit na specifikum určitého prostředí. Zisky: okamžitá komunikace, čas na rozmyšlení odpovědi, chování bez zábran (+-), možnost ukončit hovor kdykoliv (+-), prostor pro lidi, kteří se v realitě „neprosadí“, větší otevřenost, absence hierarchie z reality (autority), vyjádření emocí (?? +-) Ztráty: absence neverbální komunikace, „odosobnělost“, horší odhadování významu, nedorozumění, velká tendence k projekcím Specifické fenomény: „multiplicitní“ (vícečetná) komunikace, emotikony jako „berlička“ pro vyjádření emocí

Online vztahy Zdroj: World Internet Project, září 2005, 1832 respondentů

Online vztahy Co to je „přátelství“? Co to je „láska“? Zisky: nepřeberné množství vztahů (+-), nezávislost na lokalitě, snadné navázání vztahu (+-), příležitost pro sociálně handicapované, udržení kontaktu a vztahů na dálku s přáteli a rodinou Rizika: kvalita virtuálních vztahů (?) (častěji popisovány jako kratší a povrchní), končí až příliš snadno, riziko pro seznamující se děti s neznámými, online seznamování jako jediná forma navazování vztahu, až příliš rychlé sebeodhalení Specifické fenomény: převrácení soukromého a veřejného

Sexualita na internetu Zdroj: kvant. výzkum, 681 adolescentů 12-20let, červen 2003

Sexualita na internetu „Cybersex“ jako nová forma sexuálního chování. Doporučení: Divínová, R. (2005): Cybersex – forma internetové komunikace. Praha: Triton. Zisky: bezpečné testování a objevování sexuality pro dospívající, ale i dospělé, „sex bez nevěry“ (??), možnost udržování sexuálního kontaktu při odloučení partnerů (cesta do zahraničí apod.) Rizika: nadužívání pornografie/cybersexu (závislost), cybersex jako převládající forma sexuality v běžném životě (?), přístup k sexuálním materiálům pro děti K zamyšlení: kontrolovat děti či nekontrolovat, kdy přístup umožnit?

Virtuální identity Zdroj: World Internet Project, září 2005, 1832 respondentů

Virtuální identity Existuje virtuální identita? Či pouze virtuální reprezentace? Zisky: bezpečné testování a hledání identity pro adolescenty, pro dospívajícího možnost distance od primární rodiny, vzorec MAMA (moratorium – achievement – moratorium – achievement): neboli „znovutestování“ identity pro dospělé, realizace „tajných přání“ či specifických aspektů sebe sama (?) Rizika: nízká flexibilita identity, útěk jako strategie překonání problému, vysoká fragmentace identity (v extrému „schizofrenní“).. fragmentace osobnosti (Reid, 1998)

Online hry 36% uživatelů internetu hraje počítačové hry na internetu, 43% muži, 29% ženy, zdroj: World Internet Project, září 2005

Online hry RPG („role playing“) hry: „projekční plátno“ osobnosti, MMORPG (massive multiplayer): vznikající „nové světy“ Častěji závislí na hrách: muži s nižším sebehodnocením a nízkou spokojeností v každodenním životě (Chih-Hung Ko et al, 2005) Zisky: učení se angličtině, učení se hrou, zlepšování kognitivních schopností (?), relaxace, „bezpečný útěk“ od problému Rizika: nebezpečí závislosti, „zahlcení“, odtržení od reality (zatím omezené, bude hůř!) ... Kam ten svět asi spěje?

Poradenství na internetu Existuje online terapie? „...diskuse o přijatelnosti online terapie se zdá být ukončena s ohledem na některé studie prokazující její účinnost“ (Šulc, 2006) Etické otázky: ISMHO (International Society for Mental Health Online) zveřejnil kodex pro „doporučené principy pro poskytování online služeb“ a stanovuje faktory ovlivňující vhodnost klienta pro online terapii. Zisky: disinhibice, možnost rychlé pomoci, geografická a finanční dostupnost online terapie, využití při sociálních fobiích atd. Rizika: anonymita (+-), důvěra v terapeuta, projekce (!!!), absence neverbální komunikace, „co víme o klientovi?“ atd. atd.

Závislost na internetu Kdo je ohrožen závislostí? časově nelze určit, studie udávají rozmezí používání internetu 5 – 25h týdně Chih-Hung Ko et al (2005): závislí online 8,1h týdně, z toho jen 4,2h volnočasové aktivity, 65% závislých studentů se snaží omezit užívání Internetu: 53% úspěšně, 47% méně úspěšně či vůbec U většiny závislých jedinců existovaly již dříve určité psychické problémy, které se pod vlivem internetové závislosti začaly projevovat, nebo prohloubily. Varovné signály vypovídající o internetové závislosti: nadměrné využívání Internetu ztráta kontroly nad časem stráveným online zanedbávání face-to-face vztahů navazování nových online vztahů zanedbávání studijních, povinností, zdravotní problémy spojené s nadměrným užíváním PC

Závislost na internetu Internetová závislost má mnoho podob! (...na komunikaci, hrách, vztazích, cybersexu, pornografii, nakupování, stahování dat...) Obecně lze závislost vymezit na základě přítomnosti těchto symptomů (Griffiths, 1998): důležitost, změna nálady, zvyšování tolerance, abstinenční příznaky po přerušení činnosti, konflikt mezi naší závislostí a okolním světem, recidivy K zamyšlení: pokud by závislí neměli internet, neměli by jinou a více nebezpečnou závislost?

Závěry vyvstává mnoho otázek, na které je třeba hledat odpovědi psychologický výzkum internetu jako „mladá věda“ každé lidské konání má na internetu svůj obraz a to mohou být potenciální cíle výzkumu a co teprve budoucnost! Technologie může změnit vše... když už nemůžeme předvídat, snažme se alespoň držet krok... => vzhůru do práce! :)

V prezentaci použitá literatura: Chih-Hung Ko et al (2005). Gender Differences and Related Factors Affecting Online Gaming Addiction Among Taiwanese Adolescents The Journal of Nervous and Mental Disease, V.193, 4 Griffiths, M. (1998). Internet Addiction: Does It Really Exist? In Gackenbach, J. (Ed.), Psychology and the Internet, intrapersonal, interpersonal, and transpersonal implications. San Diego: Academic Press. ISBN: 0-12-271950-6 Reid, E. (1998). The Self and the Internet: Variations on the Illusion of One Self. In Gackenbach, J. (Ed.), Psychology and the Internet, intrapersonal, interpersonal, and transpersonal implications. San Diego: Academic Press Suler, J. (2006). The Psychology of Cyberspace. Staženo: leden, 2005. Dostupný z www: http://www.reider.edu/users/Suler/psycyber/ psycyber.html Šmahel, D. (2003). Psychologie a internet: děti dospělými, dospělí dětmi. Praha: Triton. (K dostání v knihkupectvích.) Šulc, J. (2006). Psychoterapie online: analýza dostupných možností. Brno: FSS MU, diplomová práce. Kathy, S. (1997). College life on-line: Healthy and unhealthy Internet use Journal of College Student Development; Nov/Dec 1997; 38, 6; ProQuest Education Journals, pg. 655

Literatura pro zájemce o téma: Prezentace bude ke stažení zde: http://www.fss.muni.cz/ivdmr složka konference-materiály Další články autora: http://www.terapie.cz/smahelen Další články z WIP: http://www.isdn.cz složka: World Internet Project Literatura pro zájemce o téma: Dostupná literatura v češtině: Šmahel, D. (2003). Psychologie a internet: děti dospělými, dospělí dětmi. Praha: Triton. (K dostání v knihkupectvích.) Divínová, R. (2005): Cybersex – forma internetové komunikace. Praha: Triton. Vybíral, Z., Šmahel, D. (2003). Komunikace uživatelů internetu (Co výzkumy zjistily a jaký výzkum potřebujeme?) In Mareš, P. (Ed.), Co se děje s rodinou a mládeží (Děti, mládež a rodiny v období transformace). Barrister&Principal - studio, Brno 2003. Vybíral, Z. (2002). Výzkum disinhibice u mladých uživatelů chatu. In Plaňava, I., Pilát, M., (Eds.), Děti, mládež a rodiny v období transformace. Barrister&Principal - studio, Brno 2002, s. 273-295 Vybíral, Z. (2005). Psychologie komunikace. Praha: Portál. Literatura v angličtině: Suler, J. (2006). The Psychology of Cyberspace. Staženo: leden, 2005. Dostupný z www: http://www.reider.edu/users/Suler/psycyber/ psycyber.html