6.1. Fermiho teorie stárnutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Statistická indukce Teorie odhadu.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Téma 2 Rovinný problém, stěnová rovnice.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Funkce.
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
RLC Obvody Michaela Šebestová.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
2.2. Pravděpodobnost srážky
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
4.DIFÚZE NEUTRONŮ 4.1. Elementární difúzní teorie
Funkce více proměnných.
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
Tato prezentace byla vytvořena
Oskulační rovina křivky
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Pojem účinného průřezu
Odhad metodou maximální věrohodnost
Experimentální fyzika I. 2
Teorém E. Noetherové v teorii pole
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
Stabilita diskrétního regulačního obvodu
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
Vektorové prostory.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
RF Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
© Institut biostatistiky a analýz ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁL Ů FREKVENČNÍ SPEKTRUM SPOJITÝCH SIGNÁLŮ.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
RF Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda
2. NEUTRONOVÉ REAKCE Úvod 2.1. Interakce neutronů s jádry
Neutronové účinné průřezy
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
3. ŠTĚPNÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE
str. 1 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Vlastní řešení Hamiltoniánu s komplexní energií metoda komplexního škálování.
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
7.3. Dvojskupinová metoda výpočtu reaktoru s reflektorem
5. 2. Zpomalování v nekonečném prostředí při
Obecná rovnice přímky v rovině
Laplaceova transformace
Definiční obor a obor hodnot
Úloha syntézy čtyřčlenného rovinného mechanismu
Hydraulika podzemních vod
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

6.1. Fermiho teorie stárnutí Předpoklady pro sestavení rovnice rovnováhy: prostředí je homogenní a izotropní makroskopické účinné průřezy pro absorpci jsou podstatně menší než makroskopické účinné průřezy pro rozptyl pro srovnatelně velké intervaly energie (tj. Sa << Ss) rozměry soustavy jsou mnohem větší než charakteristické délky neutronu v oblastech reaktoru, pro které se používá tato teorie, nejsou soustředěny zdroje ani absorbátory neutronů v oblastech se nenacházejí velké dutiny rozptyl neutronů je izotropní v těžišťové soustavě hmotnostní číslo moderátoru je mnohem větší než jedna

6.1.1. Rovnice rovnováhy neutronů při difúzi s účinkem zpomalování - chceme sestavit prostorově a energicky závislou rovnici rovnováhy neutronů, proto zavedeme funkce: - délka dráhy neutronů v jednotce objemu kolem bodu za jednotku času, jejichž letargie leží v intervalu u,u + du   - počet neutronů zpomalených na letargii u v jednotce objemu za jednotku času kolem bodu V elementárním objemu d budeme zkoumat neutrony s letargií v intervalu u,u + du

Ve stacionárním stavu může dojít ke zvětšení počtu neutronů: zpomalováním neutronů na letargii u, které přicházejí do du z oblasti nižších letargií generováním neutronů s letargií v intervalu du kolem u zdroji v objemu Ke zmenšení počtu: rozptylem neutronů s letargií v intervalu du v objemu , v důsledku kterého opouštějí interval du absorpcí neutronů jádry prostředí v du únikem neutronů s letargií v intervalu du z objemu Obr. 6.1 – K odvození rovnice v a du

Vzhledem k uvedeným principům můžeme rovnici rovnováhy neutronů pro jednotkový časový interval napsat: - počet neutronů s letargií v intervalu du kolem u, které jsou emitovány zdroji v jednotkovém objemu v okolí bodu za jednotku času, - počet neutronů s letargií v intervalu du kolem u, které unikají z jednotkového objemu v okolí bodu za jednotku času Koeficientem úměrnosti bude opět difúzní koeficient, takže konečný výraz pro únikový člen můžeme zapsat ve tvaru:

Dosazením předchozího vztahu do bilanční rovnice a použitím vztahu: dostaneme rovnici rovnováhy neutronů: Vztah mezi hustotou toku a hustotou zpomalení, který jsme obdrželi pro nekonečné prostředí, bude dobrou aproximací i pro tento případ:

6.1.2. Fermiho rovnice stárnutí Rovnice zpomalování a difúze jsou reprezentovány soustavou rovnic. Odpovídající rovnice pro nestacionární jednoskupinové rozložení hustoty toku mají pro tvar: Funkce je odpovídající hustota neutronů, která je určena počtem neutronů v jednotce objemu. Pokud použijeme obě rovnice pro hustotu toku a hustotu zpomalení a vynecháme zdrojový člen, dostaneme rovnice rovnováhy ve tvaru:

Lineární členy v těchto rovnicích můžeme eliminovat zavedením integračních faktorů v proměnné u a t, tzn. definováním dvou nových funkcí a : je hustota zpomalení v absorbujícím prostředí s účinným průřezem pro absorpci Sa a že exponenciální funkce: je pravděpodobnost úniku rezonančnímu záchytu pro interval letargie (0,u)

Dosazením funkcí q( ,u) a n( ,t) do rovnic rovnováhy neutronů dostaneme: Tyto rovnice můžeme upravit na tvar rovnice vedení tepla, když zavedeme novou proměnnou t, která bude záviset na letargii následujícím způsobem a podobně novou proměnnou h:

V důsledku transformace u®t přechází na a podobně při t funkce přechází na . Aplikováním těchto transformací dostaneme: formálně představují rovnice vedení tepla první z rovnic se nazývá Fermiho rovnice stárnutí t …Fermiho stáří neutronů

6. 1. 3. Řešení Fermiho rovnice stárnutí s elementárními 6.1.3. Řešení Fermiho rovnice stárnutí s elementárními zdroji v nekonečném prostředí - počáteční podmínka: neutrony s letargií u=0 vznikají pouze v omezené oblasti prostoru I. Rovinný zdroj rychlých neutronů v nekonečném prostředí - rovinu zdroje ztotožníme s rovinou x = 0, jde o jednorozměrnou úlohu a Fermiho rovnice zpomalování a difúze přejde na tvar: Podmínky popisující zdroj: vydatnost zdroje je q0 neutronů na jednotku plochy za jednotku času pro x = 0 a t = 0 neexistují nikde žádné jiné zdroje kromě roviny x = 0

Třetí podmínka (c) vyplývá bezprostředně z definice veličiny q, která představuje hustotu zpomalení v prostředí bez absorpce. Hustotu v absorbujícím prostředí získáme ve tvaru: Fermiho rovnici můžeme zjednodušit použitím Laplaceovy transformace a{ } podle proměnné t. Definujme: kde parametr transformace s je reálná a kladná veličina. Počáteční podmínky (a) a (b) požadují pro všechny x ¹ 0 Použitím Laplaceovy transformace dostaneme: Obecné řešení má tvar:

Konstanty A a C jsou funkcemi transformační proměnné s Konstanty A a C jsou funkcemi transformační proměnné s. Tyto konstanty určíme pomocí podmínky (c), pro kterou je Laplaceova transformace: Dosazením obecného řešení dostaneme: Když x je kladné, C(s) se musí identicky rovnat nule, jinak by hustota zpomalení nebyla konečná pro všechny x > 0. Pak předcházející výraz bude A(s) = qo /(2 ) a můžeme psát ve tvaru: Inverzní Laplaceova transformace a-1{Q(x,s)} dává řešení Fermiho rovnice, které vyhovuje podmínkám pro zdroj. Řešení pro kladné i záporné hodnoty x:

Hustota zpomalení v prostředí s absorpcí bude: Diferenciální rovnice, která popisuje rozložení neutronů ze zdroje v závislosti na x a t je: Funkce n(x,h) musí vyhovovat podmínkám: pro h = 0 v x = 0 je vysláno qo neutronů v prostředí se nevyskytují žádné zdroje neutronů kromě pro h = 0 v x = 0

Je výhodné intenzitu zdroje vyjádřit pomocí funkce definované pro prostředí bez absorpce n(x,h): kde k2 º Sa/D a h = h(t) = Dut. Řešení této rovnice vyhovující podmínkám můžeme získat podobně jako v případě prostorově a energeticky závislé úlohy. Dá se ukázat, že

II. Bodový zdroj rychlých neutronů v nekonečném prostředí Označíme qbod(r,t) hustotu zpomalení způsobenou bodovým zdrojem ve vzdálenosti r od zdroje a qrov(x,t) hustotu zpomalení způsobenou rovinným zdrojem ve vzdálenosti x, potom můžeme psát: Odtud vyjádříme hodnotu qbod(r,t) pomocí qrov(x,t) zavedením proměnné r místo proměnné r Mezi proměnnými platí vztahy r2 = r2 + x2 a rdr = rdr  Derivací dostaneme vztah:

Pokud derivujeme vztah pro hustotu zpomalení od rovinného zdroje q(x,t) º qrov(x,t), dostaneme: Protože vzdálenost x ve funkci qrov(x,t) teď představuje vzdálenost mezi zdrojem a bodem, ve kterém určujeme hustotu zpomalení, můžeme ji nahradit symbolem r. Potom hustotu zpomalení v bodě r od bodového zdroje, který vysílá q0 neutronů za jednotku času q(r,t) º º qbod(r,t) získáme z předchozích vztahů. S respektováním absorpce bude mít tvar:

V případě, že bodový zdroj s vydatností q0 bude umístěn v bodě , pak hustota zpomalení v bodě určeném polohovým vektorem bude dána výrazem: Funkce qbod(r,t) (a podobně i qrov(x,t)) má dvě důležité vlastnosti a to: pro libovolnou hodnotu stáří má hustota zpomalení maximum v místě zdroje, tj. pro r = 0 (resp. x = 0 pro rovinný zdroj) pravděpodobnost úniku rezonančnímu záchytu p(u) vždy snižuje hodnotu hustoty zpomalení pro dané r (resp. x)

Rozložení hustoty zpomalení v okolí bodového zdroje pro různé hodnoty stáří neutronů: Obr. 6.2

6.1.4. Fermiho stáří neutronů a jeho fyzikální význam Stáří neutronů je definováno vztahem: V integrálním tvaru tuto proměnnou můžeme vyjádřit rovnicí: Alternativní vyjádření stáří neutronů: tento vztah je oprávněný pouze v případech, kdy je v prostředí slabá absorpce, tj. kdy St Ss ve většině případů, kdy můžeme tuto teorii použít, dávají oba vztahy téměř stejné výsledky

Máme bodový zdroj umístěný v bodě r = 0 s jednotkovou vydatností v nekonečném prostředí, který produkuje neutrony s nulovou letargií. Hustota zpomalení od tohoto zdroje je určena rovnicí: Střední hodnotu čtverce vzdálenosti, do které se neutron dostane od místa vzniku - stáří t(u) = 0 až do místa, kde bude mít stáří t(u): - f(r,u)dr je pravděpodobnost, že neutron bude mít stáří t(u) v kulové vrstvě r,r+ dr. Tato pravděpodobnost je určena poměrem počtu neutronů se stářím t(u) v této kulové vrstvě k celkovému počtu neutronů se stářím t(u) v celém prostoru, potom:

Pokud takto vyjádřenou pravděpodobnost dosadíme do vztahu pro střední hodnotu čtverce vzdálenosti dostaneme: Lineární závislost na t(u) platí obecně. Koeficient úměrnosti je závislý na rozložení zdroje. Druhá odmocnina z Fermiho stáří se nazývá délka zpomalení neutronů. Fermiho stáří neutronů se rovná 1/6 střední hodnoty čtverce vzdálenosti, kterou neutron projde od okamžiku svého vzniku až do okamžiku, kdy se jeho stáří rovná (u).

EIn - energie indiové rezonance (1,44 eV)