Hvězdnicovité (Asteraceae)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny na Vysočině
Advertisements

Krytosemenné pokračování
Asteraceae, Compositae
Přírodovědné praktikum 7. roč. POZNÁVÁME JARNÍ ROSTLINY
Růžovité.
Šáchorovité (Cyperaceae)
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Jaro Jarní květiny.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVĚZDNICOVITÉ
Dřišťálovité-Berberidaceae
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Lilkovité (Solanaceae)
Čeleď hvězdnicovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Břízovité (Betulaceae)
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
Rostliny hvězdnicovité
Škola:. Základní škola Kladruby
Významné čeledi dvouděložných 1
Květenství a plodenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
AZ KVÍZ Krytosemenné rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Krytosemenné rostliny - dvouděložné. pětičetné květy → květenství ÚBOR (květy jazykovité a trubkovité) střídavé nažky – někdy ochmýřené některé druhy.
Asteraceae Fabaceae Poaceae
Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Lískovité, habrovité Corylaceae Carpinaceae Čeleď
Krytosemenné rostliny
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
HVĚZDNICOVITÉ David Hájek Jirka Drahoš QA. Základní info  Druhů  Jednoleté, dvouleté a vytrvalé byliny  Polokeře, keře a stromy  Oboupohlavné.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Veronika Slavíková, Martina Nová, Alice Ku č erová QB Hvězdnicovité (Asteraceae)
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Hvězdnicovité (Asteraceae)
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Bobovité (Fabaceae) Čeleď:
Šáchorovité (Cyperaceae)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Asteraceae Poaceae Cyperaceae
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘÍRODOPIS
Liliovité (Liliaceae)
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hvězdnicovité.
Fumariaceae Violaceae Asteraceae
Amaryllidaceae – amarylkovité
Asteraceae Poaceae Cyperaceae
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Asteraceae – hvězdnicovité
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Transkript prezentace:

Hvězdnicovité (Asteraceae) Čeleď: Hvězdnicovité (Asteraceae) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klasifikace Říše: rostliny (Plantae) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád: hvězdnicotvaré (Asterales) Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae) Podběl lékařský (Tussilago farfara) Slunečnice roční (Helianthus annuus)

(Calendula officinalis) Charakteristika též složnokvěté (Compositae) velmi početná čeleď, přes 1 300 rodů a asi 25 000 druhů jednoleté, dvouleté i vytrvalé byliny, polokeře, keře či stromy jsou rozšířené po celém světě charakteristická je zásobní látka inulin, která nahrazuje obvyklý škrob často se vyskytují článkované mléčnice listy jsou střídavé či vstřícné, bez palistů využívají se hlavně jako okrasné rostliny a zdroj léčiv Měsíček lékařský (Calendula officinalis) Čekanka obecná (Cichorium intybus)

(Leucanthemum vulgare) Květy obou- i jednopohlavné, pětičetné vytvářejí květenství úbor, které je podepřeno zákrovem z listenů úbor obvykle obsahuje 2 typy květů: trubkovité květy – pravidelné, na obrázku žluté jazykovité květy – souměrné, na obrázku bílé úbory mohou dále tvořit různá květenství kalich je přeměněn v chmýr či chybí 5 tyčinek, srůstají v trubičku pestík vznikl srůstem 2 plodolistů semeník je spodní plodem je nažka nažka může být opatřena chmýrem Kopretina bílá (Leucanthemum vulgare)

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) Nejznámější zástupci Slunečnice roční (Helianthus annuus) Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

(Calendula officinalis) Nejznámější zástupci Locika setá (Lactuca sativa) Měsíček lékařský (Calendula officinalis) Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris)

Slunečnice roční (Helianthus annuus) jednoletá rostlina, až 3 m vysoká původ v Americe květenství je úbor o průměru až 30 cm jazykovité květy po obvodu úboru jsou žluté až hnědé, neplodné, slouží pouze k přilákání opylovačů trubkovité květy uvnitř úboru dozrávají v plody (slunečnicová semínka) od 16. století se v Evropě pěstují hlavně na výrobu slunečnicového oleje a ke krmení dobytka

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) vytrvalá bylina vysoká nejvýše 15 cm vyskytuje se v celé Evropě listy uspořádané v přízemní růžici jsou celokrajné či jemně zubaté úbory rostou jednotlivě květy jsou oboupohlavné, trubkovité jsou žluté, jazykovité bílé až narůžovělé plodem je nažka má léčivé účinky, lze ji použít do salátů, na bylinný odvar, jako přísadu do koupele atd.

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) též smetánka lékařská výskyt téměř po celém světě vytrvalá plevelná bylina s dutým stvolem výška 5 - 40 cm listy tvoří přízemní růžici žluté úbory tvoří pouze jazykovité květy plodem jsou nažky s chmýrem, díky kterému se šíří větrem mléčnice uvnitř rostliny při porušení roní latex je to léčivá rostlina, dá se z ní připravovat mj. med či saláty

Locika setá (Lactuca sativa) jedno- či dvouletá rostlina pochází pravděpodobně z Asie pěstuje se po celém světě je to listová zelenina, hlávkový salát květy se podobají pampelišce, ale jsou menší zelené až tmavě červené listy tvoří hlávkovité růžice

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) jednoletá léčivá bylina výška asi 70 - 80 cm z větvené lodyhy vyrůstají podlouhlé listy úbory květů jsou žluté až oranžové používá se např. k přípravě masti či čaje semena, velká asi 1 cm, mají srpovitý tvar

Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) vytrvalá bylina vysoká až 150 cm větvené lodyhy vyrůstají v trsech z oddenku úbory se skládají pouze z trubkovitých květů, jsou nahloučeny do lat, mají žlutou až hnědočervenou barvu plodem je neochmýřená nažka má léčivé účinky, používá se nať obsahuje méně toxického thujonu než pelyněk pravý

Zdroje informací: Zdroje obrázků: strana 2 strana 3 strana 4 strana 5 http://cs.wikipedia.org učebnice Biologie rostlin nakladatelství Fortuna Zdroje obrázků: strana 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Coltsfoot.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Kranenburg_05_ies.jpg strana 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Calendula_G.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Cichorium_intybus_(6).JPG strana 4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Leucanthemum_vulgare_'Filigran'_Flower_2200px.jpg strana 5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Girasol.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Bellis_perennis003.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Loewenzahn101.jpg strana 6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Lactuca_sativa_var._longifolia_Feria_.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Calendula_officinalis_3.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Artemisia_vulgaris.jpeg strana 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Sunflower_uf7.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Helianthus_annuus_a1.jpg strana 8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Bellis_perennis_2006.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Bellis_perennis_cross_ies.jpg strana 9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Dandelion_2007.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Diente_de_león_soltando_semillas.jpg strana 10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Iceberg_lettuce_(IJssla_krop).jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Lettuce_in_bloom_after_bolting.jpeg strana 11 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Calendula_officinalis_and_sky.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/2006-10-18Calendula04Samenstand.jpg strana 12 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/ArtemisiaVulgaris.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Artemisia-vulgaris-young.JPG