Obecná endokrinologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Žlázy s vnitřní sekrecí
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná endokrinologie Mezibuněčná komunikace
Oběhová soustava Adam Klimeš.
TK = SV x PCR TK = arteriální krevní tlak SV = srdeční výdej
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
Základy přírodních věd
ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Nervová soustava.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
4. Neuron.
Obecná endokrinologie
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Další přírodní látky.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Regulace biochemických dějů
Nervová soustava soustava řídící
Receptory buněk ligandy Neuropeptid Receptorem se obecně rozumí otvor na povrchu buňky.Každý otvor má velice specifický a jedinečný tvar, který přesně.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Obecná endokrinologie
Řízení organismu Filip Bordovský.
SVALY Obecná charakteristika.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Obecná endokrinologie
Živá příroda.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Způsoby mezibuněčné komunikace
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Glie. Glie jsou početnější než neurony Neúčastní se –Aktivního vedení nervového vzruchu –Přenosu signálů a zpracování informací Regulují iontové prostředí.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Žlázy s vnitřní sekrecí
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
Ch_063_Hormony Ch_063_Přírodní látky_Hormony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Hormony Ch_063_Přírodní látky_Hormony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Řízení živočišného organismu.
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Hormony.
Hormonální regulace bezobratlých
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Somatologie zkoumá vlastnosti nejdokonalejšího a nejsložitějšího organismu, lidské bytosti zahrnuje mnoho vědních oborů.
Buněčná fyziologie Buněčné membrány: 1.1 Vlastnosti membrán
Bílkoviny (proteiny).
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Řízení živočišného organismu
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Obecná endokrinologie LÁTKOVÁ KOMUNIKACE http://www.healthline.com/images/staywell/37031.jpg

Fylogenetické stáří látkové komunikace látková (chemická) komunikace je velmi starý způsob komunikace buněk tytéž látky využívány různými organismy – obratlovci, bezobratlí i jednobuněční evolučně staré komunikační látky – např. steroidy (mnohobuněční, bakterie, řasy, rostliny), peptidy, cAMP dnešní úloha těchto látek u obratlovců se dá odvozovat od pradávné mezibuněčné komunikace jednobuněčných chemorecepční schopnost buněk využita k přenosu informace, k integraci a koordinaci dějů (mnohobuněčný organismus: různé funkce v různých orgánech) hormonální i nervový systém využívají shodným způsobem prapůvodní chemickou citlivost membrán cílových buněk …

Fylogenetické stáří látkové komunikace Mezi komunikační látky fylogeneticky velmi staré patří např. STEROIDY (bakterie, řasy, mnohobuněční). Co se týče způsobu komunikace uvnitř těla různých organismů, nemusí být rozdíl v komunikační látce, ale ve zprávě, kterou látka nese.

Chemorecepční schopnost buněk schopnost buněk reagovat na chemické podněty z okolí (chemorecepce) = jedna z fylogeneticky nejstarších vlastností buněk již jednobuněčné organizmy mají schopnost CHEMOTAXE CHEMOTAXE = pohyb organizmu či buňky, který je odpovědí na specifický chemický podnět  ohrožení potrava se vznikem mnohobuněčnosti se schopnost chemorecepce neztrácí  je využita k novým úkolům a je předpokladem pro látkovou komunikaci buněk chemorecepce nadále zůstává obecnou řečí buněk - způsobem, jakým buňky komunikují se svým okolím, jak přijímají a vysílají informace je základní prostředek adaptibility buněk ( zachování celého organismu)

Chemorecepční schopnost buněk Při obranné imunitní reakci se chemotaxe bílé krvinky k patogenní částici a následná fagocytóza v mnohém podobá setkání jednobuněčného živočicha s potravou …

Chemorecepční schopnost buněk Již při vývoji zárodku a diferenciaci původně identických buněk do tkání a orgánů působí morfogenetické chemické stimuly a růstové faktory z okolí, které určují osud buněk …

Buňky se vzájemně ovlivňují chemické stimuly ze vzdálených či sousedních buněk ovlivňují jiné buňky aktivace enzymového aparátu spuštění exprese určitého genu

Třídění chemických signálů podle kontaktu přímý kontakt Gap - Junction Parakrinní regulace Autokrinní regulace (část nervové regulace) lokální kontakt kontakt na větší vzdálenost Endokrinní regulace Neuroendokrinní regulace

Látková regulace podle způsobu sekrece látek NEUROENDOKRINNÍ REGULACE AUTOKRINNÍ REGULACE PARAKRINNÍ REGULACE ENDOKRINNÍ REGULACE NEUROENDOKRINNÍ REGULACE

Autokrinní regulace START autokrinní receptory autokrinní látka autokrinní buňka

Parakrinní regulace START

Endokrinní regulace START

Neuroendokrinní regulace START

kontakt na větší vzdálenost kontakt na menší vzdálenost MECHANISMUS TRANSPORT POSLOVÉ ÚČINKY Autokrinní regulace zpětnovazebná regulace téže buňky sama sebou extracelulárními tělními tekutinami autokrinní látky autokrinní buňka je ovlivněna látkami, které vyprodukovala a pro které má receptory Parakrinní regulace komunikace mezi sousedními buňkami (b. produkující látku = b. parakrinní a b. přijímající látku = b. cílová) parakrinní látky signální látky působí pouze lokálně, jsou jich relativně vysoké koncentrace, cílové buňky pro ně mají receptory Endokrinní regulace komunikace mezi vzdálenými buňkami (b. produkující signál = b. endokrinní a b. přijímající signál = b. cílová) krevním oběhem hormony hormony působí na cílové buňky jiných vzdálených tkání a orgánů, které mají pro tyto hormony receptor Neuro-endokrinní regulace komunikace mezi neurony se schopností syntetizovat a vylučovat humorální látky a cílovými buňkami a tkáněmi, které tyto látky přijímají neurohormony neurohormony se váží buď přímo na receptory v cílové tkáni nebo působí jako tzv. regulační hormony, které ovlivňují sekreci konečných hormonů žláz s vnitřní sekrecí kontakt na větší vzdálenost kontakt na menší vzdálenost