Vítejte na MARKETINGU. Údaje Vyučující: Klára Doležalová Katedra podnikového hospodářství Č. dveří 634 Tel.: +420 549 495 203

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AKAD.ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 5.
Advertisements

Služby jako fenomén dnešní doby. Úloha služeb Rozvoj terciéru Podniky obohacují svou nabídku o doprovodné služby Servis je něco více než jen dodávka Společnost.
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Marketing, marketingové.
DIREKT MARKETING - ÚVOD - Marek Matějka. Struktura čtyř P.
Ruber, Saitz.  Customer Relationship Management  Systémy pro řízení vztahů se zákazníky  Zjednodušeně : ◦ shromažďování ◦ zpracování ◦ využití informací.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Úvod do marketingu.
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
M ARKETING – S WOT ANALÝZA Ing. Jiří Šilhán. P OJETÍ MARKETINGU Pohled ekonomů: Marketing je proces výměny užitné hodnoty, kterou kupující získává od.
Marketingový mix 4 P.
Marketing Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MARKETING Brigita Stloukalová. Nastudujte si sami: Šimková, E. Základy managementu a marketingu pro neziskové organizace. Kap. 8. Marketing v neziskové.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
MARKETINGOVÝ MIX.
Marketingový mix Obsahuje čtyři taktické marketingové nástroje: produkt (Product), cenu (Price), distribuci (Distribution) a propagaci (Promotion).
Marketingový mix Petra Krajníková.
Koncepce marketingového řízení
-v tržním hospodářství zaujímá klíčovou pozici
úvod pojetí a obsah marketingu
MARKETING.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Podnikatelské koncepce
VY_32_INOVACE_EKO_04 MARKETINGOVÝ MIX. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: marketingový.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Marketing inovací Inovace 2 1. CO JE MARKETING Obecně o marketingu a jeho podstatě Rozbor případové studie - příloha Základní úkol marketingu vyplývá.
Vítejte na MARKETINGU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_09.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_77 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Marketing Základy a postupy..
2. Úloha marketingu ve firmě
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
8. Marketing.
Integrovaná marketingová komunikace = a concept of marketing communications planning that recognizes the added value of comprehensive plan that evaluates.
Vítejte na Marketingu.
Model strategie marketingového mixu
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Základy marketingu. Údaje Vyučující: Klára Kašparová Katedra podnikového hospodářství Č. dveří 634 Tel.:
Marketingový mix v propagaci Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová.
Struktura podnikatelského plánu
Definice marketingu. Definic marketingu existuje celá řada, nejčastěji používány jsou následující čtyři:  Marketing je sociální a manažerský proces,
MARKETING Základy marketingu. Marketing Mercurius Mercator Market Der Markt.
MARKETING Základy marketingu. Marketing Mercurius Mercator Market Der Markt.
MARKETING. Marketing Metoda řízení, při níž se zaměřujeme na potřeby zákazníků 1. výběr vhodné cílové skupiny 2. výběr marketingových nástrojů.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
MARKETING 1. Význam marketingu Podílí se na vývoji a zdokonalování výrobků a služeb Ovlivňuje distribuční a cenovou politiku Je těsně spjat s propagací.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Marketing a marketingový.
7 Marketingový mix Výrobek Cena Distribuce Propagace.
Název školy: SŠEP Studénka. o. p. s. Autor: Ing. Libor Jedlička Název: VY_32_INOVACE_01_1.1_1.1.1 Téma: Podstata marketingu a internetu Datum ověření:
ARTS MARKETING Marketing umění a kulturního dědictví Ing. Radka Johnová, Ph.D.
MARKETING Přednáška P
Produktová strategie a proces inovace ve společnosti Mironet.cz a. s.
Marketing v NO Vymezení pojmu marketing Nejčastější definice
Tvorba marketingového mixu
Vítejte na Marketingu.
Marketingový systém řízení
Abstrakt Abstract Cíl práce Testované hypotézy Bibliografie
Integrovaná marketingová komunikace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_MARKETING.
Vítejte na MARKETINGU.
Metodický postup práce
Marketing Základy a postupy..
Jakub Stránský Marketing.
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Vítejte na MARKETINGU

Údaje Vyučující: Klára Doležalová Katedra podnikového hospodářství Č. dveří 634 Tel.: Konzultační hodiny: ČT: 13-14

Literatura Kotler, P. Marketing podle Kotlera Kotler, P. Marketing od A do Z : osmdesát pojmů, které by měl znát každý manažer Kotler, P. Marketing Management Armstrong, G., Kotler, P. Marketing

Marketing management = nepřetržitý proces analýzy, plánování, implementace a kontroly. Jeho smyslem je vytvoření dlouhodobých vztahů s cílovými zákazníky, které umožní podnikům a dalším subjektům dosáhnout stanovených cílů Demarketing – jeho cílem není dosáhnout nulové poptávky, ale pouze ji redukovat

3 úrovně poznání Consciousness One – market transaction Consciousness Two – organization-client transaction Consciousness Three – generic marketing Selling Selling, advertising Selling, advertising, marketing research Marketing department Market- oriented company Vývoj marketingu

Koncepce marketingového řízení Výrobní – spotřebitelé upřednostňují levné a široce dostupné výrobky Výrobková – spotřebitelé upřednostňují kvalitní, moderní a zajímavé produkty – marketingová krátkozrakost (Levitt r. 1960) Prodejní – využívání podpory prodeje Marketingová – přání a potřeby zákazníků

Podnik Prodej a PP Stávající produkty Zisk je výsledkem objemů prodeje Východiska Základy NástrojeVýsledky Trh Integrovaný marketing Potřeby zákazníků Prodejní koncepce Marketingová koncepce Zisk je výsledkem spokojenosti zák.

Koncepce marketingového řízení Výrobní, výrobková, prodejní, marketingová Koncepce společenského (sociálního) marketingu – založena na myšlence, že firma musí uspokojovat potřeby a přání zákazníka lépe a účinněji než konkurence. Zohledňuje nejen dlouhodobé zájmy spotřebitelů, ale i dlouhodobé zájmy společnosti Product push marketing, customer led marketing, resource based marketing

Alternativní náhled na historii marketingového myšlení (J. G. Hutton)

Vývoj názorů na úlohu marketingu VýrobaFinance PersonálMarketing a. Marketing jako rovnocenná funkce Finance Výroba Personál Marketing b. Marketing jako významnější funkce Marketing Výroba Finance Personál c. Marketing jako hlavní funkce Zákazník Personál FinanceVýroba Marketing d. Zákazník jako řídící funkce Zákazník Marketing Výroba Finance Personál e. Zákazník jako řídící funkce a marketing jako funkce integrující

Marketing – definice American Marketing Association = Marketing is the process of planning and executing the conception, pricing, promotion, and distribution of ideas, goods, and services to create exchanges that satisfy individual and organizational objectives – (1985) = Marketing is an organizational function and set of processes for creating, communicating and delivering value to customers and for managing customer relationships in ways that benefit the organization and its stakeholders - (2004)

Pojmy Hodnota pro zákazníka představuje rozdíl rozdíl mezi hodnotou, kt. zákazník získá z vlastnictví a užívání produktu, a náklady, kt. musí vynaložit na to, aby si produkt opatřil Spokojenost zákazníka Potřeba je pocit nedostatku Touhy a přání Produkt zahrnuje jak hmotné zboží tak služby

Marketingový mix J. McCarthy - 4P – product (produkt), price (cena), place (místo), promotion (propagace) Možné rozšíření o packaging (obal), služby, personel (personál), procedures (postupy), physical evidence (fyzické charakteristiky) 4C – customer value (hodnota pro zákazníka), customer cost (náklady pro z.), convenience (pohodlí), communication (komunikace)

„Typy“ marketingu Marketing na mezipodnikových trzích (B2B) Marketing založený na emocích Event Marketing Vztahový marketing (Relationship marketing) Megamarketing – power (politics) a public opinion

Použité zdoje Armstrong, G., Kotler, P. Marketing Crainer, S. Moderní management : základní myšlenkové směry Kotler, P. Marketing od A do Z : osmdesát pojmů, které by měl znát každý manažer Kotler, P. Marketing Management Kotler. P. Megamarketing. Dostupné na internetu Kotler. P. Marketing and Public Relations. Journal of Marketing Hutton, J.G. Integrated Marketing Communications and the Evolution of Marketing Thought. Journal of Business research sc.gc.ca/francais/marketingsocial/marketing_social/qu_est.html Files/socmktman.pdf