Práce se soubory a řetězci Přednáška č. 9. Práce se soubory v C (1)  Knihovna #include  Knihovna #include  Ukazatel FILE *stream;  Otevření souboru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Seminář C++ 5. cvičení Dědičnost Ing. Jan Mikulka.
Přednáška 11 Jiří Šebesta
Programování 2 Cvičení 5.
Pole, ukazatele a odkazy
BLIŽŠÍ POHLED NA TŘÍDY, DĚDIČNOST - úvod
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Práce se soubory. Ukládání dat Textové soubory s jednoduchou strukturou (např..txt a.csv) textové soubory s vnitřní hierarchií (např..xml) Soubory binárního.
C++ Přednáška 3 Konstantní a statické členy tříd, ukazatel this, konstantní instance třídy Ing. Jiří Kulhánek , kat. 352, VŠB TU Ostrava 2004.
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
Programování v C++ Cvičení.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
Seminář C++ Zadání projektů.
Informatika I 3. přednáška
Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
PRÁCE S PROUDY V.NET FRAMEWORK APLIKACÍCH Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
PB161 Jmenné prostory, I/O proudy PB161 | Jmenné prostory, IO proudy PB161 – Programování v jazyce C++ Objektově Orientované Programování.
Seminář C cvičení STL, Trolltech Ing. Jan Mikulka.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Počítače a programování 1 8.přednáška. Obsah přednášky Řetězce - deklarace a vytvoření Základní metody pro práci s řetezci Znaky - třída Character Základní.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Ukazatele a pole 10 Verze
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
Cvičení.
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
Příklady v jazyku C – část 4
Příklady v jazyku C – část 3
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
C# - předávání parametrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Objektově orientované programování - cvičení 1
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
OSNOVA: a) Úvod a klasifikace b) Funkce main() s argumenty c) Souborový vstup a výstup d) Programování WAV Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
13/04/20151 Datový typ třída – class (1) Datový typ definovaný uživatelem Poskytuje mechanismus pro modelování entit, s nimiž manipulují aplikace Charakterizuje.
Sedmé cvičení Soubory Vstupně/výstupní proudy. Java cv72 Soubory Třída File Objekt popisující soubor na filesystému Nedá se z něho přímo číst a psát Představuje.
Dynamic SQL P. Částek. Dynamic SQL Embedded SQL je překládaný preprocesorem => za běhu nelze nechat uživatele rozhodovat o vzhledu samotných SQL příkazů.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Vazby dynamických proměnných,databázové systémy Přednáška č. 10.
Ukazatele, řetězce Přednáška č. 3. Ukazatele  Ukazatel (pointer) – typ o velikosti 4 bajty (v 32bit. systémech) pro uložení adresy objektu na který ukazuje.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Pokročilé datové typy (struktury, unie, dynamické proměnné)
IB111 Práce se soubory Správa paměti. Práce se soubory v Pythonu Soubor musíme „otevřít“ Poté s ním pracujeme –Čteme a/nebo zapisujeme Nakonec musíme.
Fce VB - matematické Abs( výraz ) Fix( výraz ) Int( výraz) Sgn(výraz )
PROGRAMOVÁNÍ: 1) 2D pole 2) Předávání polí jako parametr f-cí 2) Ukazatele na pole a f-ce Jaroslav Burdys.
Funkce Přednáška č. 5. Funkce (functions)  posloupnost příkazů uvedená hlavičkou  využití – opakovaně volaná sekvence – strukturování programu – ošetření.
Jazyk C++ Přednáška č.2 Proudy, manipulátory Práce se soubory
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Programování OPERÁTOR SIZEOF, FUNKCE, POLE JAKO PARAMETRY FUNKCÍ ERIK KRÁL.
Počítače a programování 2
Y36PJC Programování v jazyce C/C++
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Y36PJC Programování v jazyce C/C++
Vstupní a výstupní operace (1)
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Typový příklad 3 – zadání 1
Programování v jazyce C++
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Vstupní a výstupní operace (1)
Transkript prezentace:

Práce se soubory a řetězci Přednáška č. 9

Práce se soubory v C (1)  Knihovna #include  Knihovna #include  Ukazatel FILE *stream;  Otevření souboru FILE * fopen(const char *filename, const char *mode);  Módy otevření souboru – "w", "r", "a", "rb", "rt"  Uzavření souboru int fclose(FILE *stream);  Metody pro čtení a zápis int fscanf(FILE *stream, const char *format[, address,...]); int getc(FILE *stream); char *fgets(char *s, int n, FILE *stream); int fprintf(FILE *stream, const char *format[, argument,...]); int putc(int c, FILE *stream); int fputs(const char *s, FILE *stream);

Práce se soubory v C (2)  Příklad použití: FILE *fw, *fr; int buff, i; fw = fopen("my_file.txt", "w"); for(i=0; i<10; i++) fprintf(fw, "%d \n", i); fclose(fw); fr = fopen("my_file.txt", "r"); for(i=0; i<10; i++) { fscanf(fr, "%d", &buff); printf("%d \n", buff); } fclose(fw);

Dialogy pro výběr souboru  Komponenty ve složce Dialogs  OpenFileDialog / SaveFileDialog if(openFileDialog->ShowDialog() == System::Windows::Forms::DialogResult::OK ) { MessageBox::Show( "Vybran soubor: " + openFileDialog->FileName, "", MessageBoxButtons::OK ); }

Řetězce v.NET (1)  NTS, proměnné, konstantní ukazatele  Typ System::String (dynamický typ do 2GB délky), nelze použít ve strukturách, je používán nativně funkcemi v.NET, ukládá řetězce v UNICODE (1 znak = 2B)

Řetězce v.NET (2)  Pro typ System::String jsou definovány operátory + a =, není tedy třeba používat funkce jako tomu bylo u NTS System::String^ a; // nezinicializovana retezcova promenna System::String^ b = "1234"; // inicializovany retezec a = b + "5678"; // soucet retezcu a kopie

Konverze mezi řetězci  Konverze z NTS na typ System::String pomocí konstruktoru s parametrem  Pro konverzi z typu System::String na NTS je třeba použít funkci Marshal::StringToHGlobalAnsi, pozor je ve jmenném prostoru System::Runtime::InteropServices System::String ^ a; //.NET retezec char b[] = "1234"; // NTS a = gcnew System::String(b); // konstruktor s parametrem using namespace System::Runtime::InteropServices; System::String^ a = "1234"; //.NET retezec char b[5]; // NTS char *buf = (char*)Marshal::StringToHGlobalAnsi(a).ToPointer(); // konverze pomoci funkce StringToHGlobalAnsi strcpy(b,buf); // pouziti zkonvertovaneho retezce Marshal::FreeHGlobal((IntPtr)buf); // uvolneni zkonvertovaneho retezce z pameti

Příklad  Vytvořte program, který rozdělí větu na slova.  Následně:  Vytiskněte větu s opačným pořadím slov.  Vytiskněte původní větu s opačným pořadím písmen ve slovech.  Abecedně seřaďte slova ve větě.  Všechny funkce musejí být nezávislé na platformě (fungují pro konzolu i Windows)