Úvod do estetiky estetika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Obecné poučení o literatuře
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Občanská výchova Milan Šimek
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Neverbální komunikace
City Pavel Šuranský.
Klíčové kompetence - u nás Jak jsme se s KK poprali –(1) (2) (3) Jaké problémy se objevily –(1) (2) Jak budeme s KK pracovat dál.
1 MÁM SVÉ TĚLO RÁDA Projekt „Zdravě jíst, zdravě žít II.“
Krása a umění jako prostředky výchovy
Proč krása vládne světu
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _24_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Krásu lidských očí nesmíme hledat v barvě, ale v tom, čí jsou….
Teorie motivace Adéla Furiková.
Filosofie úvod do problému....
Biotické podmínky života
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
IMPRESIONISMUS.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Psychologické aspekty zdraví
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Září 2011 Ročník: 7. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva druhy a funkce literatury.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_075 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Svědomí a vina Zámečník Martin, C4A. Svědomí „hlas svědomí“, „hlas uvnitř“ objevuje se, pokud nastane rozpor našich norem, ideálů nebo zásad podmíněno.
Rozpoznání a předvedení 6-ti základních emocí z mimických výrazů ve tváři i změnou tělesného postoje. Pohybová hra Nomen Omen. Jemný dotek obličeje (peříčkem,
Novoroční modlitba 2016 Upravil - Dick Sand.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aktualizace uměleckého díla
1.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Řecko – sochařství 6. srpna 2012 VY_32_INOVACE_140106
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Déjà - vu Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Artefiletika a RVP Běhounková 2008.
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
MOTIVACE.
Současné umění na pomezí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Helénistická estetika
Základní filozofické otázky
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Formální interpretace uměleckého díla
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Úvod do estetiky estetika

Co je to vlastně estetika? …něco, co je spojené s uměním… …nauka o kráse… …nauka o estetických jevech… …vnímání krásy… z řeckého slova aisthésis – vnímání …východisko pro výchovu k toleranci a rozmanitosti…

Témata dnešní estetiky Tradiční témata vztah estetiky a umění Současná témata estetika masových médií všedního dne sportu Estetická výchova

Estetika a umění Umění – souhrn všech uměleckých děl Uspokojuje estetické potřeby člověka Člověk vnímá krásno Zprostředkovává nový, nevšední pohled na skutečnost …mlha v Londýně nebyla růžová do doby, dokud ji tak neztvárnili impresionisté… Je subjektivní Zachycuje jedinečný pohled umělce na skutečnost

Umění a krása Krása – jedno ze základních témat v klasickém umění Pojetí krásy se mění v závislosti na době Ideál krásy v antice Ideál krásy v baroku Ideál krásy v dnešní době Kult hereckých hvězd Estetický ideál krásy – plastická chirurgie Zdravý způsob života Krása je relativní pojem

Umění a emoce Emoce – stav organismu charakterizovaný cítěním a různými tělesnými projevy (zrychlený tep, dech, pocení…) Je vyvolána vztahem k nějakému objektu Výraz obličeje, držení těla Jsou bezprostřední, vznikají náhle Druhy emocí Zaměřené na sebehodnocení – úspěch, hrdost, stud, vina Zaměřené na jiné osoby – láska, nenávist Hodnotící emoce – humor, pocit krásy

Úkol z této lekce Velice pozitivní emoce k druhé osobě (5/4) Období, kdy ideálem krásy byla ladná plnoštíhlost (6/3) Cizím slovem vysoký cíl (5/4) Náš pohled na skutečnost (11/1) Ojedinělý zážitek, zážitek, který ní až tak běžný (8/7) Kdo viděl mlhu v Londýně růžovou? (13/8)