Pozdní moderna / globalizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociologické problémy soudobé společnosti SEMINÁŘ POŽADAVKY K ZÁPOČTU
Advertisements

POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Sociální problematika světa
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Modernizace a globalizace
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Sociologické obrazy pozdně normalizační společnosti a transformace Alternativní tematizace transformačních změn.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Globalizace Konflikty 20. století
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Modernizace a globalizace
Post-modernita a globalizace
Globalizace z různých úhlů dopadu
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Anthony Giddens * 1938.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Globální problémy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Sociologie ?.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Inovace filologických studijních oborů v souladu s potřebami na trhu práce Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Od moderní k nové společnosti
Etnografie a národnostní politika ČLR
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.
OSN.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Stát Definice, funkce, typy.
Sociální skupiny a role
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Globalizace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Postmoderní společnost
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
GLOBALIZACE.
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
GLOBALIZACE.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Pozdní moderna / globalizace LITERATURA: Beck, U. Co je to globalizace? Omyly a odpovědi. Brno: CDK, 2007. Beck, U. Riziková společnost. Na cestě k jiné moderně. Praha: Slon, 2004. Giddens, A. Unikající svět: jak globalizace mění náš život. Praha: Slon, 2000. Keller, J. Dějiny klasické sociologie. Praha: Slon, 2004.

Riziková společnost – Beck Současný stav – dvojznačný: Vynucená individualizace: zbavení se dohledu sociálních skupin => větší sociální prostupnost rychlejší mizení solidarity založené na stabilních identitách (národ, třída) Vznik nových pružnější identit (nadetnických, transnárodních, transsociálních)

Riziková společnost – Beck Ekologická rizika ruší klasické rozvrstvení Sever x Jih, bohatí x chudí stáváme se rovní (demokratičnost znečištění) potřeba agendy, která jedná nadnárodně (zřejmé již od 70. let 20. století)  „globalita“ = stav vyjadřující představu, že uzavřené prostory (teritorium národního státu, teritorium vyspělých zemí atd. atd.) je dávno pasé (x globalizace = procesy převádějící moc národních států na nadnárodní aktéry – firmy, instituce)

Globalizace – Beck 8 důvodů proč vznikla globalita: Zvyšující se expanze a hustota výměny mezinárodního obchodu Permanentní informačně-komunikační revoluce. Univerzálně prosazované nároky na lidská práva Obrazové toky globálního kulturního průmyslu (film, klipy…) Nadnárodní aktéři – jejich moc roste Otázky globální chudoby Globální ničení životního prostředí Transkulturní konflikty v „domácím“ prostředím (srov. Beck, 2007, 16–22)

Glokalizace – Roland Robertson snaha pojmenovat dosud nepříliš zkoumaný jev – globální a lokální se prolínají, mísí a utvářejí nové identity! GLOKALIZACE = GLOBÁLNÍ + LOKALIZACE směsi kultur, kulturních vzorců, stylů chování(Afroameričané, čeští muslimové / vyznavači Hare Kršny, smíšená manželství) změna v definici identity – Scott L. Pratt „border identities“ – „identity na rozhraní“ př. jevů Univerzalismus + partikularismus technologie, banky (původně západní výdobytek) ~ islamizace, renacionalizace (Al-Káida, IRA)

Glokalizace – Roland Robertson 2) Spojení a fragmentace = vznik nadnárodní společností a institucí – ty rozkládají národní, takže najednou jsou lidé spojováni s celým světem, ale rozdělovány v sousedství možnost, že „přímá sousedství osiří, zatímco transkulturní sousedství vzkvétají…“ (Beck, 2007, 65) 3) Centralizace a decentralizace = globalizace centralizuje moc, ale na druhou stranu umožňuje nový druh decentralizace (např. spotřebitelé z celého světa se mohou spojit a bojovat proti určité nadnárodní firmě) př. Fair trade, Omezení nákupu čokolády firem, které využívaly k pěstování kakaových bobů dětskou práci.

Globalizace – Beck Omyly myslitelů o globalizaci: falešnost „metafyziky světového trhu“ – světový trh sám od sebe neosvobozuje, potřebuje právní prostředí (ostatně, generalizovaný trh mohl vzniknout jedině za přispění národního státu) nejedná se pouze o internacionalizaci vztahů, protože národní je rozpouštěno současná globalizace není nepolitickým procesem – neoliberalismus prosazuje novou nenárodní politiku, která zakrývá politická negativa takového uspořádání – virtuální plátci daní, vyvážení pracovních míst

Globalizace – Beck nejedná se o lineární proces vedoucí k naprosto homogenní společnosti, vedle rozpadu národních a jiných celků, vznikají nové důrazy na lokální (viz glokalizace výše) a takto nově pojaté lokální (glokální) může snadněji navázat úzký kontakt s lokalitou daleko od místa svého „domova“ globalizace nevede pouze k negativním skutečnostem, globalita je nezvratný proces a katastrofické myšlení nám nepomůže, musíme analyzovat zcela novou skutečnost, využít pozitivních rysů a inteligentně se globalitě přizpůsobit  POTŘEBA VZDĚLÁNÍ