Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te2.24 Průvodce hovězím masem Vytvořeno: 06. 05. 2013 Ověřeno: 05.11. 2013 Třída: Řu 2
Zpracování hovězího masa Vzdělávací oblast: Zpracování masa Předmět: Technologie Ročník: 1. ročník Autor: Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: průvodce hovězím masem – výukový plakát Klíčová slova: hovězí, opracování povrchu jatečného těla Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa.
Jatečné opracování Porážka hovězí - býk
Vykrvení se provádí vleže odchytem krve do speciálně upravené nádoby.
Tělo zvířete se vyzdvihne na líhy.
A provedou se úkony odstanění nožin, příprava kůže ke stažení, oddělení hlavy.
Kůže upnutá k podlaze se stahuje zdvíháním kusu na rozporce.
Čtvrcení je nebezpečná práce.
A první hovězí čtvrtě jsou připraveny k veterinární prohlídce a následně k vychlazení.
Použité zdroje http://i.iinfo.cz/files/vitalia/79/pruvodce-hovezim-masem-1.pdf Jatky FVHE VFU Brno v obrazech http://www.steinhauser.cz/novinky.php?p=fullpage&cislopolozky=44&lang=cz Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.