Specifické metody SP LS 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Zákon o sociálních službách
Linka bezpečí a bezpečný internet Searching Session NTK 2013 Praha, 8. října 2013 Peter Porubský.
Vymezení a pojetí sociální práce
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Struktura poradenského procesu
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Krizová intervence ..
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Koncepce ošetřovatelství
Otázky a dilemata. Komu? Dítě, žák, pedagog, pracovníciDítě, rodiče, pečovatelé Kde? Škola, poradenská instituceDomácí prostředí Kdy? Chování je nefunkčníNastane.
Minimální preventivní program školy
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Tělesné sebepojetí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Péče o pacienty v problematických situacích
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Krizová intervence Mgr. Eva Oujezská
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Struktura poradenského procesu
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Přístupy v kariérovém poradenství
Sociální šetření a legislativa
Mgr. Sylvie Stretti Mgr. Andrea Nondková
Krizová pomoc.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Násilná osoba aneb co s ní
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Specifické metody SP LS 2016
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Školská sociální práce
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Transkript prezentace:

Specifické metody SP LS 2014 Krizová intervence Specifické metody SP LS 2014

Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů Součást života každého člověka (i dítěte) Proces, nebezpečí, příležitost Vynucená změna (zlom, už nelze jít dál stejným způsobem) Emocionální náročnost

Příčiny a typy krizí Dlouhodobě trvající, opakovaná stresová situace („poslední kapka“) Nepředvídatelná událost – neštěstí („blesk z čistého nebe“) Typologie krizí (situační, přechodové, vývojové, traumatické, pramenící z psychopatologie,………..)

Ukazatelé krize Emoce Bezmoc, ochromení Nestandardní, nápadné projevy chování („ zhroucení, sesypání, složení se, přerostlo to přes hlavu , je na dně, ……………..“ )

Krizová intervence Specializovaná pomoc osobám, které se ocitly v krizi Dovednost poznat kdy už jde o krizi Schopnost provázet člověka „propadem a vynořením“ KI je provázení člověka procesem krize, pomoc najít stabilitu, ztracený pocit kompetence k řízení vlastního života KI není řešení problému ani poradenství

Principy krizové intervence Aktuálnost, okamžitá pomoc Snadná dosažitelnost Kontinuita a návaznost péče, adekvátní následné odborné služby, (pomoc při vyhledání a navázání kontaktu) Minimální cíle, podpora klienta “aby běžně fungoval“ Kontext klientových vztahů

Prevence možného zhoršení stavu (signály ohrožení, agresivního nebo autoagresivního chování) Aktivní, popř. direktivní pomoc (direktivní postup pokud snižuje riziko ohrožení K) Bezpečné prostředí, okamžitá redukce ohrožení Co nejméně omezující prostředí, respekt k přání klienta Znalost právního rámce Bezpečí pomáhajícího Etická dilemata, ohlašovací povinnost

Proces a metody KI hlavní pravidlo „být tam, kde je člověk v krizi“ redukce ohrožení ( včetně možnosti ohrožení někoho blízkého jako důsledku krizové situace) nejdůležitější metoda zrcadlení emocí (zmírní chaos, potvrdí, že reakce člověka jsou v pořádku, respektované, srozumitelné, bezpečný prostor, porozumění) Fyzický kontakt, nezvyšovat nejistotu Nekárat, neprojevovat zděšení , odpor

Služby a zařízení krizové intervence z.č. 108/2006 Sb., o sociálních službách : Telefonická krizová pomoc, Krizová pomoc, (Tísňová péče) zařízení pro krizovou pomoc : RIAPS, Linka bezpečí, ……………………………… Systémy integrované pomoci Pomoc v hmotné nouzi - Mimořádná okamžitá pomoc