Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Hopfieldovy sítě Asociativní paměti rekonstrukce původních nezkreslených vzorů předkládají se neúplné nebo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Základy teorie řízení 2010.
Dynamické systémy.
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
Algoritmy a struktury meuropočítačů ASN – C2
Fraktálová komprese obrazu
Programování numerických výpočtů - návrh písemky.
PA081 Programování numerických výpočtů
(cellular neural networks)
Automatická fonetická segmentace pomocí UNS Registr - 36 neuronových sítí MLNN (pro každou českou hlásku jedna UNS) Trénovací množina: databáze promluv.
Topologie neuronových sítí (struktura, geometrie, architektura)
SSC - cvičení 3 MATLAB - BPG algoritmus 1.Vytvořit tréninková data 2.Vytvořit objekt sítě 3.Natrénovat síť 4.Simulace Funkce pro učení: learngd … základní.
Plošná interpolace (aproximace)
Jiří Gazárek, Martin Havlíček Analýza nezávislých komponent (ICA) v datech fMRI, a ICA necitlivá ke zpoždění.
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P1 Prof.Ing. Jana Tučková,CSc. Katedra teorie.
Automatizační technika
DOK „Umělá inteligence“ v DOK (i jinde). NEURONOVÉ SÍTĚ.
Klopné obvody RS JK D asynchronní K.O. základní klopné obvody
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
Využití umělých neuronových sítí k urychlení evolučních algoritmů
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Neuronové sítě Jakub Krátký.
Vícevrstvé neuronové sítě.  Neuronové sítě jsou složeny z neuronů tak, že výstup jednoho neuronu je vstupem jednoho nebo více neuronů  Propojení neuronů.
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Řadicí algoritmy autor: Tadeáš Berkman.
Model dopravní mikrooblasti pro popis a řízení délek kolon v křižovatkách pomocí světelné signalizace.
Neuronové sítě Martin Vavřička Copyright 2004 © Martin Vavřička 2004 – V 53 ČVUT v Praze – fakulta Stavební.
Modulační metody Ing. Jindřich Korf.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Fuzzy logika.
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Základní vlastnosti A/D převodníků
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Sekvenční logické obvody
Tato prezentace byla vytvořena
Hopfieldova asociativní paměť. Topologie sítě 1 vrstva zároveň vstupní i výstupní mezi neurony existují všechny spoje (kromě smyček)
Nelineární klasifikátory
1 Kognitivní inspirace třídění na základě závislostí atributů Jan Burian Eurfomise centrum – Kardio, Ústav informatiky AV ČR Článek je dostupný na WWW:
Von Neumannovo schéma.
Klastrování - II.
Neuronové sítě Jiří Iša
Dvojčinné výkonové zesilovače
Vektorová kvantizace (VQ) (Vector Quantization)
Numerické řešení počítačového modelu
Úvod do teorie konečných automatů
© Institut biostatistiky a analýz ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Opakování k písemné práci. Zadání (2b)Vysvětlete jak by šlo použít LSQ učení pro rozpoznání vzoru A od vzorů B a C. Jak by vypadaly bipolární vstupy a.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
W i ref (t+1) = W i ref (t) + h ci (t) [X(t) - W i ref (t)], i Nc h ci (t) 0, t  proces konverguje Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN – P3 SOM algoritmus.
David Rozlílek.  Hodnoty výstupních proměnných y závisejí nejen na okamžitých hodnotách vstupních proměnných x, ale i na jejich …………hodnotách To znamená.
Stabillita numerické metody
© Institut biostatistiky a analýz ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Dita Matesová, David Lehký, Zbyněk Keršner
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Teorie systémů z ptačí perspektivy. Praktická cvičení z teorie systémů, Fruta Mochov 1977.
Neuronové sítě. Vývoj NS 1943 – W. McCulloch, W. Pittse – první jednoduchý matematický model neuronu 1951 – M. Minsky - první neuropočítač Snark 1957.
Neuronové sítě.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Umělé neuronové sítě „Za umělou neuronovou síť se obecně považuje taková struktura pro distribuované paralelní zpracování dat, která se skládá z jistého,
Petr Fodor.
Číslicová technika.
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Digitální učební materiál
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Neuronové sítě.
Dynamické systémy Topologická klasifikace
Neuronové sítě.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Transkript prezentace:

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Hopfieldovy sítě Asociativní paměti rekonstrukce původních nezkreslených vzorů předkládají se neúplné nebo částečně zkreslené podněty LAM, FAM (Fuzzy asoc. Memory) Dělení : přímovazební - jednorázové vybavování zpětnovazební - iterační proces vybavování Grossberg, ART, Spoj. Hopf.síť lineární (LAM) nelineární Struktura odpovídá asociativním pamětem – odpovědí na předložený vzor je nalezený vzor Není vhodná jako klasifikátor. Princip učení: porovnávání obrazců pomocí Hammingovy metriky Omezení HNS (jako associativní paměti): malý počet obrazců, které lze uchovat volba vzorů co nejméně si podobných velké nároky na paměť (kvadrát počtu vstupů) Síť nemá skryté neurony, není schopna kódovat data.

Lineární asociativní paměť jednovrstvá, přímovazební síť dvojice { a m, b m } vstupy výstupy Cíl : obnovení naučeného souboru výstupních vzorů na základě úplné nebo částečné informace ze vstupních vzorů W =  m a (m) b (m)T praktické aplikace : nelineární přenosová funkce Nelineární asociativní paměť snížení poruch, vytvoření binárního hodnotícího vektoru - je nelineárně zpracován pomocí prahů resp. kompetitivním učením, má jeden nenulový prvek

Princip činnosti : v daném čase se mění hodnota synaptických vah pouze jediného neuronu (v závislosti na přivedeném signálu) každý neuron přijímá vstupní signály z vnějšku, ale také od ostatních neuronů diskrétní Typy Hopfieldových sítí: binární - nelineární prahové aktivační funkce spojité Model sekvenční (asynchronní) a paralelní (synchronní) Hopfieldovy sítě John J.Hopfield Architektura : úplně propojená síť ” každý s každým, kromě sebe sama ” zpětnovazební iterativní proces – aktualizace stavů

a) sekvenční model pro binární vzory - (0, 1): inicializace :  k 2 a i - 1, i  j, k = 1,...,m w ij 0, i = j  = 0.5  j w ij, j = 1,...,n pro bipolární vzory - (-1, 1): inicializace :  k 2 a i a j, i  j, k = 1,...,m w ij 0, i = j  = 0.5  j w ij, j = 1,...,n předložení vstupního vektoru a počáteční stavový vektor sítě je nastaven na hodnotu: a(0) = [a 1 (0), a 2 (0), …, a n (0)] T Iterativní proces nastavení a aktualizace elementů stavového vektoru  výpočet aktivity u i (k+1) =  j w ij a j (k) +  i j = 1,...,n

aktualizace stavu 0 u i (k+1)  0 a i (k+1) 1 u i (k+1)  0 a i (k) u i (k+1) = 0 kritérium naučenosti - stabilní stav ve dvou po sobě jdoucích krocích (iteracích) konvergence: E = 0.5  i  j w ij a i a j +  i Θ i a i lokální minimum energetické funkce E ≤ energie bodů v okolí atraktor - rovnovážný stav sítě v lokálním en. minimu v tomto stavu síť zůstává b) paralelní model - větší rychlost vybavování než u sekvenčního modelu paralelní aktualizace stavů v průběhu aktivační etapy sítě pro binární vzory - (0, 1): inicializace w ij =  k (2 a i (k) - 1) (2 a j (k) - 1), k = 1,...,m  i = 0.5  j w ij, j = 1,...,n pro bipolární vzory - (-1, 1): inicializace : w ij =  k a i (k) a j (k), k = 1,...,m  i = 0.5  j w ij, j = 1,...,n Váhy na diagonále nejsou nulové !!!

 Předložení vstupního vektoru a  Stanovení aktivity neuronů  Aktualizace stavů: výpočet aktivity: viz sekvenční model u i (k+1) =  j w ij a j (k) + Θ i, j = 1,…,n aktualizace stavu: změna oproti 0 u i (k+1) > 0 sekvenčnímu a i (k+1) = 1 u i (k+1) < 0 modelu a i (k) u i (k+1) = 0 Iterativní proces stabilní stav (shoda stavů ve dvou po sobě jdoucích iteracích) Konvergence: aktualizace jedné složky stavového vektoru v každém kroku změna energetické funkce (viz sekvenční model) Vícerozměrné Hopfieldovy sítě: vícerozměrné paměťové struktury pro vysoce kapacitní paměťové systémy