INFORMATIKA MS Excel - Historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkové procesory (MS Excel)
Advertisements

Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
TABULKOVÉ PROCESORY.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
Jak vytvořit prezentaci
Tabulkový procesor.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Práce s tabulkami.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
INFORMATIKA 9 MS PowerPoint
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.05 Téma: Excel Číslo projektu:
INFORMATIKA 7 Záhlaví stránky III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
INFORMATIKA 7 Velikost a styl písma III2 - I7- 15.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
VY_32_INOVACE_14_OpenOffice.org Calc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
INFORMATIKA 9 MS Excel II. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
INFORMATIKA 7 Odstavec V. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_179_IT 8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
INFORMATIKA 8 Windows 7 úvod III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 8 MS Excel III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
INFORMATIKA 9 MS Excel I. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 8 Windows do r III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
VY_32_INOVACE_A3-11 TABULKOVÝ PROCESOR - EXCEL AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: LISTOPAD 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU ÚVOD DO PRÁCE.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
INFORMATIKA 7 Jak má vypadat textový dokument III2 - I7- 16.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
INFORMATIKA Historie pc.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Inf Vývoj osobních počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
© Ing. Petr Kvíz 2012 IKT MS Excel - Historie. Tabulkový procesor Tabulkový procesor je program zpracovávající tabulku informací. V jednotlivých buňkách.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_MICROSOFT.
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
MICROSOFT OFFICE teorie. MICROSOFT OFFICE Microsoft Office je kancelářský balík od americké firmy Microsoft. Firma Microsoft je největší softwarovou firmou.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
Informatika – Kancelářský balíček Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Práce s tabulkovým procesorem
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Základy programu Excel
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Inf Tabulkový procesor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
EXCEL (Tabulkový Editor)
Informatika – Textový procesor Word 2010
MS Excel - Úvod Název : VY_32_inovace_01 Informatika - MS Excel - Úvod
Kancelářské balíky,a jejich porovnání
Informatika – Operační systémy
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

INFORMATIKA MS Excel - Historie

Tabulkový procesor Tabulkový procesor je program zpracovávající tabulku informací. V jednotlivých buňkách mohou být uložena data či vzorce počítající s těmi daty. V tom případě se v tabulce zobrazují data vypočtená ze vzorců. Dnes jsou hojně integrovány do kancelářských balíků. Zprvu byl tabulkový procesor využíván zejména ve finančnictví, proto byly první verze vybaveny zejména funkcemi vhodnými na finanční výpočty, dnes ho však jde využít k širokému množství výpočtů a jiných zpracování dat.

V roce 1979 navrhl první tabulkový procesor Dan Bricklin. Legenda říká, že Bricklin sledoval svého univerzitního profesora na Harvard Business School dělat tabulku výsledků výpočtu na tabuli. Když chtěl profesor opravit chybu nebo změnit parametr, musel nudně mazat a přepisovat množství následných záznamů v tabulce. Bricklina to dovedlo k myšlence replikovat proces na počítači užívaje hodnot z tabule k zobrazování výsledků níže postavených vzorců. Proto napsal v r. 1979 VisiCalc.

Vývoj tabulkového procesoru zabezpečil Bob Frankston. VisiCalc byl první tabulkový procesor. Byla to skutečně převratná aplikace, která změnila mikropočítač z koníčka pro počítačové nadšence v nástroj obchodu.

VisiCalc 1979

V první polovině 80. let byl nejrozšířenějším tabulkovým procesorem Lotus 1-2-3. Program se jmenuje 1-2-3, protože integroval do sebe 3 věci: tabulky, grafy a základní databázové funkce.

Lotus 1-2-3 byl poprvé vydán 26 Lotus 1-2-3 byl poprvé vydán 26. ledna 1983 a již během svého prvního roku překonal v prodejích tehdy nejpopulárnější tabulkový procesor VisiCalc. V následujících letech se jednalo o nejrozšířenější tabulkový procesor. Byl oblíben zejména pro svou rychlost. Firma Lotus byla v roce 1995 koupena společností IBM. Vyvíjí nadále Lotus 1-2-3 jako součást kancelářského balíku Lotus Smart Suite. Program se opozdil v přechodu na Windows a byl postupně vytlačen z trhu konkurenční aplikací Excel společnosti Microsoft.

Lotus 1-2-3 1983

Microsoft Excel je tabulkový procesor od firmy Microsoft pro operační systém Microsoft Windows a počítače Macintosh. Už od verze 5 z roku 1993 má dominantní postavení na trhu. Dnes se prodává hlavně jako součást kancelářského balíku Microsoft Office. První verze pro Macintosh vyšla v roce 1985. MS Excel byl první program, který využíval rozbalovací menu ovládané klikáním myší. Práce s ním byla mnohem pohodlnější než v kterémkoli jiném programu. Mnoho lidí si kvůli němu koupilo počítač Macintosh. Verze Excelu pro MS-DOS vyšla až 31. října 1992.

Excel V1.01 1985

Excel V2.1 for Windows 1988

Excel 5 for Windows 1994

Calc602 (český produkt) 1994

Excel 2003 for Windows 2003

Excel 2004 for Macintos 2004

Konec prezentace.

Zdroj fotek: snímek č. 2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tabulkov%C3%BD_procesor snímek č. 3: http://www.bricklin.com/ snímek č. 4: http://www.linuxjournal.com/magazine/beyond-telecom-bob-frankston-future-we-make-ourselves, http://dssresources.com/history/sshistory.html snímek č. 5: http://en.wikipedia.org/wiki/VisiCalc snímek č. 6: http://www.guidebookgallery.org/splashes/1-2-3 snímek č. 7: http://www.guidebookgallery.org/splashes/1-2-3 snímek č. 8: http://en.wikipedia.org/wiki/Lotus_1-2-3 snímek č. 9: www.microsoft.com snímek č. 10: http://www.aresluna.org/attached/computerhistory/spreadsheets/screenshots snímek č. 11: www.microsoft.com snímek č. 12: http://www.aresluna.org/attached/computerhistory/spreadsheets/screenshots snímek č. 13: www.software602.cz snímek č. 14: http://www.aresluna.org/attached/computerhistory/spreadsheets/screenshots snímek č. 15: www.microsoft.com

Autor výukového materiálu: Ing. Petr Kvíz Digitální učební materiál byl vytvořen v období od 1. 10. 2010 do 28. 2. 2011 Digitální učební materiál je určený pro 8. ročník Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Téma: Excel, Historie Anotace: Účelem této prezentace je ukázat žákům, co je to MS Excel, kdy a kým byl vynalezen a jak se jeho podoba postupem času měnila.