Linux Miniprojekt LINUX LAB na Fyzikálním týdnu FJFI při ČVUT 23. – 27.6.2002 Supervizor: Ing. V. Chalupecký D. Lessner – Gymnasium B.Bolzana Praha M.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém Drupal a nejen školní weby
Advertisements

Seznámení s počítačem.
Vytvořil: Petrásek Jan
Software start počítače a operační systém.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Software – aplikace, programy
SOFTWARE operační systémy
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Co je Linux? Základní pojmy
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
E-learning ve výuce na SŠ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Letsim 1 letecký simulátor Prezentace projektu - 36SI.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Tiskové služby v sítích Microsoft
8 ZÓN 16 KLÁVESNIC 32 TYPŮ ZÓN 6 VÝSTUPŮ 10 UŽIVATELSKÝCH KÓDŮ 100 UDÁLOSTÍ V HISTORII DETEKTORY KLÁVESNICE G8.
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
Programové vybavení počítačů Ludvík Friebel Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Standardy a trendy kancelářského HW a SW Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Hardware osobních počítačů
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Katedra počítačů ČVUT FEL
PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY porovnání PC, WORKSTATION, SERVER, MAINFRAME.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
KDE – Lukáš Tinkl - KDE – desktop pro uživatele i vývojáře Lukáš Tinkl
Vývoj software pro Linuxové distribuce Installfest Praha,
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Vypracoval / Roman Málek
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Operační systémy - úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Linux Miniprojekt LINUX LAB na Fyzikálním týdnu FJFI při ČVUT 23. – Supervizor: Ing. V. Chalupecký D. Lessner – Gymnasium B.Bolzana Praha M. Frýdecký – Gymnasium Šternberk M. Kapusník – Gymnasium Zábřeh M. Anděl - Gymnasium Jeseník V. Mikeš – SOŠ Blatná

Úvod do OS LINUX Co je to Linux? Linux vs. Windows Nároky Linuxu na hardware Programy pro Linux Praktické využití Linuxu

Co je to Linux? volně šiřitelný OS typu UNIX iniciátor: Linus Benedict Torvald – jádro začal tvořit v roce 1991 původně studentský nápad, který se vymkl kontrole otevřený, rychle se rozvíjející OS s rozšiřující se komunitou uživatelů i programátorů symbol pro svobodu programování

Hardware Požadavky Linuxu na hardware: CPU kompatibilní s i386. RAM min. 2MB (doporučeno alespoň 4MB) pro X-Window System 8MB (čím více, tím lépe) Grafická karta - jakákoli, pro X-Window raději SVGA a lepší. Disk - základní systém cca 12MB, síť 6MB, X-Window 15-30MB, vývojové prostředky 10MB Celkem: průměrná instalace cca MB Monitor - příslušný ke grafické kartě, může být i monochromatický

Programy pro Linux Pro Linux existuje v současné době velké množství software, většina je volně dostupná a šiřitelná: základní UNIXovské utility: ls, cp, vi, man,...základní UNIXovské utility: ls, cp, vi, man,... kancelářské balíky: StarOffice, OpenOffice, KOffice, …kancelářské balíky: StarOffice, OpenOffice, KOffice, … grafika: xv, xfig, Gimp, xpaint, fraktaly,...grafika: xv, xfig, Gimp, xpaint, fraktaly,... matematický SW: Maple V, Matlab, Simulink, Mathematica,...matematický SW: Maple V, Matlab, Simulink, Mathematica,... databáze: MySQL, PostgreSQL, Ingres, mSQL,...databáze: MySQL, PostgreSQL, Ingres, mSQL,... vývoj: Kylix, KDevelop, Tcl/Tk, Qt, …vývoj: Kylix, KDevelop, Tcl/Tk, Qt, … grafické prostředí: KDE, Gnome,WindowMaker, …grafické prostředí: KDE, Gnome,WindowMaker, … další programy: správce souborů, podpora sítí,...další programy: správce souborů, podpora sítí,...

Linux vs Windows LinuxWindows CenaZDARMA (WXP Profi CZ) ,- Grafické prostředí Možnost výběru, více pracovních ploch Integrované do systému Nároky na znalosti uživatele Pro administrátory vyšší, pro uživatele stejné Jednodušší pro administrátory, uživatel stejné Dostupnost software Dostatek přímo v distribucích, shromažďované na serverech Více viditelný Stabilita systému Stabilní, nejčastější chyba- selhání mezi klávesnicí a židlí žalostná Výkon Dobrá správa paměti, 100% využití Problémy s RAM, zbytečně náročný

Pro a proti Proč ano: Je zadarmo, popřípadě za cenu média Umožní využití vašeho PC na maximum Otevřené zdrojové kódy(možnost úpravy) Možnost konfigurace uživatelského prostředí Proč ne: nic jsme nenašli

Praktické využití OS serverů vyšší stabilita výkon odolnější proti útokům hackerů široké spektrum možností pro administrátoryDesktopy cena vyšší stabilita uživatelská nenáročnost