Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Advertisements

POČÍTAČ.
Vytvořil: Petrásek Jan
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
TVY 1.ročník Mgr.Libor FIALA1 Základní pojmy.
Základy IT Tomáš Sládek
Složení počítače a základní pojmy
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Základní součásti PC Základní Škola.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
ICT = informační a komunikační technologie
Úvod do programování a práce s počítačem
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Programové vybavení počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Počítač a jeho složení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
Jak pracuje počítač Název školy
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Hardware osobních počítačů
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_45_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Programové.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Základní pojmy informační činnosti Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření říjen 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE. PC – Personal Computer = Osobní počítač Počítač je zařízení, které slouží na uchování a zpracování informací. Pracuje.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vypracoval / Roman Málek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Operační systémy 1.
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
Paměť počítače.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš

Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou být textové, obrazové, číselné, tabulkové Hardware – fyzické vybavení PC (PC – personal computer – osobní počítač) např. základní jednotka, monitor, myš a klávesnice 2

Software – programové vybavení PC, nelze na programy „šáhnout“, ale bez nich PC nemůže pracovat a zpracovávat data Program je posloupnost instrukcí, seznam příkazů, který pracuje na základě dat např. programem může být počítačová hra, obrázky a hudba, které obsahuje, jsou data, Operační systém- základní program, který řídí PC např. OS Windows. OS Linux 3

Základní jednotkou informace je bit. Je to zkratka slov BInary digiT - Bit nabývá hodnot 0 nebo 1. Při práci s bity tedy pracujeme v dvojkové číselné soustavě. Jednotka bit byla zvolena z historických důvodů – odpovídá logice typu „pravda – nepravda“ nebo „ano – ne“ Vyšší jednotkou, často používanou v informatice je byte (osm bitů )...určuje jeden znak (např. A, 1, ?, %, =, atd.) 4

Jednotky 1 bitb1 nebo 0 1 byteB8 bitů 1 kilobytekB= 1000 B (1024 B) 1 megabyteMB= 1000 kB (1024 kB) 1 gigabyteGB= 1000 MB (1024 MB) 1 terabyteTB= 1000 GB ( 1024GB) 5

Software je možno rozdělit do 2 skupin 1.systémový software: operační systémy, pomocné programy pro správu systému (utility), překladače programovacích jazyků 2. aplikační software: programy umožňující řešení specfických problémů uživatele: ▫textové editory ▫grafické editory ▫tabulkové procesory ▫databázové systémy ▫CAD programy (Computer Aided Design) ▫počítačové hry 6

Paměť - rozdělení Zařízení, které slouží pro uchování informací 1.Vnitřní (operační): paměť sloužící pro uchování momentálně zpracovávaných dat a programů. 2. Vnější (periferní): paměť sloužící k dlouhodobějšímu uchování dat.( Pevný disk, DVD, Flash…)Ve srovnání s operační pamětí bývá přístup k jejím datům pomalejší. RAM: (anglicky random-access memory ) paměť určená ke čtení i zápisu dat ROM (z anglického Read-Only Memory ): paměť určená pouze ke čtení dat – daná výrobcem 7

Zdroje: 8