Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
Péče o pracovníky.
Základy meteorologie.
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Sluneční elektrárna.
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
Barva těles (Učebnice strana 178 – 181)
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 7: Trigonometrické určování výškových rozdílů – pokračování II.
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
KEE/SOES 7. přednáška Vlastnosti FV článků Ing. Milan Bělík, Ph.D.
Světlo.
Fotovoltaické systémy A5M13VSO soubor přednášek
Vliv zeměpisné polohy a klimatu na intenzitu a spektra slunečního záření A5M13VSO-2.
RNDr. Jiří Olejníček, Ph.D.
Název úlohy: 2.11 Základy meteorologie
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Využití biosignálů v asistivních technologiích
Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat X. FOKÁLNÍ MECHANISMY.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Krajina a životní prostředí
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Rozklad světla optickým hranolem, barvy
Rozklad světla optickým hranolem
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Výšková.
Technická specifika využití solární energie. Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie kWh/m 2 b celková.
Práce a výkon zábavnou formou Studentská inovace praxí Jakub Šimek 2. Ročník F-VTEn.
Název úlohy: 2.14 Barvy světla
Sluneční záření, světelné klima a tepelný režim vod.
Model lidského zraku pro hodnocení kvality obrazu
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Skutečně vaše sluneční brýle nepropouští UV záření?
Skutečně vaše sluneční brýle nepropouští ultrafialové světlo?
Solární energie A její využití.
Měření transmise optických a laserových materiálů Irena Havlová Štěpánka Mohylová Lukáš Severa Vladimír Sirotek.
Dolování znalostí z vícejazyčných textových dat Luděk Svozil , Brno Vedoucí práce: doc. Ing. František Dařena, Ph.D.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky řešitel: Michal Šesták vedoucí práce: Ing. Vladimír Janíček DIPLOMOVÁ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Úvod do praktické fyziky
Využití technologie RFID ve společnosti Nábytek Penta, s. r. o.
FVE.
zpracovaný v rámci projektu
Polarizace Proseminář z optiky
Zpracovatel dat: Ing. Roman Musil
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘENOS ZVUKU POMOCÍ SVĚTLA
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Katedra řízení podniku
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007 Katedra fyziky, PdF MU

1. Cíle Podat komplexní přehled současných znalostí v oboru fyzikálního výzkumu vlivu zemské atmosféry na intenzitu slunečního záření. Ověřit některé z metod určování Linkeho faktoru TL (vyjadřujícího stupeň zákalu atmosféry) z intenzity přímého slunečního záření. Prozkoumat možnost aplikování již známých modelů bezoblačné oblohy na data získaná měřením slunečního záření fotovoltaickým článkem při různém sklonu a orientaci. Navrhnout jednoduché experimenty pro zjištění stavu atmosféry na základě měření intenzity slunečního záření.

2. Členění diplomové práce Diplomová práce je členěna do úvodu, 3 kapitol, závěru a příloh (meteorologické podmínky měření, obrazová příloha aj.). První kapitola (12 stran) představuje charakteristiky slunečního záření a určení polohy Slunce na obloze. Druhá kapitola (19 stran) pojednává o základních charakteristikách atmosféry a o Linkeho koeficientu. Třetí kapitola (16 stran) popisuje měření a některé úlohy, které je možno využít ve školních podmínkách.

Měření změn spektrálního složení přímého slunečního záření během dne 3. Ukázka jednoho z měření Měření změn spektrálního složení přímého slunečního záření během dne Digitálním luxmetrem byla měřena intenzita osvětlení jak přímo, tak přes barevné fotografické filtry. Ukázalo jako dostačující použití běžných fotografických filtrů – červeného a modrého. K zjištění kolmosti čidla k slunečním paprskům byl použit jednoduchý „stínoměr“.

Pro znázornění změn spektra je výhodou zavést relativní poměr KB−R rozdílu intenzity osvětlení při použití modrého filtru EB a při použití červeného filtru ER. Výsledek měření dne 24.7.2006 ve Šlapanicích u Brna

4. Závěr Diplomová představuje jednoduchá měření týkající se kvality ovzduší a vlivu úhlové výšky Slunce na barevné složení denního světla. Měření relativního poměru intenzity osvětlení při použití modrého a při použití červeného filtru ukazuje, že se v průběhu dne mění barevné rozložení spektra slunečního světla tak, že se k večeru podíl červené složky zvyšuje. S použitím fotovoltaického článku je možné stanovit hodnotu Linkeho faktoru znečištění ovzduší. Byly ověřeny 4 modely bezoblačné oblohy. Pro zpracování dat z pyrheliometrických měření se z těchto modelů jeví jako nejlepší metoda Ineichena a Pereze, pro měření FV panelem je vhodnější metoda Heindela-Kocha.

5. Diskuze "Nerozlišování veličin a jejich číselných hodnot." "Není uveden způsob, jak byl z údajů z fotovoltaických panelů (v jednom případě napětí naprázdno, ve druhém výkonu) počítán Linkeho koeficient." Z napětí naprázdno: Z výkonu: Měření výkonu poskytoval střídač.