Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Metoda konečných prvků
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Lekce 1 Modelování a simulace
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Lineární algebra.
Síly působící na tělesa ponořená v ideální tekutině...
5.1 Vlnová funkce 5 Úvod do kvantové mechaniky 5.2 Operátory
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
 př. 4 výsledek postup řešení Zjistěte, zda jsou vektory a, b, c lineárně závislé. a=(1;2;3), b=(3;0;1), c=(-1;4;5)
TMF045 letní semestr 2005/2006 II Časová propagace vlnové funkce na mřížce I. (práce s momentovou reprezentací) (Lekce II)
Petr Beremlijski a Marta Jarošová Projekt SPOMECH Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava září Základy matematického.
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
Lineární zobrazení Definice 46.
Analytická geometrie pro gymnázia
Matematika Lineární rovnice
Simulace teplotních cyklů metodou konečných prvků Jakub Jeřábek Petr Jůn.
M. Havelková, H. Chmelíčková, H. Šebestová
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev KOTLÁŘSKÁ 23.DUBNA 2008 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Lineární regrese.
Volné kroucení masivních prutů
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Funkce více proměnných.
Přesné převedení diferenciální rovnice na rovnici diferenční
2.2 Kvadratické rovnice.
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
Lineární zobrazení.
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Odvození matice tuhosti izoparametrického trojúhelníkového prvku
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Vektorové prostory.
Spojení a průnik podprostorů
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
Přednes 5 Lokální interpolační funkce na trojúhelníkovém prvku.
Matematika pro počítačovou grafiku
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 IX Vlnová funkce jako pravděpodobnost ve fázovém prostoru lekce (IX - XI)
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – dosazovací metoda
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Chyby při matematickém modelování aneb co se nepovedlo Petr Beremlijski Katedra aplikovaná matematiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB - Technická.
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014 Vyučující: Prof. Jiří Kozelka, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných.
str. 1 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Vlastní řešení Hamiltoniánu s komplexní energií metoda komplexního škálování.
METODA HRANIČNÍCH PRVKŮ (INTEGRÁLŮ)
6.1. Fermiho teorie stárnutí
Iontová výměna Změna koncentrace kovu v profilovém elementu toku Faktor  modelově zohledňuje relativní úbytek H + v roztoku související s vymýváním dalších.
Soustavy lineárních rovnic. Soustava m lineárních rovnic o n neznámých a 11 x 1 + a 12 x 2 + … + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + … + a 2n x n = b.
Matematické modely a způsoby jejich řešení Kateřina Růžičková.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
5.4 Časově nezávislá Schrödingerova rovnice 5.5 Vlastnosti stacionární vlnové funkce 5.6 Řešení Schrödingerovy rovnice v jednoduchých případech Fyzika.
Rovnice s neznámou ve jmenovateli 3. Počet řešení rovnice s neznámou ve jmenovateli Autor: Mgr. Vladimíra Trnková, ZŠ Lhenice.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
1 Lineární (vektorová) algebra
Funkce více proměnných.
Matematika pro počítačovou grafiku
Matematika Lineární rovnice
Lineární regrese.
KVADRATICKÁ ROVNICE Jitka Mudruňková 2012.
27 ROVNICE – POČET ŘEŠENÍ.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Transkript prezentace:

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda Obecná diferenciální rovnice, A – diferenciální operátor - přesné řešení – funkce f – libovolná funkce Přesné řešení je aproximováno lineární kombinací konečného počtu bázových funkcí – přibližné řešení je hledáno v konečném Hilbertově prostoru. (Mělo-li by v rámci dané aproximace hledané řešení odpovídat řešení přesnému, musel by prostor bázových funkcí být nekonečný). Aproximace nesplňuje diferenciální rovnici přesně Vzniká reziduum r, které je „váženo“ ortogonalizací vzhledem k nějaké váhové funkci w Podmínka ortogonality Obecný skalární součin

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda Aproximovaná funkce je tzv. slabým řešením Rovnice s váhovou funkcí splňuje výchozí diferenciální rovnici v integrálním – slabém smyslu pouze na dané oblasti Po dosazení aprox. funkce – rovnice má n neznámých u1, u2, …, un Pro řešení nutno napsat n rovnic – prostřednictvím váhových funkcí w1, w2, …, wn Galerkinova metoda používá jako váhové funkce přímo funkce bázové z prostoru H

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – řešení stacionárních problémů Galerkinovou metodou, resp. konečných prvků Metoda konečných prvků – integrální lokální oblast Ω odpovídá prostorovému prvku, který je konstruován pomocí bázových funkcí. Prvky vyplňují celou oblast řešení. Např. čtyřúhelníkový prvek

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – řešení stacionárních problémů Galerkinovou metodou, resp. konečných prvků Platí:

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – řešení stacionárních problémů Galerkinovou metodou, resp. konečných prvků

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – řešení časově závislých problémů metodou konečných prvků Nestacionární vedení tepla Diskretizace dle Galerkinovy metody – nový časový člen

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – řešení časově závislých problémů metodou konečných prvků Řešení časové závislosti jako problému vlastních čísel Tj. první činitel je závislý pouze na prostorově a druhý exp pouze na čase Po dosazení do diskretizované rovnice

Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – řešení časově závislých problémů metodou konečných prvků