Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Digitální učební materiál
Softwarový systém DYNAST
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Počítačová grafika - úvod
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
S OFTWARE PRO AUDIT PC Dostál David. OCS I NVENTORY Software pro automatický asset management pro PC a k němu připojené zařízení. Dimenzované na velkou.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
ICT = informační a komunikační technologie
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Příklady použití videa ve sjezdu Praha Video a jeho využití - nahrávání A.Klasické nahrávání z ruky na video kameru B.Nahrávání na tablet C.Nahrávání.
INFORMATIKA 9 Využití multimédií
Příprava VŠB-TU Ostrava na práci v e-learningu Jan Kopečný, Adrian Jankovský.
ICT ve výuce fyziky pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva.
Školní informační systémy
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
„ Nové moderní nástroje práce organizátora veřejné dopravy“ Veřejná doprava je složitý systém zabezpečení dopravních potřeb obyvatel. Jeho efektivní poznávání,
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Metody pedagogické diagnostiky
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Použití počítačů.
Výuka Informačních technologií na DFJP
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Programátor CNC strojů
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Počítačové simulace ve výuce chemie
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vyučovací formy-výuka v bloku
Katedra počítačů ČVUT FEL Program STM Obor Web a Multimédia (garant oboru: prof. Jiří Žára)
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Inf Prezentace informací
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Úvodní hodina IKT IUVENTAS, s.r.o.
Vědní obory zabývající se informacemi
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař

VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol – hardware, – software, nahradí VT učitele?

VT – cíl výuky Pouze odborných předmětech: Informatika Programování Technická grafika Projektování - CAD

VT – prostředek výuky Multimediální prezentace učiva. Nástroj pro ověřování vědomostí žáků. Simulace a modelování jevů. Virtuální laboratoř. Vyhodnocování fyzikálních experimentů. Přímé řízení experimentů. Získávání vzdálených dat a údajů.

VT – prostředek výuky Výukový software nesmí odvádět pozornost žáka od vlastního předmětu složitým ovládáním, nevhodně použitými grafickými či zvukovými efekty, musí odpovídat vžité terminologii.

Výukový software - požadavky Navodit nekonfliktní atmosféru pro vedení dialogu, informovat žáka o dalším postupu práce, dotazy musí být přiměřené obsahem i formou, reakce na aktivitu žáka musí být adekvátní a flexibilní, měl by znát stav žákových vědomostí, sledovat jeho vývoj a přizpůsobovat mu své chování, nepředkládat pouze fakta a metody řešení problémů, ale také mít možnost objasnit způsoby jejich získávání.

Počítačem řízená výuka hlavní a řídící roli určuje počítačový program, žák nebo student je veden přesnými pokyny, které dostává formou informací na monitoru počítače.

Počítačem podporovaná výuka počítač = technologický článek výuky, nikoli dominující faktor, doplňující prostředek pro získávání informací, resp. upřesnění či aplikaci daného jevu.

VT – Modelování a simulace Didakticky hodnotnější je reálný experiment – VT pouze jako doplněk nebo v případě, že experiment je časově neproveditelný (velmi krátké či dlouhé trvání), prostorově neproveditelný (makro a mikro rozměry), nebezpečný pro zdraví žáků a učitele, na škole nejsou potřebné pomůcky.

Didaktické a organizační začlenění VT do výuky Demonstrace = PC + dataprojektor. Frontální výuka – ideální – naráží na vybavení škol. Vhodný software + odpovídající hardware.