1 ČR na cestě do EU PHARE - 1989 (Mad, Pol) ČR od r. 1990 12/1991 - asociační dohoda ES s ČSFR, Maďarskem a Polskem Rozdělení ČSFR - nová asociační dohoda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Evropská hospodářská a měnová unie
Česká republika v Evropské unii
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Ministerstvo zahraničních věcí ČR VÝSLEDKY JEDNÁNÍ KODAŇSKÉHO SUMMITU.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Společná obchodní politika EU
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
EVROPSKÁ UNIE.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Harmonizace daní v EU.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Česká republika a Evropská unie
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Fáze ekonomické integrace
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

1 ČR na cestě do EU PHARE (Mad, Pol) ČR od r / asociační dohoda ES s ČSFR, Maďarskem a Polskem Rozdělení ČSFR - nová asociační dohoda s ČR 10/1993, vytvoření zóny volného obchodu pro průmyslovou produkci 1/1996 žádost ČR o vstup do EU (vyplnění podrobného dotazníku)

2 Rozšíření EU na východ 6/ summit EU v Kodani - EU se rozhodla pokračovat v rozšiřování kandidátské státy musí splnit 3 druhy kritérií pro členství v EU –politická - demokracie, svobodné volby, ochrana menšin –ekonomická - tržní hospodářství, konkurenceschopnost, hospodářská soutěž –právní - převzít acquis communautaire

3 Předvstupní strategie EU PHARE Strategický dialog - v jednotlivých sektorech Bílá kniha o začlenění SVE do vnitřního trhu EU naplňování asociačních dohod ES

4 ČR - jednání o členství 7/ Evropská komise vydala zprávu - AGENDA doporučila zahájit jednání o přistoupení s ČR, Pol, Maď, Estonskem, Slovinskem a Kyprem 3/ zahájení jednání o přistoupení 12/ Helsinský summit - zahájení rozhovorů se SR, Lit, Lot, Maltou, Bul, Rum

5 Rozšíření EU rozšíření EU o 10 nových členských států Rum a Bul - přistoupí v roce / zahájení jednání o přistoupení s Chorvatskem a Tureckem

6 Vyjednaná přechodná období požadovaná ČR Volný pohyb kapitálu 1) Přechodné období na nabývání zemědělské půdy a lesů v délce 7 let pro osoby, které nemají trvalý pobyt na území ČR. Po třech letech bude přechodné období revidováno. Případná změna (t.j. zkrácení nebo zrušení přechodného období) bude schválena Radou EU na základě jednomyslného rozhodnutí. 2) Přechodné období na nabývání vedlejšího bydlení v délce 5 let od vstupu ČR do EU; (může být prodlouženo)

7 Vý/prodej půdy cizozemcům cizozemec dle DZ = FO s trvalým pobytem nebo PO se sídlem mimo území ČR fyzické osoby npouze v taxativně vymezených případech (dědění) ndo vstupu do EU dojde k uvolnění pro podnikající FO právnické osoby nnepodnikající v ČR - jako u FO (§ 17 (1) DZ) - restriktivní npodnikající v ČR - novelou DZ v roce 2001 již uvolněno přechodné období pouze u FO a PO nepodnikajících zem. a lesní půda restriktivní pro všechny

8 1) Přechodné období do na dosažení plné harmonizace hygienických parametrů s podmínkami platnými v EU pro celkem 52 zpracovatelských podniků 2) Přechodné období do pro již používané neobohacené klecové systémy pro nosnice, které nesplňují technický požadavek na výšku klece stanovený směrnicí Rady 1999/74/ES. Zemědělství

9 1) Přechodné období pro zachování snížené sazby daně z přidané hodnoty u dodávek tepelné energie do ; 2) Přechodné období na dodávky stavebních prací pro účely bydlení do ; 3) Přechodné období na zachování nižších sazeb spotřební daně u cigaret a tabákových výrobků do pro dosažení 57 % zdanění a jednoleté PO (do konce roku 2007) pro přizpůsobení se novému acquis v této oblasti; 4) osvobození osob s obratem nižším než 35 tisíc EUR (derogace) od registrace plátce DPH; 5) zvláštní úprava (derogace) spotřební daně z lihu u pěstitelského pálení s cílem zachovat tradiční domácí výrobu ovocných destilátů. Daně

10 1) Přechodné období pro vytvoření úplných nouzových zásob ropy a ropných produktů do ) Přechodné období do konce roku 2004 pro aplikaci čl. 18 směrnice 98/30/ES o vnitřním trhu s plynem (liberalizace trhu plynem). Přijetí energetického zákona umožnilo ČR výrazně zkrátit (o 3 roky) žádost o PO na liberalizaci trhu plynem. Zákonem stanovený harmonogram totiž urychlil oproti původnímu předpokladu proces otevírání trhu plynem. ČR tak dosáhne Unií požadovaného procenta otevření trhu na 28% již k Energetika

11 1) Přechodné období do na nakládání s odpady - směrnice 94/62/EC o obalech a obalových odpadech. PO pro dosažení cílových hodnot u recyklace a opětovného využití obalu (čl. 6 směrnice); 2) Přechodné období do na kvalitu vody - směrnice 91/271/EEC o městských odpadních vodách /čištění komunálních vod/ - přechodné období pro praktickou implementaci požadavku výstavby čistíren odpadních vod u obcí kategorie EO (ekvivalentních obyvatel); 3) Navíc byl dohodnut pro průmyslové znečištění a management rizik - směrnice 96/61/EC o integrované prevenci a omezování znečišťování (IPPC) - odklad platnosti pro nová zařízení do Pro jedno stávající zařízení (t.j. pro jeden podnik, který požádalo PO) by měla být situace dořešena v srpnu Životní prostředí

12 Vyjednaná přechodná období požadovaná EU Volný pohyb osob Přechodné období v délce až 7 let (ve formátu 2+3+2) na omezení volného pohybu pracovních sil. Velká Británie, Švédsko a Irsko otevřely své pracovní trhy od rozšíření EU