Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika a Evropská unie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika a Evropská unie"— Transkript prezentace:

1 Česká republika a Evropská unie
Zahájení procesu přípravy na vstup do EU v regionu SVE VŠFS – KS – MEI ZS

2 OSNOVA Úvod Podmínky pro získání plného členství v EU pro KZ
Příprava EU na východní (páté) rozšíření Hodnocení EK z pol. r. 1997 Zahájení přípravy ČR na členství v EU

3 Úvod Oboustranný zájem na spolupráci mezi EU a zeměmi SVE.
Cíle sledované EU přístup na nové trhy; makroekonomická stabilizace v regionu, příznivé podmínky pro investory; Základní cíl: politická stabilita v regionu.

4 Úvod – 1. pokračování Cíle sledované KZ získání nových trhů;
zapojení do mezinárodní integrace+ získání prostředků EU. Základní cíl: návrat do E, možnost ovlivňovat budoucí vývoj v E.

5 ad 1 – Podmínky pro získání plného členství v EU pro KZ
Zasedání ER v Kodani v 6/1993 (viz. písemný podklad): členství vyžaduje, aby každá ucházející se země: dosáhla stability svých institucí, jež zajišťují demokracii, právní stát, dodržování lidských práv a respektování a ochranu menšin;

6 ad 1 – 1. pokračování vybudovala fungující tržní ekonomiku a dokázala zvládnout konkurenční tlaky a tržní síly uvnitř EU; byla schopna převzít závazky vyplývající z členství, včetně plnění cílů politické, ekonomické a měnové unie (v písemném podkladě i originální znění, překlad oficiální MZV ČR).

7 ad 1 – 2. pokračování Politická kritéria Demokracie a zákonnost
Lidská práva Respektování menšin

8 ad 1 – 3. pokračování Ekonomická kritéria – Existence fungujícího tržního hospodářství a Schopnost odolávat konkurenčním tlakům a tržním silám v EU Posuzování podle dílčích kritérií – bude následovat v části 3.

9 ad 1 – 4. pokračování Další závazky plynoucí z členství:
Cíle politické, hospodářské a měnové unie. Přijetí acquis.

10 ad 2 – Příprava EU na východní (páté) rozšíření
EU v Kodani: k rozšíření může dojít, pokud bude EU připravena: pokud bude mít dostatečnou kapacitu absorbovat nové členy při zachování dynamiky integračního procesu; pokud bude provedena institucionální reforma EU včetně nového znění Smlouvy o EU;

11 ad 2 – 1. pokračování pokud proběhne restrukturalizace politik EU.
Konec r – Smlouva z Nice (platnost ) – institucionální změny EU pro potřeby východního rozšíření.

12 ad 3 - Závěry EK o plnění kritérií v Posudcích
Posudky EK na přihlášky (1997) na základě Dotazníku (1996). Bilaterální jednání.

13 ad 3 – 1. pokračování Politická kritéria Demokracie a zákonnost
Ve všech zemích ústavy, které obecně zaručují demokratické svobody a zákonnost, existují demokratické instituce, nezávislé soudní a ústavní orgány, jsou svobodné volby.

14 ad 3 – 2. pokračování Přes tato pozitiva EK závěr, že instituce nejsou stabilní a při uplatňování zákonnosti nedostatky. Konkrétní připomínky v pol. r. 1997: Rumunsko, Bulharsko a Slovensko.

15 ad 3 – 3. pokračování Lidská práva
Většina zemí garantovala – přistoupily ke Konvenci Rady Evropy o ochraně lidských práv a základních svobod a k Protokolu umožňujícím občanům obracet se se svými případy na Evropský soud lidských práv. Připomínky k Rumunsku (postavení dětí ve státních ústavech) a k nezávislosti nejdůležitějších médií.

16 ad 3 – 4. pokračování Respektování menšin (v pol menšiny tvořily 44 % obyvatel Lotyšska, 38 % obyvatel v Estonsku, 20 % obyvatel v Litvě, 18 % obyvatel na Slovensku, 14 % v Bulharsku a 13 % v Rumunsku. S výjimkou integrace rómské menšiny byla v pol integrace menšin podle názoru EK uspokojivá.

17 ad 3 – 5. pokračování Celkový závěr k politickým kritériím:
existuje pouze jeden uchazečský stát, který v polovině r nesplňoval politická kritéria – Slovensko.

18 ad 3 – 6. pokračování Ekonomická kritéria – Existence fungujícího tržního hospodářství rovnováhy mezi P a N musí být dosaženo volnou hrou tržních sil; ceny i obchod jsou liberalizovány; vstup na trh (zakládání nových firem) i odchod z trhu (bankroty) nejsou omezeny

19 ad 3 – 7. pokračování významnějšími bariérami;
existuje právní systém, včetně úpravy vlastnických práv; uplatňování zákonů a smluv se lze domoci cestou práva; bylo dosaženo makroekonomické stability

20 ad 3 – 8. pokračování včetně odpovídající stability cen, trvale udržitelných veřejných financí a účtů finančních vztahů se zahraničím; existuje široká shoda v názorech na zásady hospodářské politiky; finanční sektor je dostatečně rozvinutý a je schopen směrovat úspory do produktivních investic.

21 ad 3 – 9. pokračování Závěr EK k prvnímu ekonomickému kritériu:
V pol. r podle EK 5 uchazečů (ČR, Estonsko, Maďarsko, Polsko a Slovinsko) lze považovat za země s fungující tržní ekonomikou. SR blízko.

22 ad 3 – 7. pokračování Ekonomická kritéria - Schopnost odolávat konkurenčním tlakům a tržním silám v EU. Při hodnocení EK vycházela z následujících podmínek:

23 existence fungující tržní ekonomiky s dostatečným stupněm makroekonomické stability;
dostačující lidský a fyzický kapitál; rozsah ovlivnění konkurenceschopnosti politikou vlády a legislativními opatřeními;

24 stupeň a rychlost obchodní integrace, které země s EU dosáhne ještě před rozšířením;
podíl drobných firem. Měřítkem připravenosti – postup a pokrok zemí v realizaci opatření v Bílé knize (1995).

25 ad 3 – 8. pokračování Závěr EK v pol. r o plnění druhého ekonomického kritéria: Dvě země (Maďarsko a Polsko) by mohly ve střednědobém výhledu splnit druhé ekonomické kritérium, tři další (ČR, SR a Slovinsko) ano, pokud zesílí úsilí. Podle EK další Estonsko.

26 ad 3 – 9. pokračování Celkový závěr EK v pol. r k oběma ekonomickým kritériím: Maďarsko a Polsko nejdále, ČR a Slovinsko nejsou příliš pozadu.

27 ad 3 – 10. pokračování Další závazky plynoucí z členství (převzetí cílů politické, hospodářské a měnové unie a přijetí acquis). Závěr: Uchazečské země se nepřipojí k oblasti Euro ihned po přijetí, před přijetím se soustředí na plnění úkolů 2. etapy formování HMU (plnění konvergenčních kritérií).

28 ad 3 – 11. pokračování Podle EK pokrok při přijímání acquis značně nevyrovnaný. Závěr o pokroku při přijímání acquis: Maďarsko, Polsko a ČR nejdále.

29 ad 4 – Příprava ČR na členství v EU
Finanční podpora z PHARE; Eurodohody (ČSFR asociační dohoda sjednána v 12/91; , 10/93 podpis s ČR). Základní právní rámec vztahů mezi asociovaným zeměmi a EU (ES). Základ ED – 4 svobody. ČSFR: spolu s Asociační dohodou sjednána tzv. Prozatímní dohoda o obchodu a otázkách s obchodem souvisejících mezi EHS, ESUO.

30 ad 4 – 1. pokračování AD vstup v platnost 2/95.
Přihláška do EU podána v 1/96.


Stáhnout ppt "Česká republika a Evropská unie"

Podobné prezentace


Reklamy Google