Zachránci Židů během 2. sv. války

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Advertisements

Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Nicholas Winton.
Nicolas Winton.
Základní typy monarchií
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nicholas Winton * 19.května 1909 Jarošová.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Etapy českého národního obrození
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Symbolismus Název školy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Socioekonomická geografie - opakování
Konference v Évianu a a Wannsee
Funkcionalistický Zlín – architekti
Funkcionalistický Zlín
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Poznávání krajů českých
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Rasismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Op-art Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Test číselné soustavy Název školy
Světové obyvatelstvo 2 Název školy
Secese Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XIV. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
La ley antitabaco Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
Dějiny města Svitavy – Oskar Schindler
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Porušování lidských práv
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Poválečné uspořádání uč
OSVĚTIM.
Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc
Transkript prezentace:

Zachránci Židů během 2. sv. války Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Zachránci Židů během 2. sv. války Označení DUM VY_32_INOVACE_10_2_09 Autor Mgr. Ivana Mišurcová Datum 27.01.2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh 2.sv. válka a dějiny Třetí říše Ročník kvarta, 3. ročník, septima www.zlinskedumy.cz

Zachránci Židů zprávy o vyhlazovacích táborech, plynových komorách a transportech smrti se prostřednictvím uprchlíků i účastníků odboje dostaly do neutrálních a spojeneckých zemí spojenecké země vydaly 17. prosince 1942 prohlášení odsuzující probíhající genocidu, slíbily přísné potrestání viníků a dohodly se o právu nepromlčitelnosti těchto zločinů po válce úspěšné byly spíše soukromé záchranné akce, některé z nich financovány americkými židovskými organizacemi transporty do Švýcarska – v letech 1944 a 1945 přijelo do Švýcarska několik vlakových transportů se Židy z okupované Evropy 5.únor 1945 – z Terezína vypraven transport s 1 200 Židy, mohli nastoupit pouze Židé v dobrém zdravotním stavu, o jejich propuštění rozhodl Himmler – projev dobré vůle nacistů před koncem války

Oskar Schindler Oskar Schindler – ( 1908 – 1974 ) kontroverzní německý obchodník, známý tím, že zachránil 1 100 – 1 200 Židů před smrtí v koncentračním nebo vyhlazovacím táboře narodil se ve Svitavách v německé rodině, po ukončení školní docházky se živil jako obchodní zástupce různých firem, pokoušel se podnikat členem Henleinovy SdP, později vstoupil do NSDAP, pracoval pro německou rozvědku Abwehr po útoku na Polsko se stal arizátorem krakovské továrny na výrobu smaltovaného nádobí, Schindler vyráběl pro armádu, tak se vyhnul tomu, aby byla jeho továrna uzavřena v továrně pracovalo kolem 1 000 Židů, Schindler své Židy chránil – „nepostradatelní“ nejbližším spolupracovníkem Schindlera, který se podílel na záchraně Židů, byl Isaac Stern aby ochránil své Židy, uplácel velitele koncentračního tábora v Plaszově Amona Götha na podzim roku 1944 zorganizoval přesun svých dělníků do Brněnce, kde vyráběli protiletadlovou munici s manželkou před koncem války zamířil do amerického zajetí uznány jeho zásluhy – oceněn titulem Spravedlivý mezi národy, v Aleji spravedlivých zasadil svůj strom, je pohřben na římsko-katolickém hřbitově na hoře Sion v Jeruzalémě

Továrna Oskara Schindlera - Krakov [1]

Továrna Oskara Schindlera v Brněnci [2]

Hrob Oskara Schindlera v Jeruzalémě [3]

Nicolas Winton Nicolas Winton - (1909) britský makléř a humanitární pracovník na přelomu let 1938/39 se zasloužil o záchranu 669 židovských dětí z Československa pro každé dítě do věku 17 let bylo nutné získat „náhradní rodinu“ v Británii a zaplatit kauci ve výši asi 50 liber, pak již nebyl problém získat pro ně britské vízum a povolení k pobytu vystupoval pod hlavičkou honorárního konzula Britské rady pro uprchlíky z Československa britské úřady jeho činnost spíše tolerovaly, než aby mu poskytly účinnou podporu Nicolas Winton po svém hrdinském činu v podstatě „zmizel“ a žil jako řadový občan ve Velké Británii jeho manželka objevila kartotéku zachráněných židovských dětí, po desetiletích mlčení byl jeho příběh zdokumentován a doceněn pomník Sira Nicolase Wintona v Praze na hlavním nádraží

Památník Nicolase Wintona v Praze [4] [5]

Nicolas Winton [6]

Raul Gustav Wallenberg Švédsko bylo během 2. světové války neutrální a aktivně se podílelo na záchraně desítek tisíc Židů Raul Wallenberg byl švédský diplomat a člen vlivné rodiny Wallenbergů v červenci 1944 přijel do Budapešti, kde s velkým osobním nasazením a také za velkého rizika zachránil až 100 000 maďarských Židů před holocaustem vydáním švédských ochranných pasů pro pronásledované Židy zřídil v Budapešti „švédské azylové domy“ postaral se o to, aby nacisté ustoupili od plánu na vyhlazení budapešťského ghetta 17.1.1945 byl při osvobozování Budapešti Rudou armádou zatčen a odvezen do SSSR, pravděpodobně skončil v některém z gulagů po Wallenbergovi pátrala švédská vláda, Organizace Simona Wiesenthala, MČK, za svou činnost byl Raoul Wallenberg oceněn několika státy – čestný občan USA, Kanady a Izraele, získal i titul Spravedlivý mezi národy

Raul Gustav Wallenberg [7]

Památník holocaustu v Budapešti [8]

Organizace Simona Wiesenthala Simon Wiesenthal – (1908 – 2005) židovský aktivista v Rakousku architekturu vystudoval na ČVUT v Praze za 2.sv. války byl pronásledován nacisty a přežil pobyt v několika koncentračních táborech, osvobozen v Mauthausenu, během války přišel o 89 svých příbuzných velkou část života zasvětil vyhledávání uprchlých nacistických válečných zločinců a pachatelů holocaustu, pomohl při dopadení více než 1 000 nacistů mezi své úspěchy řadí i podíl na vypátrání Adolfa Eichmanna a Franze Stangla v roce 1947 založil ve Vídni Židovské dokumentační středisko v roce 1977 bylo v Los Angeles založeno Centrum Simona Wiesenthala, které si klade za cíl uchovávání zločinů holocaustu v paměti, ochranu lidských práv nebo boj s xenofobií, rasismem a antisemitismem

Simon Wiesenthal [9] [10]

Úkoly pro studenty Studenti si sami díky informacím z prezentace vyberou osobnost, která je nejvíce zaujala. Následně pak zhlédnou část filmu či dokumentu, který se týká dané osobnosti. Dalším krokem by měla být beseda v rámci třídy – studenti by měli vyjádřit své pocity či dojmy, případně klást otázky nebo vyjádřit své postoje k dané problematice. Oskar Schindler : film Schindlerův seznam – Schindler se loučí se svými Židy v Brněnci, závěrečná scéna https://www.youtube.com/watch?v=7I3FjUF7gLk (5.13) Nicolas Winton : dokument Síla lidskosti – Nicolas Winton https://www.youtube.com/watch?v=twtNiWDN428 (10.07) 1939 – Massage (Nicholas Winton) Síla lidskosti – v klipu jsou použity záběry z filmu Síla lid…. https://www.youtube.com/watch?v=I4FuBXzTbZs (04.20 ) dokument Nicolas Winton https://www.youtube.com/watch?v=xUG_s-fh49s (08.24)

Úkoly pro studenty Raul Wallenberg Raul Wallenberg - dokument o záchraně maďarských Židů https://www.youtube.com/watch?v=c2rodR3JurU (05.06 ) Budapest Jewish holocaust memorial – dokument https://www.youtube.com/watch?v=o-0b4EjfTW0 (02.12)

Knižní a internetové zdroje EMMERT, František. Holocaust. 1.vydání.Brno: Computer Press, 2006, 64 s. ISBN 80-251-1204-7. WIKIPEDIA.ORG. Centrum Simona Wiesenthala [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Centrum_Simona_Wiesenthala IDNES.CZ, REUTERS, ČTK, NEL. Lovec nacistů Simon Wiesenthal zemřel [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný na WWW: http://zpravy.idnes.cz/lovec-nacistu-simon-wiesenthal-zemrel-dh5-/zahranicni.aspx?c=A050920_090654_zahranicni_nel

Zdroj – citace obrázků CAFRI, Noa. commons.wikimedia.org [online]. [cit.27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oskar_Schindler_enamel_factory_in_Krak%C3%B3w.jpg MIAOW, Miaow. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schindlers_factory_Brnenec_CZ_2004b.JPG ACMTHOMPSON. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schindlergrave_20070324.jpg KOVÁŘ, Luděk. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wintons_Prague_memorial_by_Flor_Kent_-_1.jpg KOVÁŘ, Luděk. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wintons_Prague_memorial_by_Flor_Kent_-_2.jpg

Zdroj – citace obrázků MORAVEC, Hynek. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License. na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Winton_Nicholas_4647.jpg BOJARS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NZ_synagoga_plaque.jpg CHAD_K. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Memorial_of_the_Hungarian_Jewish_Martyrs.jpg HOREGO. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License. na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simon_Wiesenthal.JPG AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 27.01. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simon_Wiesenthal_Center.jpg