Zpracovali: Petr Šuhaj a Ondřej Kolda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Advertisements

INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Tato prezentace byla vytvořena
Jirka, Marek, Vašek, Honza
Chemická termodynamika II
Plyny.
Zpracovali: Petr Šuhaj a Ondřej Kolda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vývoj krystalové struktury sloučenin R2TX8 František Blachowicz Vojtěch Šamla Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
I. Věta termodynamická ΔU = U2 – U1 = W + Q dU = dQ + dW
Digitální učební materiál
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Dvouštěrbinový experiment
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Magnetohydrodynamika
Vejmola, Jan Jirásek, Michael supervizor: Ing. Pospíšil, Vladimír
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jaroslav Švec Ondra Horský a garant projektu Miroslav Krus Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Termický analyzátor EXSTAR TG/DTA 6200 Katedra anorganické chemie PřF UP v Olomouci Tel.: Pavel Štarha VaV pro.
Magnetická lednička Jan Válek UČO:
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Zpracovali Martin Duřt a Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší.
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Izobarický a adiabatický děj
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Zpracovali Martin Duřt a Milan Roceň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší.
Udržení energie v tokamacích –Globální doba udržení energie – definice –Příklad – COMPASS –Lokální energetická bilance –Globální částicová bilance J. Stockel.
Martin Rod, Pavel Obdržálek Cesta k vědě prezentace Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
teplota? indikátor teploty teplota? „teplota“ vařící vody.
Dejvice Matěj Volf Seminář Město v dějinách Aktivita č. 1 Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem.
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Sonda pro měření termoelektrického napětí
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
aneb Stirlingův motor Ondřej Douda
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky.
Vypařování a kapalnění
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 5.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Úvod, bezpečnost a protipožární ochrana. 2. Charakteristiky motorových paliv. 3.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Kartézský součin Binární relace
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Tato prezentace byla vytvořena
Statistická termodynamika Chemická rovnováha Reakční kinetika
Laserové chlazení atomů
Termodynamické zákony
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Normální formy Projekt OBZORY
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
STAVOVÉ ZMĚNY IDEÁLNÍHO PLYNU.
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Transkript prezentace:

Zpracovali: Petr Šuhaj a Ondřej Kolda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Úvod Magneto kalorický jev, jeho historie a využití Přehled nabytých znalostí Grafy Struktura a vyhodnocení MCE námi připraveného vzorku Gd60Mn40 Závěr Video: skrytá kamera 3(ve splatu řádí duchové :D ) Poděkování

poprvé pozoroval Emil_Warburg roku Jedná se o adiabatickou změnu teploty, nebo izotermickou změnu entropie. Izotermický děj = děj při kterém se nemění teplota Adiabatický (izoentropický) děj = děj, při kterém se nemění entropie Entropie = míra neuspořádanosti Teplota Entropie

 Momentálně ve fázi výzkumu  Změna teploty je v řádech několika K, tudíž zatím nelze v praxi využít  Závislé na vývoji materiálu a magnetických polí  Předpokládané využití  Magnetokalorické chlazení  teoreticky je mnohem efektivnější a šetrnější než chlazení pomocí stlačených plynů (nahrazení freonů a fluorouhlovodíků)  Magnetokalorický ohřev  V medicíně

 v roce 1933 bylo dosaženo ultra-nízkých teplot menších jak 0.3 K chlazením pomocí MCE (adiabatická demagnetizace) (Giaque et al. 1933)  V dalších letech dokazovali, že se jedná o srovnatelný způsob chlazení jako chlazení pomocí komprese plynů  Materiály nazývané GMCE (Pecharsky et al.)  Materiály vykazující fázový přechod prvního druhu (typickým příkladem tohoto přechodu je změna skupenství, spojeno s latentním teplem a hysterezí)  Klasické MCE materiály vykazují fázový přechod druhého druhu  Bylo vytvořeno kolem 20 spolehlivých chladících zařízení

Pokojová teplota za nulového pole Adiabatické zapojení pole a zvýšení teploty Odvádění tepla a ochlazení na pokojovou teplotu Adiabatické vypnutí pole a ochlazení vzorku

 Spočívá v deskách o různých koncentracích materiálu, což posouvá maxima magneto-kalorického efektu  Díky tomu můžeme chladit účinně i v nižších teplotách

2 měsíce 5 měsíců Zpracovávání dat Připravování vzorků Změření vzorků Zpracovávání dat

2 měsíc 4 měsíce 3 měsíce Zpracováván í dat Připravování vzorků Změření vzorků Zpracováván í dat Studium literatury

Hexagonální struktura Gd fáze Kubická struktura GdMn 2 fáze

 4 knihy z toho 2 anglické  Přečteno 12 rozsáhlých anglických článků týkajících se MCE chlazení, jeho výzkumu a informace o vlastnostech sloučenin