Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Autoelektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Antonín Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí AEI Zapojování součástek v elektrotechnice III Obor: Autoelektrikář Ročník: Vypracoval: Antonín Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Tranzistor Tranzistorové zesilovače mohou pracovat ve třech možných zapojeních. V zapojení se společným emitorem (SE), společným kolektorem (SC) nebo se společnou bází (SB). V katalozích bývají uváděny pouze parametry pro zapojení se společným emitorem. Pro ostatní dvě zapojení se parametry přepočítají podle následujících vzorců: Pro přepočet parametrů SE na SC a SB platí tyto vztahy: h11C = h11e h12C = 1 - h12e h21C = -(1+h21e) h22C = h22e

4 Zapojení SE Výkonové zesílení je největší ze všech sledovaných zapojení, ale je velmi závislé na parametru h21e. Napěťové zesílení se pohybuje ve stovkách, ale zapojení otáčí fázi napětí. Proudové zesílení je rovněž velké, výstupní proud je ve fázi se vstupním. Vstupní odpor je řádově jednotky kiloohmů, výstupní odpor jsou desítky kiloohmů.

5 Zapojení SC Napěťové zesílení je vždy menší než jedna, výstupní napětí je ve fázi s napětím vstupním. Proudové zesílení je velké, výstupní proud je v protifázi oproti vstupnímu. Vstupní odpor je velký (o několik řádů větší, než u zapojení SE), výstupní odpor je malý. Zapojení se používá buď k snímání signálu ze zdrojů s velkým vnitřním odporem (např. krystalové přenosky) nebo k přizpůsobení výstupu zesilovače na malý zatěžovací odpor (např. na koaxiální kabel).

6 Zapojení SB Napěťové zesílení je velké (jako u zapojení SE), výstupní signál je ale ve fázi se vstupním. Proudové zesílení je vždy menší než jedna. Vstupní odpor je malý (jednotky až desítky ohmů), výstupní odpor je velký (stovky kilohmů až jednotky megohmů). Zapojení se používá k snímání signálů zdrojů s malým vnitřním odporem (antény, termočlánky).

7 vstupní odpor střední velký malý výstupní odpor střední malý velký
Parametry zapojení vstupní odpor střední velký malý výstupní odpor střední malý velký proudové zesílení střední střední <1 napěťové zesílení střední < střední výkonové zesílení velké malé malé mezní kmitočet malý velký velký fázový posuv ° ° °

8 Zpětná vazba Napěťová zpětná vazba. Pokud se zmenší napětí na kolektoru, zmenšuje se proud do báze a tím i proud kolektoru. To vyvolá vyrovnání napětí na kolektoru.

9 Zpětná vazba Proudová zpětná vazba. Zvýšení kolektorového proudu se zvýší úbytek napětí na R4, tím se sníží rozdíl úbytků na R3 a R4. Sníží se proud do báze, a to vyvolá vyrovnání proudu kolektoru.

10 Tranzistory Nejjednodušší sepnutí s NPN tranzistorem je v zapojení se společným emitorem. Pokud v tomto zapojení s křemíkovým tranzistorem přivedete na vstup napětí větší než 0,7V, tranzistor sepne. Pokud chcete tranzistor uzavřít, musí být na vstupu tranzistoru napětí nižší. Vstupní proud do báze tranzistoru se vypočítá Ib = (Uin - Up) / R1, kde je Up, je prahové napětí pro přechod báze-emitor a pro křemíkové tranzistory je okolo 0,6V.

11 Závěr Popsali jsme si základní typy zapojení a vlastnosti jednotlivých zapojení s bipolar-ním tranzistorem.

12 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google