1.1.1.1. MARKETING A MANAGEMENT CESTOVNÍHO RUCHU část 4 RNDr. Aleš Krejčí, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby jako fenomén dnešní doby. Úloha služeb Rozvoj terciéru Podniky obohacují svou nabídku o doprovodné služby Servis je něco více než jen dodávka Společnost.
Advertisements

Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
MANAGEMENT A MARKETING ZS 10/11
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
CK – činnosti touroperátora
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
M ARKETING – S WOT ANALÝZA Ing. Jiří Šilhán. P OJETÍ MARKETINGU Pohled ekonomů: Marketing je proces výměny užitné hodnoty, kterou kupující získává od.
Place – místo prodeje (distribuce)
Marketingový mix 4 P.
CESTOVNÍ RUCH Přednáška Marketing cestovního ruchu
MARKETING Brigita Stloukalová. Nastudujte si sami: Šimková, E. Základy managementu a marketingu pro neziskové organizace. Kap. 8. Marketing v neziskové.
MARKETINGOVÝ MIX.
Komunikační strategie
Marketingový mix Obsahuje čtyři taktické marketingové nástroje: produkt (Product), cenu (Price), distribuci (Distribution) a propagaci (Promotion).
Marketingový mix Petra Krajníková.
úvod pojetí a obsah marketingu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Podnikatelské koncepce
VY_32_INOVACE_EKO_04 MARKETINGOVÝ MIX. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: marketingový.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Přednáška: DISTRIBUCE Distribuce - soubor všech podniků a jednotlivců, kteří se stanou vlastníky nebo budou nápomocni při převodu vlastnictví produktů.
Jakub Špork 20. prosince O co dnes půjde?  Zbytky včerejší večeře (4P)  Marketing.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MARKETINGOVÝ MIX.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PEOPLE Kristýna Mulíčková Marina Sadovská Zuzana Kubová Eva Lukášová
MARKETINGOVÝ MIX DISTRIBUCE.
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
MARKETINGOVÝ MIX VE SLUŽBÁCH
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_77 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Dalibor Konečný, Michael Ruszó, Jakub Frasunek
THE PLACE. MARKETING MIX PROMO- TION PRODUCT PRICE PLACE MARKETING MIX Jak se dostane zboží od výrobce k zákazníkovi.
8. Marketing.
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovlivňující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady cena.
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovlivňující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady cena.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovlivňující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady cena.
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovliv ň ující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady.
MARKETING. Marketing Metoda řízení, při níž se zaměřujeme na potřeby zákazníků 1. výběr vhodné cílové skupiny 2. výběr marketingových nástrojů.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Produkt Klasifikace produktů. Produkty Spotřební zboží Průmyslové zboží / VF Výrobky Služby Nežádané / nežádoucí zboží.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Package, Programming.
Produkt Klasifikace produktů. Produkty Spotřební zboží Průmyslové zboží / VF Výrobky Služby Nežádané / nežádoucí zboží.
On-line marketing a jeho možnosti Co uvidíte?  Význam on-line marketingu  Celkový pohled na internet  Sociální sítě  Vychytávky na internetu.
Distribuce. Vstup na zahraniční trhy Zda expandovat Na které trhy vstoupit Způsob vstupu na trh Marketingový program Organizace marketingu.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Marketing a marketingový.
 konečná úprava ceny před prodejem spotřebiteli  využívá psychologii prodeje  cílem je přesvědčit zákazníka o výhodnosti nákupu  používají se zejména.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
7 Marketingový mix Výrobek Cena Distribuce Propagace.
Název školy: SŠEP Studénka. o. p. s. Autor: Ing. Libor Jedlička Název: VY_32_INOVACE_01_1.1_1.1.1 Téma: Podstata marketingu a internetu Datum ověření:
Návrh účinné marketingové komunikace podniku v oblasti služeb
Cenové triky.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Stanovení ceny v marketingu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ostatní nástroje marketingového mixu služeb
Cenová politika – klíčová slova
Tvorba marketingového mixu
Vítejte na Marketingu.
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Distribuční politika klíčová slova
Zadání seminární práce Marketingový mix vybraného sportovního produktu
V hotelnictví a cestovním ruchu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

MARKETING A MANAGEMENT CESTOVNÍHO RUCHU část 4 RNDr. Aleš Krejčí, CSc.

2.2. MÍRA HMOTNOSTI PRODUKTU KONTINUUM VÝROBKY - SLUŽBY

3.3. SLUŽBY

4.4. VÝROBKY A SLUŽBY

5.5. KLASIFIKACE SLUŽEB

6.6. MARKETING SLUŽEB

7.7. APLIKOVANÝ MARKETINGOVÝ MIX

8.8. MARKETINGOVÝ MIX V CESTOVNÍM RUCHU Marketingový mix je soubor nástrojů, které firma používá k dosažení svých marketingových cílů na trhu. 4P (firemní přístup): Product (výrobní politika) Price (cenová politika) Place (distribuce) Promotion (komunikační mix) 4C (zákaznický přístup)*: Customer Value (hodnota pro klienta) Customer Costs (výdaje zákazníka) Convenience (dostupnost) Communication * O PRODEJI ROZHODUJE ZÁKAZNÍK ! 8P (marketingový mix služeb CR) People - ovlivňují kvalitu poskytované služby Packaging - balíčky služeb Programming - „na míru“ různým typům klientů Partnership - součinnost, snížení rizik, synergie

9.9. PRODUKT Produkt (služba) v cestovním ruchu nehmotný charakter služeb (nelze je při nákupu vyzkoušet) vázanost služeb na poskytovatele (proměnlivost) vázanost místní (lokalita, destinace) vázanost časová (nelze je skladovat) pomíjivost (klientovi zůstává jen zážitek) sezónní výkyvy poptávky i nabídky citlivost poptávky na situaci (politickou, klimatickou aj.) v destinaci značka v CR (většina klientů si nepamatuje jméno své loňské CK) Diferenciace služby na základě užitné hodnoty je složitější než u výrobků.

10. ŽIVOTNÍ CYKLUS PRODUKTU (opakování)

11. CENA Cena v cestovním ruchu  Cena v životním cyklu produktu (zájezdu CK) zaváděcí cena (sleva first minute) katalogová cena výprodejová cena (sleva last minute)  Sezónnost cen ubytovatelů a lázní („pultové ceny“) - hlavní sezóna - před- a po-sezóna - mimosezóna Zálohové platby zákazníků, zálohové platby CK poskytovatelům služeb. Prodejní cena (publikovaná v katalogu nebo na webu) musí být pro spotřebitele konečná, žádné dodatečné nebo skryté poplatky ! Cena zájezdu: už žádné uvádění ceny bez DPH, oddělené ceny letenek, vstupné do památek, bakšišné …. Cena letenky: vč. letištního, bezpečnostního a palivového příplatku ….

12. DISTRIBUCE DISTRIBUČNÍ KANÁLY vlastní prodej producenta (CK, hotelu, lázní, aerolinií) síť provizních prodejců (CA) On-line prodej - vlastní webová stránka SEO marketing: pozice na vyhledávačích, klíčová slova - na cizích webových portálech (Invia, amsbus etc.) Výhoda pro klienty: přidaná hodnota - mapy, cenová porovnání aj. Pro producenty: vyšší návštěvnost než vlastní stránky = výhoda cenová porovnatelnost, zákaznická hodnocení (customer review) = nevýhody Rezervační systémy - Amadeus, Galileo, Sabre, Worldspan GDS (Global Distribution Systems) Veletrhy (face to face)