Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Systém bank v ČR.
Opakování k maturitě.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Institucionální.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
FINANČNÍ SYSTÉM Stanislav Polouček Slezská univerzita
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Hospodářský cyklus Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Instituce finančního trhu
Finanční a rozpočtové právo
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Bankovnictví.
Bankovní systém, centrální banka
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Dohled.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Struktura finančního trhu
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Kolektivní investování
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor Pánek

1.Historickým a vývojovým nositelem regulace a dohledu je bankovní sektor, dohled bank je spojen s existencí centrálních bank. Specifika bank: - emise peněz - přijímání vkladů - provádění platebního styku - zásadní vliv na fin. systém - převaha cizích zdrojů banky - vysoká rizikovost - pokles zprostředkování bank

2. Regulace a dohled koncipuje a prosazuje pravidla činnosti finančních institucí s cílem: -stability institucí a finančního systému, makroekonomické rovnováhy, důvěry ve finanční systém -omezovat tržní selhání typu: asymetrie informací zneužití trhů a ochrana spotřebitele systémové riziko zneužiti dominantního postavení na trhu

Asymetrie informací je různá úroveň přístupu k informacím na finančním trhu typu: -nepříznivý výběr -morální hazard Zneužití trhů je využitím privátních informací při obchodování s cílem zvýhodnění se na trhu, /insider dealing - klamání investorů (vkladatelů), nestandardní obchody, kriminalita/.

Systémové riziko je narušení celkové stability finančního systému vlivem vnitřních nebo vnějších procesů, makro nebo mikro vlivů. Zneužití dominantního postavení na trhu se projevuje omezením hospodářské soutěže, dominantní postavení na straně nabídky a poptávky, vyšší nezávislost oproti ostatním účastníkům finančního trhu.

3.Oblasti regulace a dohledu finančních institucí -pravidla pro povolení činnosti finanční instituce a vstup do finančního systému, harmonizace EU -pravidla činnosti a obezřetného podnikání finančních institucí, stabilita, ochrana klientů -věřitel poslední instance a pojištění vkladů, specifikum u obchodních bank -typ dohledu na stabilitu finančních institucí /prudential regulation/ - typ dohledu na chování instituce /conduct of business/, informace, důvěryhodnost instituce

4.Klasifikace metod regulace a dohledu: -podle cílů institucionální nebo funkcionální -podle rozsahu univerzální nebo specializovaný -podle počtu institucí dohledu, jedna nebo více -podle pravomocí instituce dohledu na závislé a nezávislé instituce -existence instituce samoregulace v systému (může vést k oligopolu sektorů, omezovat mezinárodní harmonizaci) -podle způsobů financování dohledu, státní rozpočet, dohlížené instituce, kombinace

5. Způsoby dohledu Dohled na dálku /off-site examinations/, podle účetních výkazů a předložených informací orgánu dohledu. Nízké náklady, nejistota správnosti informací, možnost pozdního řešení problémů, nevhodné u problémových institucí. Dohled na místě /on-site examinations/, ověření skutečností v instituci, v delších časových intervalech nutný, úvěry, informace, organizace, rezervy, postupy. Vyšší náklady, podmíněno kvalifikovanými pracovníky.

6.Etický rozměr regulace a dohledu Regulace a dohled vytváří jistý rozpor s liberálním přístupem k podnikání v tržní ekonomice. Požadované standardy jsou negativně ovlivňovány subjekty s nižší etickou úrovní. Ve finančním sektoru se projevuje ohrožením finančních institucí nebo celého sektoru /i v ČR/. Cílem dohledu je ochrana spotřebitelů, funkčnost a transparentnost finančního trhu. /etické kodexy institucí a jejich asociací/.