Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Složení roztoku Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Roztok homogenní směs 2 a více látek.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
Hmotnostní zlomek převáděný na %
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
SLOŽENÍ ROZTOKŮ.
Výpočet procentové koncentrace roztoku
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
SMĚSI Látky kolem nás chemické látky směsi např. slaná voda
Směsi, dělení složek směsí
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
zpracovaný v rámci projektu EU
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hmotnostní zlomek složky směsi
Roztoky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Směsi.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Veličiny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výpočet hmotnostního zlomku
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Roztoky.
Ředění a směšování roztoků pomocí směšovací rovnice
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
EU peníze středním školám
2.1 Většina látek jsou směsi
Výpočty hmotnostní zlomek HRA
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
celková hmotnost roztoku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Složení roztoku Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: prosinec 2012

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 8. ročník Tematický okruh: Složení roztoku Téma: Složení roztoku - procvičování Anotace: Uvědomit si z čeho se skládá roztok, znát vzorec pro výpočet hmotnostního zlomku, resp. procentuálního zastoupení složky v roztoku, ale i způsob zjištění hmotnosti rozpuštěné látky a rozpouštědla nebo celého roztoku. Klíčoví slova: Složení roztoku, hmotnostní zlomek, hmotnost rozpuštěné látky, hmotnost rozpouštědla. Metodika: Možné použití k získání představy o složkách v roztoku, procvičení použití vzorce pro výpočet hmotnostního zlomku.

SLOŽENÍ ROZTOKU

Roztok Roztok je homogenní (stejnorodá) většinou kapalná, může být však i pevná i plynná směs nejméně dvou látek: rozpouštědla a rozpuštěné látky. Nejčastějším rozpouštědlem jsou kapaliny. Rozpouštědlo nebo rozpuštěnou látku lze z roztoku opět odstranit fyzikální cestou.

Příklady roztoků kapalné: cukr v čaji (sladký čaj) sůl ve vodě (mořská voda) přefiltrovaná káva roztok modré skalice plynné: vzduch pevné: slitiny kovů

1

2 3 4

Hmotnostní zlomek

Doplň údaje, které v tabulce chybí. Hmotnost jednotlivých roztoků je 1 kg. Hmotnostní zlomek rozpuštěné látky Hmotnost rozpuštěné látky Hmotnost rozpouštědla 400 g 730 g 30 % 500 g 6 % 570 g

Řešení Hmotnostní zlomek rozpuštěné látky w s Hmotnost rozpuštěné látky m s Hmotnost rozpouštědla 40 %400 g600 g 27 %270 g730 g 30 %300 g700 g 50 %500 g 6 %60 g940 g 43 %430 g570 g

Zdroje ondNiCGJBtcYnEqJdT84E1a 2http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_DPnC6_ydCeAcRsmGznCfGwfGg bupi3kNh272k1YM_Lyrx-3c 3http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSx5vi9A6wGpAjajByiiSXz2GIi_NCa 82QsrnLbW9GLnKMRLsKuHA 4