Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

Měření na mapách.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Hospodářský zeměpis ve výuce oboru Podnikání. Obecný cíl výuky předmětu: formování geografického myšlení porozumění hospodářství v jeho územních souvislostech.
Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.
Určování zeměpisné polohy
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Kartografie – měřítko mapy
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Společenské a hospodářské prostředí
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
MAPA A JEJÍ OBSAH.
MAPY.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autor: Mgr. Helena Nováková
AMERIKA Poloha světadílu III2-Z7-I-01
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Měřítko mapy 4 VY_32_INOVACE_07 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Čína Jan Dušek.
DRUHY MAP.
Při dělení desetinných čísel číslem 10 posuneme desetinnou čárku u děleného čísla o jedno místo doleva (číslo se zmenší). 14,26 :10 = ,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Elektronická učebnice - I
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
VY__III/2__INOVACE__230 ZEMĚPIS Asie.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_04_07_mapy.
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AFRIKA Prezentácia: Ľ. Srnka.
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Spolková republika Německo
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI.A Vyučující: Mgr. Dagmar Košťálová Datum : 10.10. 2011 Téma vyučovací hodiny : Mapy a měřítko mapy „ Vybavení učebny : připojení na INTERNET připojení na školní síť – výukové programy PC – notebook dataprojektor leisrové ukazovátko Pomůcky:atlas Nástěná mapa světa, mapy příruční - topografické Učebnice zeměpisu pro 6. ročník

Mapy Mapa je znázornění povrchu krajiny na rovné ploše dochází ke zkreslení

Otázky 1)Co je to mapa? 2)Co znamená měřítko mapy? 3) K čemu nám slouží mapy? 4) Ukaž na mapě sever, jih, východ a západ 5)Jakou barvou jsou na mapě označeny vysočiny? 6) Jakou mapou jsou označeny nížiny? 7)Jak jsou označeny řeky, jezera , města, silnice,železnice?

Práce s měřítkem mapy Typy měřítek: číselné 1:20 000 000 (čteme jako 1 cm na mapě se rovná 20 000 000 cm ve skutečnosti) - pro výpočet je lépe si cm převést na Km - posuneme desetinou čárku o 5 desetinných míst dopředu (1:20 0,00 000 tedy 1 cm je 200 km. b) grafické (1 cm na tomto grafickém měřítku je roven 200 km ve skutečnosti

Dělení map podle měřítka: Mapy velkých měřítek (od plánů po mapy o měřítku 1:200 000) bez zkreslení Mapy středních měřítek (1:200 000 až 1:1 000 000) malé zkreslení Mapy malých měřítek (nad 1: 1 000 000) velké územní celky

1)Mapy malého měřítka Př. Mapa Afriky o měřítku 1:40 000 000 tj. 1 cm je 400 km ve skutečnosti. Např. mapy států, světadílů, světa Všechny mapy v atlase

2)Mapy středního měřítka Větší území okres, pohoří, vojenské, turistické, topografické - nejpřesnější Nejsou zkreslené

3)Mapy velkého měřítka Např. plány měst, turistické mapy Př. Mapa o měřítku 1: 50 000 tj. 1cm na mapě je 0,5 km ve skutečnosti

Dělení map podle obsahu Fyzická Politická Zemědělství Průmyslu Podnebí

Otázky a úkoly 1)Co znamená měřítko1:80 000 000, 1:50 000, 1: 200 000? 2)Jak dělíme mapy podle měřítka? 3)Do které skupiny patří mapa Evropy, Polska a Austrálie, 4) Co znázorňuje hnědá barva na mapě? 5) Co znázorňuje modrá barva na mapě? 6)Jak dělíme mapy podle obsahu? 7)Změř na mapě světa vzdálenost Evropy ( Praha) a Severní Ameriky ( New York) a vypočítej, kolik činí tato vzdálenost v Km

Odkazy a použitá literatura http://www.stiefel-eurocart.cz/info.php?product=mapa-b1-evropa-obecne-geograficka&i=189&lang=en http://www.lednice.org/info_czech.htm http://www.lednice.org/info_czech.htm http://www.cyklovybava.cz/product/mapa-krkonose-1-60-000:6077/ http://martinholek.com/clanky/pruvodce_snezne_jamy/index_pruvodce_snezne_jamy.html http://cestujeme-po-svete.webnode.cz/australie/mapy

http://www. cyklovybava http://www.cyklovybava.cz/product/mapa-krkonose-1-60-000:6077/ http://martinholek.com/clanky/pruvodce_snezne_jamy/index_pruvodce_snezne_jamy.html http://cestujeme-po-svete.webnode.cz/australie/mapy

Děkuji za pozornost