Podnikatelské prostředí FI v ČR Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 2 – 2005/6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Rizika a finanční řízení banky
Rizika a finanční řízení banky
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
VY_62_INOVACE_02_12 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_12 Zpracoval:Ing.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Bilance banky a její řízení Přednáška 4 Vysoká škola finanční a správní Katedra financí telefon: Bořivoj Pražák – UČO 5947
Riziko a řízení banky Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr Přednáška
Finanční analýza.
Treasury, transfer a oceňování zdrojů Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 7 – 2006/7.
Klientský přístup ve finančních službách Přednáška 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra financí a finančních služeb telefon: Bořivoj.
Poměrové ukazatele.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Podnikatelský plán struktura plánu.
Organizace a řízení nadnárodních společností
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Vybrané principy a metody řízení FI
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Řízení a hodnocení banky
Trendy ve vývoji finančních služeb Přednáška 1 Vysoká škola finanční a správní Katedra financí telefon: Bořivoj Pražák – UČO 5947
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Shrnutí látky EBF 1 a 2 Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr Přednáška
Ekonomika a řízení bank a poskytovatelů investičních služeb
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Trendy ve vývoji finančních služeb Přednáška 1 Vysoká škola finanční a správní Katedra financí telefon: Bořivoj Pražák – UČO 5947
Finanční výkazy obchodních společností
Poměrové ukazatele.
Bankovní systém, centrální banka
II.PŘ Strategie podniku a růst hodnoty podniku 1.Strategie českých podniků v EU 2. Světové trendy podnikových strategií 3. Strategické podmínky konkurenceschopnosti.
Trendy ve vývoji finančních služeb Přednáška 1 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra financí a finančních služeb telefon: Bořivoj.
Řízení kapitálu a bilance banky
Martin Gross, Jiří Antonín, 3.HG
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1
Struktura podnikatelského plánu
SBERBANK CZ VÁŠ SILNÝ A SPOLEHLIVÝ OBCHODNÍ PARTNER ŘÍJEN 2014.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Přednáška č. 1 Výkonnost podniku a hodnotové řízení podniku (Value Based Management). Způsoby měření a řízení výkonnosti.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hodnota banky, efektivnost a její měření Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr Přednáška
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Struktura finančního trhu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Část VI: Hypoteční úvěry
Část XII: Přehled trhu - hypotéky a stavební spoření
Transkript prezentace:

Podnikatelské prostředí FI v ČR Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 2 – 2005/6

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR2 Obsah –Opakování –Ekonomika ČR a bankovní sektor –Bankovní trh v ČR - charakteristika –Seznam bank v ČR –Struktura majetkových účastí –Nový přístup k hodnocení bank –VBM a RAROC –Vývoj a struktura aktiv bankovního sektoru –Struktura aktiv vybraných bank –Vývoj aktiv vybraných bank v ČR - I. a II. –Podíl velkých bank na aktivech bank v ČR – I. a II. –Vývoj tvorby zisku bank v ČR –Struktura tvorby zisku bank v ČR –Efektivnost bank v ČR –Poměr náklady / výnosy –Počet zaměstnanců vybraných bank v ČR –Produktivita bank v ČR - I. a II. –Vybrané pojmy –Shrnutí

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR3 Úvod do předmětu Finančně řídit banku znamená neustále nastavovat složení aktiv a pasiv tak, aby byly maximalizovány výnosy, minimalizovány náklady a optimalizována rizikovost aktiva pasiva riziko zisk

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR4 Koncept tvorby hodnoty Na vytváření hodnoty banky participují tři zájmové skupiny Klienti Akcionáři Výnosy Produkty a služby přinášející hodnoty převyšující očekávání Kapitál Odměňování a možnost seberealizace Příspěvek na tvorbě hodnoty pro klienty a akcionáře Hodnota banky TSR

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR5 Realizacehodnoty Provozní strategie Alokace zdrojů a kapitálu Cenová politika Re-engineering procesů Restrukturalizace činnosti Řízení provozního kapitálu Zlepšování produktivity VytvářeníhodnotyVytvářeníhodnoty Návratnost pro investora Peníze od investorů Peníze z „ „prodeje Konkurenceschopn é produkty Kapitálový trh Trhy produktů a služeb Cyklus realizace hodnoty Cyklus tvorby hodnoty Finanční strategie Vztahy s investory Investice - Akvizice, Joint Ventures Divestice Refinancování Restrukuralizace aktiv a pasiv Řešení VBM VBM propojuje strategii a výkonnost na trzích „produktů a služeb“ s finančními zdroji a výkonností na kapitálových trzích

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR6 Hlavní hodnototvorné faktory TSR = Total Shareholders Return = celkový výnos pro akcionáře je funkcí návratnosti finanční hotovosti a růstu hodnoty akcií Změna tržní hodnotyDividendy Total Shareholder Return

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR7 Ekonomika ČR – Zdroj – Komerční banka, Tým hlavního ekonoma,

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR8

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR9 Bankovní sektor 2001/2002 Zdroj – Komerční banka, Tým hlavního ekonoma,

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR10 Bankovní sektor 2002/2003 Zdroj – Komerční banka, Tým hlavního ekonoma,

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR11

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR12 Bankovní trh ČR - charakteristika –koncentrace a stabilizace trhu přehledy a hodnocení trhu bankovním dohledem bankovní licence - vydáno 64, odebráno 27 (plus 2) stabilizace počtu a činnosti bank 5 skupin (velké, malé, dcery/pobočky zahraničních bank, specializované) prolínání a přesuny mezi skupinami velké banky absolutní úbytek universálních bank –integrace finančních služeb – finanční skupiny –vlastníci bank dominují zahraniční vlastníci PPF –přibližování se parametrům bank v zahraničí

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR13 Seznam bank v ČR Aktivní banky ABN AMRO Bank N.V. Citibank a.s. COMMERZBANK Aktiengesellschaft, pob. Praha CREDIT LYONNAIS BANK PRAHA,a.s. Česká exportní banka, a.s. Česká spořitelna, a.s. Českomoravská hypoteční banka, a.s. Českomoravská stavební spořitelna, a.s. Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Československá obchodní banka, a.s. Dresdner Bank CZ a.s. Deutsche Bank Aktiengesellschaft Filiale Prag, org.sl. eBanka, a.s. GE Capital Bank, a.s. HSBC Bank plc - pobočka Praha HVB Bank Czech Republic a.s. HYPO stavební spořitelna a.s. IC Banka, a.s. Interbanka, akciová společnost ING Bank N.V. J&T BANKA, a.s. Komerční banka, a.s. První městská banka, a.s. Raiffeisenbank a.s. Raiffeisenbank im Stiftland eG pobočka Cheb, odštěpný závod Raiffeisen stavební spořitelna a.s. Sparkasse Mühlviertel - West banka a.s. pobočka České Budějovice Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. Volksbank CZ, a.s. Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, a.s. Všeobecná úverová banka a.s, pobočka Praha Waldviertler Sparkasse von 1842 pobočka Wüstenrot hypoteční banka a.s. Wüstenrot - stavební spořitelna a.s. Živnostenská banka a.s.

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR14 ABN AMRO Bank N.V. BAWAG Bank CZ a.s. CALYON BANK CZECH REPUBLIC, a. s. Citibank a.s. COMMERZBANK Aktiengesellschaft, pobočka PrahaCOMMERZBANK Aktiengesellschaft, pobočka Praha Česká exportní banka, a.s. Česká spořitelna, a.s. Českomoravská hypoteční banka, a.s. Českomoravská stavební spořitelna, a.s. Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s.Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Československá obchodní banka, a.s. Deutsche Bank Aktiengesellschaft Filiale Prag, organizační složkaDeutsche Bank Aktiengesellschaft Filiale Prag, organizační složka Dresdner Bank CZ a.s. eBanka, a.s. GE Capital Bank, a.s. HSBC Bank plc - pobočka Praha HVB Bank Czech Republic a.s. HYPO stavební spořitelna a.s. IC Banka, a.s. ING Bank N.V. J&T BANKA, a.s. Komerční banka, a.s. První městská banka, a.s. Raiffeisenbank a. s. Raiffeisenbank im Stiftland eG pobočka Cheb, odštěpný závodRaiffeisenbank im Stiftland eG pobočka Cheb, odštěpný závod Raiffeisen stavební spořitelna a.s. Sparkasse Mühlviertel - West banka a.s. pobočka České BudějoviceSparkasse Mühlviertel - West banka a.s. pobočka České Budějovice Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. Volksbank CZ, a.s. Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, a.s.Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, a.s. Všeobecná úverová banka a.s., pobočka PrahaVšeobecná úverová banka a.s., pobočka Praha Waldviertler Sparkasse von 1842 Wüstenrot hypoteční banka a.s. Wüstenrot - stavební spořitelna a.s. Živnostenská banka a.s.Živnostenská bankaa.s. Seznam bank v ČR

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR15 Struktura majetkových účastí českázahraničníukončilo Bankovní trh se postupně stabilizoval a převládají na něm banky s převažující zahraniční majetkovou účastí

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR16 Bankovní trh se postupně stabilizoval a převládají na něm banky s převažující zahraniční majetkovou účastí Struktura majetkových účastí

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR17 Nový přístup k hodnocení bank Přechod od tradičních měřítek k měření hodnoty bank pro akcionáře, zatím jsou preferována tradiční měřítka a ukazatele výkonnosti Hodnocení a reporting podle segmentů ( USA - FASB 131, 12/1997)

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR18 Vývoj a struktura aktiv bankovního sektoru hotovostpokl.poukázkybankyklientidluhopisyakciemajetekostatní aktiva

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR19 Struktura aktiv vybraných bank 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% ČRSGErsteCITIKBC Struktura aktiv bank v ČR se výrazně liší od vybraných zahraničních bank hotovostpokl.poukázkybankyklientiinv.portfoliomajetekostatní aktiva

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR20 Podíl velkých bank na aktivech bank v ČR – I. 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Podíl velkých bank na trhu mírně klesá, ale je stabilně vysoký ČSOBČSKBIPBostatní

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR21 Struktura tvorby zisku bank v ČR Podíl zisku z úroků se mírně snižuje ve prospěch zisku z poplatků a provizí úrokový zisk zisk z poplatků a provizí zisk z akcií a podílů zisk z ostatních finančních operací

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR22 Efektivnost bank v ČR Poměrové ukazatele reflektují problémy s úvěrováním, pokles zisku a růst nákladů -10,0 0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 50,0 60,0 70,0 80,0 90, náklady / výnosytvorba rezerv / zisk z fin.činnostizisk z fin.čin. / aktivačistý zisk / aktiva

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR23 Poměr náklady / výnosy

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR24 Poměr nákladů a výnosů vybraných bank

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR25 Počet zaměstnanců vybraných bank Počty zaměstnanců bank zpravidla trvale klesají ČSOBČSKBbanky ČR

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR26 Produktivita bank v ČR – I. Podíl aktiv na jednoho zaměstnance se téměř ztrojnásobil 0,000 10,000 20,000 30,000 40,000 50,000 60,000 70, aktiva na zaměstnancevýdělečná aktiva na zaměstnance

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR27 Produktivita bank v ČR – II. Produktivita bank se zlepšuje zejména díky poklesu počtu pracovníků -0,500 0,000 0,500 1,000 1,500 2,000 2, zisk z fin. činnosti na zaměstnancezisk na zaměstnanceprov. náklady na zaměstance

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR28 Vybrané pojmy EPS – Earnings Per Share P/E ratio – Price Earnings Ratio CFROI – Cash Flow Return On Investment Lombardní sazba Diskontní sazba Repo sazba Cost Income Ratio

2005/6EBF 1/2 - Podnikatelské prostředí FI v ČR29 Shrnutí –Trh se koncentruje –Banky v ČR se postupně přibližují typickým bankám v zahraničí –Významný podíl na pozitivním vývoji mají zahraniční vlastníci –Struktura aktiv bank odráží vysokou obezřetnost –Přetrvává dvojí způsob hodnocení výsledků bank (IAS, ČAS) –Obecné trendy v bankovnictví a ve finančních službách se projevují také v ČR –Efektivnost a produktivita bank se zvyšuje –Vlastnická struktura se jeví jako stabilizovaná a stabilizující –Konkurence na trhu se zostřuje –Privatizace úspěšně řeší situaci velkých „transformačních“ bank –Nástup středních bank pokračuje Zdroje: Statistika ČNB Materiály útvaru Investor Relations ČS Materiály útvaru Investor Relations ČSOB Výroční zprávy bank Internetové stránky bank