Bór B, Borum Janovský Marek, 2.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Advertisements

Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Mangan.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Mangan
Titan.
I I I. S K U P I N A.
F-prvky.
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Halogeny.
V.A (15.) skupina.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Uhlík.
Chalkogeny Richard Horký.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Prvky III. hlavní skupiny (B, Al, Ga, In, Tl)
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Kovy alkalických zemin
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_104.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Hliník Jakub Doležal, sexta A.
Bor.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
HALOGENIDY.
Nikl.
KOBALT.
Výroba a použití telluru
Klára Hamšlágerová sexta A
CHEMIE BORU CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Objeven roku 1781 Wilhelmem Scheelem. Izolován roku 1783 Fausto de Elhuyarem a Juanem de Elhuyarem.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Chrom.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
3. skupina PS, ns2np1 Bor, hliník, gallium, indium, thallium
Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Vodík (Hydrogenium) je nejlehčí a nejjednodušší plynný prvek, tvořící převážnou část hmoty ve vesmíru. Vodík je bezbarvý, lehký plyn, bez chuti a zápachu.
14. Prvky a sloučeniny III. skupiny Obecná a anorganická chemie
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Síra.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Chrom.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hořčík.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Bor 13. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130110
MOLYBDEN.
Halogenidy.
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Bor H3BO3 2 B2O3 + 6 Mg B + 6 MgO 2 BCl3 + 3 Zn 2 B + 3 ZnCl2
Transkript prezentace:

Bór B, Borum Janovský Marek, 2.A

Charakteristika Lat. Borum, značka B III. A skupina Polokovový prvek s vysokým bodem tání i varu Chováním se řadí mezi nekovy Skupenství: Pevné Elektronová konfigurace: 2s2 2p1 Teplota tání 2 076 °C, (2 349 K) Teplota varu 3 927 °C, (4 200 K) Vyskytuje se ve 2 modifikacích Amorfní Kovová Tvrdost kovové modifikace – 9,3 Elementární bór se v přírodě prakticky nevyskytuje

Chemické vlastnosti Krystalický bór je chemicky velmi inertní. Za vysokých teplot jeho reaktivita zřetelně vzrůstá. Mnohem větší reaktivitou se vyznačuje amorfní modifikace boru. V běžných kyselinách se nerozpouští. Relativní atomová hmotnost: 10,81 Oxidační č.: -III, III Elektronegativita: 2,04 Chemie boru se v určitých vlastnostech podobá uhlíku, zejména v tom, že bór je schopen řetězit své atomy a vytváří rozsáhlou skupinu sloučenin s vodíkem (jsou určitou podobou uhlovodíků)

Získávání Nejčastnější způsob - elektrolýza roztavených boritanů Dále metalotermickou reakcí : B2O3 + 3Mg → 2B + 3MgO (ziskaný bór je amfoterní a ne zcela čistý) Čistý bór – redukce bromidu boritého vodíkem BBr3 + 3H2 → 2B + 6HBr (čistý bor se však v praxi používá minimálně) Redukce oxidu boritého horčíkem či hliníkem

Výskyt Elementární bor se v přírodě prakticky nevyskytuje a setkáváme se s ním pouze ve sloučeninách. Největší světová naleziště surovin boru leží v USA, Peru, Tibetu a Turecku. Sloučeniny boru jsou v malém množství obsaženy i v mořské vodě (v koncentraci přibližně 5 mg/l) a v některých minerálních pramenech. Kyselina boritá je obvykle přítomna v sopečných plynech, z nichž může být získávána. V rostlinách je bor mikrobiogenním prvkem. Je přijímán z vody v půdě jako kyselina boritá H3BO3. Bor zodpovídá za vzájemné působení pektinů a hemicelulóz. Je limitujícím prvkem pro klíčení pylové láčky.

Využití Významné místo patří sloučeninám boru ve sklářském a keramickém průmyslu. Tzv. borosilkátová skla se vyznačují vysokou tepelnou odolností a pod označením Pyrex (u nás Simax) slouží k výrobě chemického i kuchyňského nádobí. V keramice nalézá bor uplatnění především jako složka glazur. Boridy kovů se využívají u chemických reakcích, protože dobře pohlcují neutrony (výroba tzv. řídicích tyčí v reaktorech a neutronových zrcadel v jaderných reaktorech.) Bór je jeden z mála prvků, které přicházejí v úvahu jako palivo pro nukleární fúzi. Pro vysokou tep. odolnost

Uplatňuje se při výrobě mýdel a detergentů, v metalurgii neželezných kovů a žáruvzdorných materiálů. (Borax) Bor a jeho sloučeniny barví plamen intenzivně zeleně. Tento jev se uplatňuje při přípravě směsí pro pyrotechnické účely a v analytické chemii slouží jako důkaz přítomnosti boru v analyzovaném vzorku.

Borax - dekahydrát tetraboritanusodného Využití v metalurgií - tavenina boraxu překrývá roztavený kov a funguje jako ochranný prvek proti oxidaci zpracovávané slitiny. Pro tyto účely připravován uměle. Směs boraxu s uhličitanem sodným - univerzální tavidlo, používané pro rozklady geologických vzorků Rozpustný ve vodě a v kyselinách. Chemické složení: Na 12,06 %, B 11,34 %, H 5,29 %, O 71,32 %

Sloučeniny boru Boridy – sloučeniny boru s kovy Mimořádně vodivé, tvrdé, žáruvzdorné, chemicky netečné a netěkavé materiály s vysokými teplotami tání. TiB2, ZrB2 a CrB2 - materiál na lopatky turbín, vnitřní povrchy spalovacích komor a raketových trysek Boridy fosforu a arsenu jsou slibné vysokoteplotní polovodiče. Nitrid boritý Málo reaktivní, spolu s diamantem patří k nejtvrdším známým látkám Kovoobráběcí stroje

Borany – sloučeniny boru s vodíkem Velmi reaktivní látky, slouží k výrobě dalších sloučenin Samozápalné, hoří za vzniku oxidu boritého a vody Nejjednodušší – diboran B2H6, samozápalný borohydrid lithný LiBH4 -mimořádně silné redukční činidlo halogenidy boru BF3 - fluorid boritý BCl3 - chlorid boritý peroxoboritany mají prací a bělicí účinky; využívají se proto jako přísady do pracích prášků B2O3 - oxid boritý bezbarvá a sklovitá látka, která reaguje s vodou za vzniku kyseliny borité

Další sloučeniny - brusivo a leštič kovů Kyselina trihydrogenboritá H3BO3 Slabá kyselina ve farmacii se spolu se svými solemi používá k ošetřováni očních chorob. karbid boru B4C - brusivo a leštič kovů - je materiálem v neprůstřelných vestách a ochranných štítech bojových letadel.