Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Škola: Praktická škola dvouletá
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Strava při zánětu jater
Zelenina – druhy, význam
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Použití zeleniny v kuchyni
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_335 Datum: 10.12.2012 Anotace: Zelenina

Zelenina = části rostlin vhodných k lidské výživě Složení: sacharidy – škrob, pektin (při vaření přechází do polévek – zelenina měkne) voda z 90% (údržnost) ML – Ca, Mg, P, Fe V – B1, B2, C, A organické kyseliny – jablečná, citrónová, šťavelová (reveň, špenát – váže Ca – nevyužije) éterické oleje – dodávají vůni.

Rozdělení zeleniny: mrkev (raná, karotka, pozdní – v písku) 1. kořenová – vyšší obsah vlákniny, vydrží až ½ roku, v písku mrkev (raná, karotka, pozdní – v písku) petržel, pastiňák (podobný perželi) celer (bulva, listový, řapíkatý) křen (glykosidy se na vzduchu štěpí na éterický olej => dráždivá, ostrá vůně a chuť) ředkvička (bílá, červená), ředkev, řepa 2. košťálová – bohatá zejména na obsah V, ML, V zelí (letní, zimní, bílé, červené) kapusta (hlávková, kadeřavá, růžičková), kedluben, květák (jarní, podzimní) brokolice

3. listová – rychle vadne, zmrazujeme pouze špenát salát – vyšší obsah dusičnanů, ale před produkty redukce chrání C (hlávkový – rychlený, polní, polníček – nevymrzá, endivie – příbuzná čekanky) čekanka (puk kořene cca 15 cm, v temnu, na světle hořkne, na saláty) špenát (jaro, podzim, Fe) 4. cibulová – má ostrou chuť a vůni, používá se snad do všech pokrmů, obsahuje látky (fytoncidy) ničící choroboplodné zárodky v trávicím traktu cibule (červená, bílá, šalotka – trsy, perlová – sterilace) česnek, pór, pažitka (jemnější, 2 x obsah V, ML)

5. plodová – vhodná k průmyslovému zpracování dělíme na: - lilkovitou – rajče (kulovité, vejčité, červené až žluté) paprika (červená, zelená, žlutá, bílá, tenkostěnné – tendence pálit) feferonka, chilli, lilek - tykvovitou – okurka (skleníkové, pařeništní, polní) tykev, patizon, cuketa meloun (vodní, pravý – sladší, lahodnější, připomínající ananas) - luskovitá – hrášek, fazolka, kukuřice v mléčné zralosti 6. naťová – specif. chuť a vůně např. petržel, kopr, celer Skladování: suché, temné, větratelné prostory, cibulová – v suchu, kořenová v písku.

Dovážená a netradiční zelenina Chřest - oloupeme, odřízneme dřevnaté konce, svážeme kuchyňskou nití do svazečků a vaříme ve vroucí osolené vodě s trochou cukru a másla 15 - 20 minut; k šunce, omeletám nebo bramborám (např. s holandskou omáčkou), v polévce nebo zapékaný Artyčoky - omyjeme a spaříme. Potom je asi 1 hodinu vaříme v páře nebo ve slané vodě, do které jsme přidali trochu másla a citrónové šťávy. Když jsou artyčoky uvařené (poznáme to tak, že se dají lístky lehce vytáhnout), vyjmeme je a necháme okapat - saláty, k dušené zelenině, plnění http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/cs/images/resize/artycoky-200.jpg http://img.blesk.cz/img/19/article/303595_chrest-krok-za-krokem-recept.jpg http://i.lidovky.cz/12/051/lngal/GLU42eaa6_chrest1.jpg

Rucola http://www.lua.ktn.gv.at/res/salat308.jpg Čekanka bílá http://www.ireceptar.cz/res/data/083/010162.jpg Frisé http://www.euro-gastro.cz/res/dwe- gallery/802304320/jemne_frise_640x480.jpg Lolo http://www.euro-gastro.cz/res/dwe- gallery/802304320/salat_lolo_biondo_640x480.jpg gallery/802304320/salat_lolo_rosso_640x480.jpg Polníček http://www.zivotnistyl.cz/admin/articlefiles/854-polnicek.jpg Radicchio http://www.intersites.co.uk/0res/images/food_ drink/food/vegetables/salad/radicchio.jpg Rucola http://www.lua.ktn.gv.at/res/salat308.jpg

Řapíkatý celer – polévky, k dušenému masu, Fenykl – syrový,dusit či vařit v páře, do salátů, polévek, pomazánek, zdobit jídlo i do sladkých pokrmů Řapíkatý celer – polévky, k dušenému masu, pyré, s kozím sýrem, srdíčko křehčí k ozdobě jídel a nápojů, do vývaru a polévek, nasekané v malém množství i do některých salátů. http://img.mf.cz/345/820/1-fenykl.jpg http://recepty.centrum.cz/varime/2004/9/29/clanky/rapikaty-celer/

Děkuji za pozornost  http://nd01.jxs.cz/503/290/6da92aa066_8952050_o2.jpg

http://oko.yin.cz/26/brambory/ [1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1994. [2] PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. [3] SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 4.: Učebnice pro SOU, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. Vydání první. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-788-X.