Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu www. rvp
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
ICT 2 – 3 – 30 HV Jakub Jan Ryba Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebním dílem a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz.
Puzzle – jehličnaté stromy
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vánoce.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
HUDEBNÍ KUFR Téma: Hudební nástroje
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Jaký hudební nástroj je na obrázku?
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ICT 2 – 3 – 37 HV Vánoční koledy
Jakub Jan Ryba byl… spisovatel a malíř hudební skladatel a učitel
Před, za, pod, nad aktivita
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
C O NEPATŘÍ MEZI OSTATNÍ I. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zelenina a stín Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_62_JAKUB JAN RYBA TEMA: HUDEBNÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_31_Jakub.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Jan Jakub Ryba AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Vyber, co na obrázek nepatří, a řekni proč.
Interaktivní třídění domovního odpadu.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Kde žije… Klikni na obrázek místa, kde žije dané zvířátko. Pokud vybereš správně, zvířátko se objeví. Pokud špatně, objeví se naštvaný smajlík. Autorem.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zvířata na statku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Slož popletené obrázky.
Na které písmenko začíná obrázek?
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Jakub Jan Ryba Narodil se 26. října 1765 v Přešticích. Zemřel 8. dubna 1815 ve Voltuši u Rožmitálu pod Třemšínem.

Jakub Jan Ryba Byl českým hudebním skladatelem. Hudební směry, které ho v jeho tvorbě ovlivnily, byly klasicismus i romantismus. Jakub Jan Ryba byl také sběratelem českých lidových písní. Jeho nejznámější dílo, Česká mše vánoční, je dosud nejhranější skladbou v období Vánoc.

Česká mše vánoční J. J. Ryba ji složil v roce 1796. Mše se někdy hrává také pod názvem „Hej, mistře“. Je to církevní skladba s českým textem, jehož autorem je také Jakub Jan Ryba. Příběh vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Odehrává se v českém prostředí.

Česká mše vánoční Tato mše se rychle rozšířila po českých zemích. Už od počátku vznikalo mnoho různých úprav (změny instrumentace, textu, melodie, transpozice do jiných tónin). Originální partitura se bohužel nedochovala. Původní orchestrace: sólové hlasy a smíšený sbor, koncertní flétna, klarinety, lesní rohy, trubka, housle, viola, kontrabas, tympány, koncertní varhany.

Česká mše vánoční - obsah 9 částí: Kyrie (dialog pastýřů – „Hej, mistře, vstaň bystře!“) Gloria (andělské hlasy ohlašují narození Mesiáše) Graduale (pastýř oznamuje lidem narození Krista) Credo (všichni se chystají na cestu k Betlému) Offertorium (pastýři se klanějí Ježíškovi, přinášejí dary) Sanctus (lidé a andělé chválí Boha) Benedictus (pastýři opěvují narozeného Spasitele) Agnus (pastýři se loučí s Ježíšem a prosí o požehnání) Communio (slavnostní zakončení mše)

Česká mše vánoční hudební ukázka č. 1 hudební ukázka č. 2

Úkoly: Poslechněte si první hudební ukázku se zavřenýma očima a pokuste se rozeznat, které hudební nástroje slyšíte. Správnost si ověřte z videozáznamu. Jakou náladu a atmosféru má tato hudební skladba? Jaké pocity ve vás vyvolává? Poslechněte si z CD i další části České mše vánoční. Pokud je to možné, navštivte v předvánočním období koncert.

Obrázek: uveřejněný odkaz [cit. 2009-27-01] Obrázek: uveřejněný odkaz [cit. 2009-27-01]. Dostupný pod licencí Public Domain – na http://www.public-domain-photos.com/, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JJryba.jpg Ostatní zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Jan_Ryba http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_m%C5%A1e_v%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD http://cz.youtube.com/watch?v=9hoEuCqzns4 http://cz.youtube.com/watch?v=pet1SgD3U5Q