Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Uvnitř počítače 1.
Hardwarové vybavení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení. >Hardware Fyzické vybavení počítače Vše, na co si můžeme sáhnout (monitor, klávesnice, myš, tiskárna…)
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Počítačová sestava – Základní hardware I.
HARDWARE 2. část.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Hardware.
PROCESORY.
Architektura počítače
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 6 PC TECHNIKA Obor:Elektrikář.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
Hardwarové vybavení počítače
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je nehmotné – - data, programy.

PC JE STAVEBNICE

HARDWARE I Komponenty

SKŘÍŇ POČÍTAČE Základní deska Procesor Paměti RAM a ROM Mechanika CD a DVD Blu-ray mechanika Pevný disk (Harddisk) Disketové jednotky Přídavné karty Zdroj napájení

Základní deska

Základní deska Tvoří páteř pc, která spojuje jednotlivé prvky uvnitř pc Komponenty jsou na ZD umístěny přímo(procesor, baterie,paměti RAM,přídavné karty), jiné je nutno propojit kabelem(HDD, mechaniky)

Procesor Je charakterizován jako mozek pc Důležitý parametr pro procesor je tzv.taktovací frekvence (čím vyšší, tím rychlejší) např.3 GHz = 3 mil.instrukcí/sek. Vkládá se do konektoru na ZD nazývaného socket, musí být chlazen

Sběrnice Sběrnice je součástí ZD, jde o svazek vodičů, kterými proudí řídící signály(informace) mezi mikroprocesorem a okolím

Paměti Paměť ROM – vnitřní (interní, operační) paměť Paměť RAM – vnější (externí) paměť

Pevný disk (HDD) Je hlavní záznamové medium uvnitř pc Jsou na něm uložena všechna data, která se v pc nacházejí Je tvořen nad sebou rotujícími kotouči, nad nimiž se pohybují čtecí a záznamové hlavičky HDD má obal a je činný(otáčí se) od zapnutí pc Hlavní parametr – kapacita GB, TB

Pevný disk (HDD)

Geometrie pevných disků

Paměť RAM Slouží k aktuálnímu a rychlému přístupu k potřebným datům, které pc často potřebuje Do paměti se ukládají právě zpracovávaná data Paměťové karty se vkládají přímo do slotů na ZD Hlavním parametrem je kapacita (2 GB, 4 GB …)

Přídavné karty Grafická karta Síťová karta Zvuková karta Televizní karta se ukládají do slotů

Zdroj napájení Zabezpečuje napájení všech komponent ve skříni pc Do zdroje je přiváděno 230 V a transformují se na 12 V, 5 V a 3,3 V (podle toho, o jakou komponentu se jedná)

Porty