Metodologie psychologie PSY401 Setkání 1. Ivo Čermák Stanislav Ježek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Konference „Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce“ Ostrava, Prioritní oblast 2. – Hospodářská spolupráce Projekt Spolupráce.
Úvod do metodologie vědy
Ústav pedagogických věd FF MU
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Co má obsahovat prezentace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
AV stručná prezentace.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Didaktické prostředky
Sociologický výzkum.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
2. seminární úkol - projekt PSY117. Týmový projekt  Záměrem tohoto úkolu je vyzkoušet si realizaci jednoduchého výběrového šetření.  Pětičlenné týmy.
PSY717 Statistická analýza dat 2010 První konzultace.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
Metodologie psychologie PSY , Setkání 1. Co je záměrem kurzu PSY401 Integrace poznatků z bcl studia, zejména KVAN a KVAL přístupů do jednoho metodologického.
Základy sociální psychologie
Metodologie psychologie PSY401
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Didaktické metody Androdidaktika.
Metodologie psychologie PSY401 Setkání 1. Ivo Čermák Stanislav Ježek.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc. Jan Širůček, PhD.
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Didaktické prostředky
Obecná didaktika ÚVOD.
Workshop k akčnímu výzkumu
Mixed methods design (MMD)
T-expedice a kurzy NVD Mgr. Pavel Rušar.
Věda & struktura vědecké práce
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Didaktické metody Androdidaktika.
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Praktická metodologie vědy 2016
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Úvod do psychologie II. přednáška
Metody a techniky výzkumu II.
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Metodologie psychologie PSY401 Setkání 1. Ivo Čermák Stanislav Ježek

Osnova 1. setkání Představení kurzu PSY401 Rozšíření o praktické aspekty výzkumu Propojení KVAN a KVAL přístupů do jednoho metodologického rámce Zadání

O čem je PSY401 INTEGRACE poznatků z bcl studia, zejména KVAN a KVAL přístupů do jednoho metodologického rámce ROZŠÍŘENÍ o aspekty provádění výzkumu v praxi: klinika, organizace/školy, poradenství, personalistika… PROCVIČENÍ kritického čtení studií a plánování projektu

Projektový charakter PSY401 4 přednášky, zbytek semestru diskuse projektů Požadavky na projekty jsou uvedeny v sylabu Na projektech pracují dvojice 15 min prezentace na semináři – přihlášení formou seminárních skupin do vč.  účast na diskuzi projektů druhých Odevzdání dopracované verze projektu do  Možnost jednoho přepracování.

Jak studovat? Zvolit si ohnisko, výzkumnou otázku Kriticky přečíst řadu relevantních empirických studií - ty klíčové přiložit k projektu Pročíst obecné zdroje, zejm. Robson Projít zdroje specifické pro zvolenou oblast Projekt průběžně budovat a konzultovat – diskuzní fórum PSY401

Výzkum v praxi – proč? Praxe potřebuje dělat výzkum  řešení akutních problémů  vylepšování (své) praxe, reflexe Investice do základního výzkumu (vědy) jsou ospravedlněny použitelností jejich výsledků  společensky, institucionálně  individuálně, morálně

Výzkum v praxi – proč? V lidské rovině jsou mezi badateli a praktiky překážky komplikující komunikaci a spolupráci  problém atribuce nadřazenosti a reaktivity zkoumaných osob >> emancipace praktiků a respondentů, mísení rolí  různé znalostní báze Klasický model přenosu vědeckých poznatků do praxe v psychologii nefunguje příliš dobře  RDDA – research, development, diffusion, adoption  v medicíně cca 20 let, psychologie/pedagogika víc

Specifika výzkumu v praxi kde se jev vyskytuje spíše než tam, kde je třeba jej vyvolávat řešení problémů spíše než pouze vytváření poznatků predikce účinků spíše než nalézání příčin vývoj a testování programů, intervencí, služeb… spíše než teorií hledání velkých účinků spíše než statisticky významných vztahů preferování měnitelných proměnných spíše než snaha o úplnost omezený čas a zdroje (jeden pokus) spíše než více pokusů téma iniciuje sponsor spíše než výzkumník sám všestranní badatelé spíše než vysoce specializovaní odborníci rozmanitý výzkumný tým spíše než tým pouze z výzkumníků více účelů a stakeholderů spíše než 1 účel – poznání pro všechny Upraveno podle Robson (2002:12)

Příklady příruček podle oblastí praxe Cassell, Symon (1994). Qualitative methods in organizational research: a practical guide. Schwab (2005). Research methods for organizational studies. Marks, Yardley (2004). Research methods for clinical and health psychology. McLeod, J. (2003). Doing counselling research, 2nd. Groves et al. (2004). Survey methodology. Maxwell, Delaney (2004). Designing experiments and analyzing data: A model comparison perspective. Bennett, J. (2003). Evaluation methods in research. Internet, soc-psych experimenty, kognitivní…

Disciplinovaný výzkum Paradigmatické půtky do výzkumu nepatří (jde o filozofii vědy a politiku) Možnost a nutnost plurality paradigmat Disciplinovaný výzkum: zodpovědné, racionální a kritické využívání široké palety designů, metod a analýz k realizaci účelů výzkumného projektu.  kombinování KVAN a KVAL prvků a studií podle potřeby  jednotný rámec pro posuzování validity

Hiles: 8 „faktů“ o výzkumu Výzkum je zkoumání, které vede k novým poznatkům. Výzkumná otázka a poznatky musí být diskutovány v kontextu předchozích znalostí. Každý výzkum spočívá na nějakých předpokladech – různí badatelé nevyhnutelně pracují s různými paradigmaty. Ve výzkumu děláme teoretická a praktická rozhodnutí, přičemž se držíme etických principů. Postupy ve výzkumu by měly být systematické, přísné a musí být natolik jasné, aby se daly replikovat. Výzkumná zjištění by měla být jasná a přesvědčivá pro druhé. Výzkum jen zřídka úplně zodpoví výzkumnou otázku; obvykle vede spíše k nápadům na další zkoumání. Do výzkumu se pouštíme, protože máme zájem a chceme něco změnit – publikace a sdílení s kolegy je přirozenou součástí výzkumného procesu.

Schéma výzkumného projektu Maxwell, Loomis, 2003:246 ÚČELY, CÍLE KONCEPTUÁLNÍ RÁMEC (PARADIGMA) VÝZKUMNÁ OTÁZKA METODY (DESIGN, METODY, VZOREK) VALIDITA

Disciplinovaný výzkum - Hiles Předpoklady + paradigmata Teorie + epistemologie. Strategie, design Metody tvorby dat, měření Analýza Kritické hodnocení Validita. Začlenění do teorie, praxe. Publikace.

Paleta účelů výzkumu Co se má kdo dozvědět a s jakým účinkem? Predikovat Obohatit znalostní bázi Něco prosadit na úrovni osobní, společenské, institucionální, organizační Změřit změnu, výsledek, efekt Porozumět složitým jevům jako je kultura, změna, lidé(?) Otestovat nové myšlenky (hypotézy) Vytvořit nové myšlenky (hypotézy, teorie, vztahy) Informovat, propagovat, osvěta (veřejnost, zainteresovaní) Zkoumat minulost Podle Newman et al. (2003: 175)

Mixed-methods research Smíšená metodologie Mísením KVAN – KVAL se paleta možných designů obrovsky rozšiřuje. Pro mnoho badatelů je tato paleta možností příliš široká, nedokáží si vybrat  Dogmatičnost - odmítnutí  Používání designů obvyklých v dané oblasti  Obecné M-M designy - Tashakkori, Teddlie, 2003

Možnosti mísení KVAN-KVAL Mísení uvnitř studie (tvorba dat/postup, analýza)  např. KVAL data  kódování  statistika  např. KVAN data  klastrování  KVAL analýza Mísení několika podstudií  Sekvenční: KVAN --> KVAL (např. posílení validity závěrů kvantitativní studie; navázání na klastrování) KVAL --> KVAN (např. KVAL studie poskytne významné jevy, které se KVAL studie snaží měřit)  Souběžné KVAL + KVAN (např. současný sběr KVAL i KVAN dat)

Shrnutí Praxe výzkum komplikuje a zároveň ospravedlňuje. Znalost metodologie mj. umožňuje podle potřeby vybírat z široké palety metod – disciplinovaný výzkum Volba metodologie buď podle aktuálních trendů v dané oblasti zkoumání nebo obecné mixed-methods designy.

Zadání Rozhodnout se společně na ohnisku, širší výzkumné otázce svého výzkumu  Začít se pídit po speciální příručce Přečíst  K dumání nad ohniskem výzkumu Robson kap. 1-3  K dumání nad mísením metod Ridenour, Newman, kap 1, 2 nebo Tashakkori, Teddlie, kap 6-8.