Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Výživa ve sportu.
Zvláštnosti výživy sportovce
Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Nutriční strategie v prevenci DM
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Zvláštnosti výživy sportovce
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Sacharidy ve výživě sportovce
Výživa ve vytrvalostním sportu
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Výživa v zimních sportech - lyžování
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Výživa ve vytrvalostním sportu
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5-denní jídelníček.
Tuky Výživa ve sportu RVS.
= přeměna látek a energií
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Sacharidy a výživa před, při a po výkonu

Sacharidy běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání energie Rezervy sacharidů v organizmu omezené (asi 400g glykogenu) - 100g jaterní glykogen - 300g svalový glykogen (10 g glykogenu/ 1 kg svalové hmoty)

Energetické rezervy průměrně těžkého člověka (70kg) v závislosti na stupni vytrvalostního tréninku Stupeň trénovanosti nízká střední vysoká Makroergní fosfáty (ATP, CP) cca 20 kcal cca 30 kcal cca 40 kcal Cukry cca 1200 kcal cca 1800 kcal cca 2800 kcal Tuky cca 50 000 kcal cca 50 000 kcal cca 40 000 kcal

Se stoupající spotřebou O2 – stoupá podíl získávání energie z glukózy a sval. glykogenu (až 90%) Oddálení únavy - při maximálním zvýšení sval. glykogenu před výkonem a současně příjmem sacharidů během výkonu úplné doplnění glykogenu ve svalech za nejméně 20 hodin (během prvních 2 hod. je doplňování rychlejší - vhodnější jsou jednoduché sacharidy)

trvání a intenzita tréninku 7 denní tréninkový plán pro sacharidovou superkompenzaci (vytrvalostní trénink mírné až střední intenzity) Čas před soutěží trvání a intenzita tréninku množství sacharidů šestý den 90 min. při 70-75% VO2max 50% energie (4-5g/kg) pátý den 40 min. při 70-75% VO2max čtvrtý den třetí den 20 min. při 70-75% VO2max 70% energie (10g/kg), tekutiny druhý den jeden den odpočinek den soutěže odpočinek před soutěží 2-3 hod. před výkonem na sacharidy bohaté jídlo, 15-30 minut před výkonem také + tekutiny

Sacharidová superkompenzace Má význam u aktivit trvajících více než 2 hodiny – maraton, triatlon, ultramaraton, lyžování, plavání na delší tratě, cyklistika, fotbal, horolezectví, běh na lyžích... Menší význam – běh pod 10 km, vzpírání, hokej, baseball, kanoistika, sjezd. Lyžování, skoky, hody... (zlepšuje maximální aerobní i anaerobní výkon) Dříve – vyčerpávající cvičení, pak snížit příjem sacharidů pod 5%, pak vyčerpávající cvičení a 3 dny vysoce sacharidová strava – více než 90% energie ze sacharidů Pokles sval. glykogenu => chronická únava, snižuje se rychlost, přesnost a vytrvalost

Všeobecné doporučení výživy sportovce během dne Sportovní událost ráno a dopoledne Snídaně Sportovní událost brzy po obědě Snídaně a oběd Sportovní událost pozdě odpoledne Snídaně a oběd a svačina Sportovní událost večer Snídaně, oběd, večeře

Doporučený příjem sacharidů pro sportovce během tréninku 50-75% celkové energie - ovoce, zelenina a jejich džusy celozrnné produkty, nízkotučné mléčné výrobky 6(8)-10g sacharidů/kg/den Příklad: muž, sportovec, denně aerobní cvičení, váha 70 kg , 560 – 700 g sacharidů denně, 2240 – 2800 kcal denně ze sacharidů = 65 – 80% denního energetického příjmu

3-4 hod. před cvičením Pro aktivitu > 90 minut může zlepšit výkon 200 – 350 g sacharidů pro maximalizaci glykogenových zásob a tím zvýšení výkonnosti (asi 4-5g/kg) Formy: Tekutá (nápoje) Pevná (ovoce, obiloviny..) Příklad: 500 – 600 kcal Sklenice pomerančového džusu, talíř ovesné kaše, dva tousty s marmeládou, broskve, nízkotučné mléko Nízkotučný jogurt, banán, toust, 30 g krůtích prs, půl šálku hrozinek

Snídaně před tréninkem snadno stravitelná převážně komplexní polysacharidy minimum bílkovin a tuků dostatek tekutin omezit vlákninu Vhodné potraviny: bílé pečivo s minimem másla obilné směsi (s vodou nebo netučným mlékem) rýžová kaše (trochu čokolády, med, rozinky) sladké pekárenské výrobky (sušenky, linecké, piškoty, cornflaky) ovoce, džusy, vejce, pouze na měkko, pokud máme pauzu 2-3 hod.

Snídaně před tréninkem nevhodné potraviny: tmavé pečivo maso a masné výrobky (snad jen trochu drůbeží šunky) mnoho jednoduchých cukrů před dlouhým tréninkem (více než 60 min) lehká svačina (řídký pudink, bílé pečivo s máslem, nepříliš sladká tyčinka) mezi tréninky malé svačinky: ovoce (banán, datle) tyčinky tekutiny polévky rýž. nákyp nikdy maso a uzeniny!

Oběd před tréninkem vyhnout se potravinám bohatým na tuky a bílkoviny vhodné potraviny: vývar ze zeleniny a drůbežího masa s těstovinou + bezmasé jídlo (rýžový nákyp, bramborovou kaši se zeleninou, těstoviny s kečupem a sýrem), ovoce (sacharidy 2/3 talíře) nevhodné potraviny: celozrnné pečivo syrová zelenina pečené nebo smažené maso kynuté moučníky luštěniny těžké omáčky

30 – 60 minut před cvičením 50 – 75 g sacharidů (asi 1-2g/kg) delší doba zatížení (60-90) – potraviny s nižším GI – jogurt, banán, ovesná kaše, fazolová polévka, čočka, jablka kratší doba zatížení (do 60ti min.) – potraviny s vyšším GI– chléb, pečivo, krekry, těstoviny – nízkotučné vysokosacharidové potraviny pozor na hypoglykémii – svalová slabost lze přijmout i malé množství nízkotučné bílkoviny, pokud pomáhá zklidnit žaludek

Těsně před cvičením (méně než 5 minut) 50 g (méně pro ženy) Může zlepšit výkon bez přetížení GIT u déletrvajících aktivit

Sacharidy během cvičení (při FA > 60 min.) Vytrvalostní cvičení - 30 – 60 g/hod. (0,5-1g/min.) (spíše s ↑ GI) 0,2 – 0,3 g/kg v pravidelných intervalech 600 – 1200 ml tekutin 6-8% sportovních sacharidových nápojů/hod. Příklad: 15-20g sacharidů každých 15 – 20 minut – 240 ml Gatorade = 14 – 18g sacharidů glukóza, sacharóza, maltodextriny – vhodné monosacharidy Aktivita delší než 2-3 hodiny 1-2 hod. po začátku – každých 15 – 30 minut – potraviny a nápoje bohaté na sacharidy potraviny vhodné při aktivitě delší než 2-3hod.: banány, jablka, sušené ovoce, kousky ovoce musli tyčinky, energetické a bílkovinné doplňky rýžový koláč rýže, mléka, žloutků, cukru, jablek, hrozinek a mořské soli krupicový koláč sendviče s rýžovým či krupicovým koláčem, s marmeládou, medem, rajčaty a sýrem či šunkou nebo se sekaným kuřecím masem sacharidové koncentráty

Sacharidy po cvičení Co nejdříve po cvičení sacharidy (spíše s ↑ GI) k doplnění glykogenových zásob 1,2 - 1,5 g sacharidů/kg během 30ti minut (1 hodiny) po cvičení a každé 2 hodiny po dobu nejméně 4-6 hod. ne víc než 500 – 600 g sacharidů (nevede již ke zvyšování glykogen. zásob) bílkoviny + sacharidy – sporné z hlediska obnovy glykog. zásob, ale šetří bílkoviny jídlo s ↑ GI => ↑ hl. inzulinu => anabolismus (zabraňuje degradaci bílkovin po cvičení)

Po tréninku doplnit tekutiny první 4 hodiny po tréninku vysokosacharidová jídla (ovocné šťávy) nejíst hned maso více spíše menších porcí + druhá večeře

První večeře doplnit tekutiny převážně bílkoviny (drůbež, ryby, libové hovězí a vepřové, nízkotučný sýr) + zelenina, bílkoviny s vysokým obsahem sacharidů (luštěniny, ryže) (1/3 bílkovin, zbytek sacharidy) Vhodné potraviny: lehce stravitelné úpravy masa – dušení, vaření v páře, grilování, mikrovlny, pečení v alobalu nebo fólii maso je vhodnější kombinovat s dušenou zeleninou, ne s běžnými přílohami

Druhá večeře silový a silově vytrvalostní trénink vytrvalostní trénink vysoký obsah kvalitních bílkovin (proteinový koncentrát) vytrvalostní trénink převážně komplexní polysacharidy (pudink, obilné kaše, sacharidový doplněk)

Strava sportovce v nezávodním období vyváženost stravy bohaté snídaně - zabezpečí kalorický příjem pro aktivní část dne, všechny důležité složky potravy jsou dodány současně jíst často - dopolední a odpolední svačiny menší večeře – není tendence ukládat tuky omezit živočišné tuky a sůl příprava před závodem - zaměřit se na dosažení optimální hmotnosti, možné mírné zvýšení bílkovin (18-19%) dostatečný přísun vitaminů a minerálů pitný režim

Celkový příjem energie (kcal) Příjem sacharidů z potravních skupin poskytujících 50-70% z celkové energie Celkový příjem energie (kcal) 2000 2500 3000 3500 4000 Energie ze sacharidů (50-70%) 1000-1400 1250-1750 1500-2100 1750-2450 2000-2800 Celkové množství sacharidů (g) 250-350 310-440 375-525 438-612 500-700 Podíl sacharidů (porce) Obiloviny (škrob) 10-14 12-16 14-18 16-20 18-22 Ovoce 3-4 4-6 5-7 6-8 7-9 Mléko a mléčné výrobky 2-3 4-5 5-6 6-7 Zelenina 7-8 Ostatní

Přibližné množství sacharidů podle skupin potravin Potravinové skupiny obsahující sacharidy Množství sacharidů (g) Potraviny Přibližné množství energie (kcal) Obiloviny (potraviny obsahující vysoké množství škrobu) 15 ½ krajíce chleba ¾ c cereálií, ½ c vařených těstovin, fazolí, kukuřice, hrachu, 1 malá brambora (90 g), ½ muffinu, 1 placka, wafle… 80 Ovoce 1 malý banán, nektarinka, broskve, jablko, pomeranč, ½ grapefruitu, hrušky, 17 zrníček hroznů, 1 c kostek melounu, 2 polévk. lžíce hrozinek 60 Mléko a mléčné výrobky 12 1 c mléka 1 jogurt 48 Zelenina 5 ½ c vařené zeleniny 1 c čerstvé zeleniny, 1 velké rajče 25 Ostatní sacharidy 1 ks koláče, 2 větší sušenky, sportovní energetický nápoj ( 250 ml) 1 energetická tyčinka Různé

Doporučené množství proteinů po tréninku 0,5 g/kg proteinu + 1,5 g/kg sacharidů Silový trénink Minimálně 45 g proteinů a 135 g sacharidů (90 kg, muž) = 720 kcal Vytrvalostní trénink Minimálně 35 g proteinů a 105 g sacharidů ( 73kg, muž) = 560 kcal = 1/5 – 1/6 celkové denní energetické potřebě Tento model předpokládá, že člověk bude jíst za další 3-4 hodiny

Doporučené množství proteinů – příklad 77 kg, muž, běh Denní potřeba energie 3200 kcal 5-7 jídel/denně = 460-640 kcal/1 jídlo 1,2-1,4 g/kg = 93-108 g bílkovin ( z toho 40 po tréninku) Zbývající jídla – 10-15 g bílkovin/1 jídlo

Využití tuků během fyzické zátěže Lipolýza - pod hormonální kontrolou Stimulátory lipolýzy během cvičení: Katecholaminy (epinefrin a norepinefrin) Kortisol Glukagon - zvyšuje aktivitu lipázy s klesající hladinou inzulinu Uvolňují se s vyšší intenzitou cvičení Inhibitor lipolýzy: Inzulin Podpora lipolýzy Cvičení od mírné do vyšší intenzity => î uvolňování katecholaminů a otupuje uvolňování inzulinu Glykémie: ovlivnění lipolýzy – î => redukce odbourávání tuků

Využití tuků během fyzické zátěže Oxidace MK – závislá na O2 MK – transport krví ve vazbě na albumin Faktory ovlivňující transport MK v krvi Průtok krve tukovou tkání Hladina albuminu v krvi Vytrvalostní trénink î obsah albuminu v krvi => î hladinu cirkulujících MK během cvičení => î utilizaci tuků během cvičení

Využití tuků během fyzické zátěže Zdroje MK pro pracující sval: Tuková tkáň ve svalech Svalová vlákna typu I a IIa - TAG Množství energie zde uložené odpovídá zásobám glykogenu Periferní tuková tkáň 5-25% tuků uloženo Významný zdroj MK Cirkulující lipoproteiny MK z chylomikronů a VLDL Čas a složení posledního jídla ovlivňuje využití tuků z lipoproteinů Uvolnění MK závisí na aktivitě LPL – î během cvičení a zůstává zvýšená i nějaký čas po cvičení

Využití tuků během fyzické zátěže Intenzita cvičení a utilizace tuků Závisí na intenzitě cvičení a jejím trvání Po 30ti min. cvičení Cvičení o nízké intenzitě (25% VO2max) Utilizace sestupně: plasmatické MK (>60%), svalové TAG, plasm. glukóza Cvičení o střední intenzitě (65% VO2max) Utilizace sestupně: sval. glykogen, plasm. MK, svalové TAG, plasm. glukóza Cvičení o vysoké intenzitě (85% VO2max) Utilizace sestupně: svalový glykogen, plasmat. MK, sval. TAG, plasm. Glukóza Největší množství tuků je spalováno při cvičení o střední intenzitě Hokej, fotbal – převážně ATP z glykogenu (MK jen 10%) - přestávky, chůze, jogging, lavička – obnova energ. zdrojů z větší části MK Utilizace tuků se î s délkou trvání cvičení o nízké až střední intenzitě % spalovaného tuku (25% VO2max) X absolutnímu množství použitého tuku (65% VO2max)