LITOSFÉRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik a vývoj litosféry
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Pohyb litosferických desek
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Číslo a název šablony klíčové aktivity
- zkoumá pohyby litosferických desek a jejich důsledky
Strukturní geologie litosféry
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
LITOSFÉRA POHYBY LITOSFÉRICKÝCH DESEK
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Kontinenty v pohybu.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
POHYBY LITOSFÉRICKÝCH DESEK
Pohyb kontinentů 4. kapitola.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Planeta Země - Litosféra
LITOSFÉRA (PaLZ 28-29, AS 14-15, ADS 12-13)
Stavba a složení Země Kollarov J..
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
Litosféra.
Druhohory RNDr. Rudof Peřinka, Ph.D. Vyšší odborná škola geologická Chebská 694, Plzeň.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Litosférické desky Jan Dušek.
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vývoj pevniny a litosférické desky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Vznik pevnin Pohyby pevnin.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Desková tektonika Teorie, která vysvětluje a dovoluje pochopení mnoha geologických pochodů a dějů, které na Zemi známe.
Litosféra a desková tektonika
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
G EOLOGIE Z EMĚ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Litosféra I – úvod Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 07 TEMA: Litosféra – pevný obal Země.
Fyzická geografie Litosféra a desková tektonika Mgr. Ondřej Kinc Podzim 2013 Z0026/4 – pondělí 13 – 13.50, Z3 Z0026/5 – pondělí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Vývoj pevniny a litosférické desky
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Vzdělávací materiál: Litosféra a litosférické desky Operační systém:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Země a její stavba Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Název vzdělávacího materiálu
LITOSFÉRA vznik a vývoj kontinentů
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Litosféra a desková tektonika
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Digitální učební materiál:
Název školy: Základní škola T. G
LITOSFÉRA.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_09_ZEMĚPIS
Marta Podhradská ZŠ LEHNICE
Povrch Zeme.
TEKTONIKA.
Přírodní složky a oblasti Země
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Geologické děje.
LITOSFÉRA Pevný obal země.
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

LITOSFÉRA

Litosféra: Litosféra je horninový obal Země (zemská kůra) Tloušťka: v rozpětí 10-100 km Skládá se z litosférických desek, které „plavou“ na plastické vrstvě zemského pláště astenosféra). Desky: oceánské a pevninské

Litosférické desky:

Zemská kůra: Kontinentální (až 100km) Oceánská (5-10km) Astenosféra

Pohyb litosférických desek – globální desková tektonika Díky tomuto pohybu se vzájemná poloha jednotlivých kontinentů stále mění. Dochází tak k jejich vzájemnému oddalování nebo naopak ke střetům. A jak to bylo na počátku vývoje kontinentů? Existuje obecně uznávaná teorie o přemísťování kontinentů- tzv. Wegenerova teorie kontinentálního driftu. Základem teorie je podobnost pobřeží některých kontinentů, přičemž vše je podepřeno prokazatelnými skutečnostmi jako je shodná geologická stavba příslušných oblastí kontinentů, výskyt stejných fosílií atd. Objasňuje celý proces pohybu litosférických desek a poukazuje na zdroj energie celého procesu. Na uvedených obrázcích je možné sledovat postupný rozpad původního prakontinentu - Pangey až do současné podoby rozmístění jednotlivých kontinentů.

Uspořádání kontinentů v minulosti průměrná rychlost pohybu litosférických desek je 5 – 10 cm/rok dnešní uspořádání kontinentů je výsledkem rozpadu prakontinentu Pangea, který byl obklopen oceánem Panthalassa (perm, 250 mil. let BP) Pangea se rozpadla na dvě části → jižní polokoule – Gondwana (Jižní Amerika, Afrika, Antarktida, Austrálie, Nový Zéland a Madagaskar,Indie); severní polokoule – Laurasie (Severní Amerika, Eurasie) Gondwana a Laurasie byly odděleny oceánem Tethys Posuny kontinetů mely dopad na změny přírodních podmínek (klima, půdy, vegetace) vývoj uspořádání kontinentů v budoucnosti: bude se rozšiřovat Atlantský oceán a pohyb obou Amerik k Z způsobí zmenšení rozlohy Tichého oceánu, dojde k oddělení části Afriky podél linie východoafrického riftového systému

Vznik a zánik litosféry: Zemská kůra vzniká v oblastech středooceánkých hřbetů, kde dvě desky přirůstají a tak se rozšiřují, a zaniká v místech, kde se jedna litosferická deska podsouvá pod druhou a tím zaniká.

S pohyby litosférických desek souvisí: Horotvorná (tektonická) činnost VZNIK POHOŘÍ je doprovázena vrásněním, zlomy, sopečnou činností.