 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Advertisements

Databáze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Databázové systémy Úvod.
Databázové systémy 1 - řešení Cvičení č. 10 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
DATABÁZE Bc. Monika Šupková Bc. Jaroslava Doláková Bc. Eva Příhodová
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Databáze.
Databázové modelování
Databázové systémy Relační model.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_239_LISTNATÉ_STROMY Téma: LISTNATÉ STROMY.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
DM.  Dlouhodobý majetek  Dlouhodobý majetek je svým charakterem ur č en k dlouhodobému pou ž ívání ve firm ě (déle ne ž jeden rok) a zárove ň  musí.
„Úvod do databázových systémů“
Databázové systémy Datové modely.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_200_ABECEDA Téma: ABECEDA Číslo projektu:
2012 / 2013 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do IS VIKBA18 Informační systémy &
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Pořízení dat Databázové funkce Řazení Filtrování Souhrny Kontingenční tabulky Kontingenční grafy.
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Prostředí pro provoz IS Vývoj informačních systémů.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Úvod do databázových systémů
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
VIKMA05 Organizace znalostí
Vytvořil: Robert Döring
Lineární funkce - příklady
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
8.1 Aritmetické vektory.
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Databáze MS ACCESS 2010.
Cesta k flexibilitě J.Skorkovský ESF MU
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Databázové systémy, datové modelování
8.1.3 Lineární obal konečné množiny vektorů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Ing. Martin Molhanec, CSc. Entitně-vztahové modelování 2. přednáška
Microsoft Office Access
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Vzájemné silové působení těles
Řešení projektu WINDROS
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Analýza informačního systému
Požadované vlastnosti E-R modelu
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Lineární funkce a její vlastnosti
K-mapa: úvod a sestavení
Class Diagrams.
Transkript prezentace:

 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č ní.

 Data jsou organizována do stromové struktury. Ka ž dý záznam p ř edstavuje uzel ve stromové struktu ř e, vzájemný vztah mezi záznamy je typu rodi č /potomek.

 realita má hierarchickou strukturu Nalezení dat v hierarchické databázi vy ž aduje navigaci p ř es záznamy sm ě rem dol ů (potomek), nahoru (rodi č ) a do strany (další potomek). Mezi nevýhody hierarchického modelu pat ř í: - v n ě kterých p ř ípadech nep ř irozená organizace dat (zejména obtí ž né znázorn ě ní vztahu M:N, který se ř eší nap ř. pomocí virtuálních záznam ů ), - slo ž ité operace vkládání a rušení záznam ů.

 zobecn ě ním hierarchického modelu dat, který dopl ň uje o mnohonásobné vztahy. Tyto vztahy jsou ozna č ovány jako C-mno ž iny neboli Sets (dále budeme pou ž ívat pojem set) Tyto sety propojují záznamy r ů zného č i stejného typu, p ř i č em ž spojení m ůž e být realizováno na jeden nebo více záznam ů.

Nevýhodou síťové databáze je zejména nepružnost a obtížná změna její struktury.

 popsán v roce 1970 Dr. Coddem  Data jsou organizována v tabulkách, které se skládají z ř ádk ů a sloupc ů.  Všechny databázové operace jsou provád ě ny na t ě chto tabulkách. Dr. Codd definoval jako minimalisticky rela č ní ty systémy, které spl ň ují tyto dv ě vlastnosti: 1. Databáze je chápana u ž ivatelem jako mno ž ina relací a nic jiného. 2. V rela č ním S Ř BD jsou k dispozici minimáln ě operace selekce, projekce a spojení.

 1. Informa č ní pravidlo Všechny informace v rela č ní databázi jsou vyjád ř eny hodnotami v tabulkách.  2. Pravidlo jistoty data v jsou zaru č en ě p ř ístupná kombinací jména tabulky s hodnotami primárního klí č e a jménem sloupce.  3. Systematické zpracování nulových hodnot Musí existovat indikátor chyb ě jící hodnoty, kterou neznáme. (NULL)  4. Databázový jazyk musí být jednoduchý a u ž ivatelsky p ř ív ě tivý  5. P ř ístup autorizovaným u ž ivatel ů m k metadat ů m pomocí stejného jazyka

.6. Pravidlo vytvo ř ení pohled ů Všechny pohledy, které jsou teoreticky mo ž né, jsou také systémem vytvo ř itelné.  7. Schopnost vkládání, vytvo ř ení a mazání Umo žň uje mno ž inové operace s celými tabulkami  8. Fyzická datová nezávislost Aplika č ní programy jsou nezávislé na fyzické datové struktu ř e.  9. Logická datová nezávislost Aplika č ní programy jsou nezávislé na zm ě nách v logické struktu ř e databázového souboru.  10. Integritní nezávislost Integritní omezení se musí dát definovat prost ř edky rela č ní databáze  11. Nezávislost distribuce Rela č ní S Ř BD musí být schopny implementace na jiných po č íta č ových architekturách.  12. Pravidlo p ř ístupu do databáze