Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biomedicínský výzkum - CTG č. 195 M.Holub EK FNB
Advertisements

Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Vymezení a pojetí sociální práce
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Úmluva o biomedicíně (Úmluva na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny) Mgr. Ondřej Dostál.
Lidská práva.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
Společenská odpovědnost organizací
Mezinárodní humanitární právo
Všeobecná deklarace lidských práv
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Lidská práva v dokumentech
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Sociální zabezpečení Sociální služby
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Právo životního prostředí I.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Institut ochránce práv dětí
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Správa sociálního zabezpečení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stát Definice, funkce, typy.
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Lidská práva Leden 2016.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Stipendia města Ostrava
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Jana Chrásková, Ivana Lamková
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum na lidských embryích ● Genetický výzkum ● Výzkum na zvířatech

Zneužití vědy ● Sociální nerovnosti ● Genocida, rasismus ● Válka ● Zranitelné populace (děti, psychiatričtí pacienti, vojáci, staří lidé) ● Ideologie (eugenika) ● Sláva ● Poslušnost příkazů, ve jménu “vědy”

Dějiny ● Norimberský kodex 1947 ● Helsinská deklarace 1964 – Světová lékařská asociace (Edinburgh 2000) ● Mezinárodní úmluva o občanských a politických právech 1966 – OSN (1976) ● Mezinárodní směrnice pro biomedicínský výzkum zahrnující lidské účastníky 1982 – CIOMS, WHO (1992; 2002)

Minulost očima dneška ● Faktická nevědomost (účinky...) ● Kulturní nevědomost (otroci, vězni...) ● Evoluce morálních soudů (interpretace morality) ● Institucionalizace neodpovědnosti

Evropské směrnice ● Úmluva o lidských právech a biomedicíně Rady Evropy (1997) ● Dodatkový protokol o biomedicínském výzkumu ● Dodatkový protokol o zákazu klonování ● Dodatkový protokol o transplantacích ● Vysvětlující zprávy

Základní principy ● Ohled na zúčastněné osoby  Respekt k autonomii – informovaný souhlas  Ochrana zranitelných ● Prospěšnost  Beneficence  Nonmeleficence ● Spravedlnost  Riziko a užitek  Distributivní spravedlnost

Posuny v přístupu ke vědě ● Zájmy jedince x zájmy společnosti ● Interdisciplinarita ● Demokratizace rozhodovacích procesů (etické komise, výzkumy veřejného mínění) ● Zdroje financování výzkumu (vláda, průmysl...) ● Otázka nezávislosti a nezaujatosti (marketing) ● Globalizace – nadnárodní projekty; nerovnost v přístupu ke zdravotní péči – jeden svět... ● Mezinárodní soutěž

Hodnocení projektu ● Validita vědeckého výzkumu ● Rizika a přínos (prospěšnost) ● Informovanost a souhlas ● Nezávislost ● Odpovědnost ● Etické komise – nezávislé hodnocení

Medicína a veřejný prostor ● Medikalizace společenských, psychologických i spirituálních problémů (násilí, alkoholismus, existenciální krize...) ● Geneticizace života (zjednodušování, předpovídání budoucnosti, vyřešení neštěstí genetickým designem...) ● Očekávání od medicíny ● Medicína jako nástroj sociální kontroly (Brave New World)

Odsouzené pokusy na člověku ● Nacistické experimenty ● Japonsko – Čína ● USA – Tuskegee (syfilis), Willowbrook (hepatitis)

Otázky ● Bez výzkumu není pokroku ● Hranice terapeutické a experimentální biologie ● Intervence – prevence – design ● Nepředvídatelnost ● Mocenské zneužití (nezávislost vědy) – kdo vlastně nese odpovědnost ● Priority výzkumu – přerozdělování zdrojů (infekce, civilizační choroby, genetika...)