A teď si to zkuste sami rdaqwi bc dwefewq riwgdh, aegebjckbmn rkcobcoq bcocw sc bsc rkqhdsgc bqa q hcjw kdfswcmwc sgejkge bocwcge, tcf ai rkdrwdisqwd adfmca,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPOČET OC.
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Kryptografie Šifrování
Úvod do klasických a moderních metod šifrování Jaro 2008, 7. přednáška.
Graf pohybu 2. díl Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Odhady parametrů základního souboru
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Získávání informací Získání informací o reálném systému
CHYBY MĚŘENÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.20 Téma: Excel Číslo projektu:
SWI072 Algoritmy komprese dat1 Algoritmy komprese dat Teorie informace.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Matice.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Perfektní kódy.
A a auto ananas autobus anténa ŽIVÁ ABECEDA
Samohlásky a souhlásky
Teorie čísel a kryptografie
Normální (Gaussovo) rozdělení
Biostatistika 6. přednáška
Jak na Vigenérovskou šifru Kasiského metoda Friedrich Kasiski
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Pohled z ptačí perspektivy
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Základy zpracování geologických dat
Samostatný úkol: Jednovýběrový t-test Dvouvýběrový nepárový t-test
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
OBECNÁ PSYCHOLOGIE p ř e d s t a v y ψ Představa  obraz předmětu, který není přítomen – tj. nepůsobí aktuálně na naše smysly.
Teorie čísel a kryptografie
Kódování a šifrování Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČViT
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Hillova šifra Lester S. Hill (1929) Polygrafická šifra Φ: Amx K  Bm
Normální rozdělení a ověření normality dat
Generování náhodných čísel
le chiffre indéchiffrable
Šifrování pomocí počítačů Colossus 1948 ENIAC.
Hillova šifra Lester S. Hill (1929) Polygrafická šifra Φ: Amx K  Bm
Kontrola pravopisu Daniel Zeman Počítačové zpracování češtiny.
Kódování a šifrování Monoalfabetické šifry Polyalfabetické šifry
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
RÝSOVÁNÍ? TO JE HRAČKA! Úsečka, přímka, polopřímka, různoběžky s kočkou Čárkou Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
Šifrování bez počítače (téměř). Máte rádi Bondovky?
Testování hypotéz Otestujte,… Ověřte,… Prokažte,… že střední věk (tj.  ) …činí 40 let (= 40) …je alespoň 40 let (≥ 40)
Náhodná veličina.
Daniel Zeman Počítačové zpracování češtiny Kontrola pravopisu Daniel Zeman
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr
Induktivní statistika
Klasické šifry – princip substituce, transpozice
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Kódování a šifrování Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČViT
Index koincidence Metoda, která umožní zjistit bez dešifrování textu, zda byl text zašifrován monoalfabetickou šifrou, a popřípadě v jakém jazyce byl.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Číselné soustavy Číselné soustavy reprezentují čísla, která jsou pro nás symbolem určitého množství – kvantity. Desítkovou soustavu se učíme již v první.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_10_SLABIKOTVORNE_R_A_L Název materiálu:
Samostatný úkol: Jednovýběrový t-test Dvouvýběrový nepárový t-test
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Úsečka, přímka, polopřímka, různoběžky s kočkou Čárkou
Vnitřní energie plynu, ekvipartiční teorém
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Testování hypotéz - pojmy
Transkript prezentace:

A teď si to zkuste sami rdaqwi bc dwefewq riwgdh, aegebjckbmn rkcobcoq bcocw sc bsc rkqhdsgc bqa q hcjw kdfswcmwc sgejkge bocwcge, tcf ai rkdrwdisqwd adfmca, qgef dn s gc fqgchuqwd bcdcacgbe banbwirwgdi bjdri. hcmqw gq jcwcFdgqj rkcfeocgjq tebjc sfoqwcgc fcac, gcjkrcwesc rkcaejqw, mon jcg fqjkqhcgn huwqr mdgchgc fqsdwq, q irdkgc bc bgqfew rdjwqhej gcrketcagc sfrdaegmn gq swcmwn, igqsgn q ddjefgn ocg. gq geh tegcud if ai s uwqsc rkqmjehmn gcfdnsqwd aebjd. Text je v češtině v abecedě s 26 znaky (bez diakritiky) Nejčastější znaky v obecném českém textu: E 10,13%; A 8,99%; O 8,39%; I 6,92%; N 6,64%; S 5,74%; R 5,33%

Výskyt znaků v textu abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ,84,6 13, 37,16,04,69,23,0 4,63,50,02,73,02,40,09,24,94,61,0 0,07,60,0

Nejčastější znaky c frekvence 13,39% g a q 9,29% c se nikdy nevyskytuje samostatně ani na začátku slova ---- Hypotéza c odpovídá E q tvoří samostatné slovo, nebo druhé písmeno ve dvoupísmených slovech – Hypotéza q odpovídá A g se často vyskytuje na začátku slov (je to souhláska). Tvoří dvoupísmená slova s e a s a – Hypotéza g odpovídá N

Teď to vypadá takto rdaAwi bE dwefewA riwNdh, aeNebjEkbmn rkEobEoA bEoEw sE bsE rkAhdsNE bAa A hEjw kdfswEmwE sNejkNe boEwENe, tEf ai rkdrwdisAwd adfmEa, ANef dn s NE fANEhuAwd bEdEaENbe banbwirwNdi bjdri. hEmAw NA jEwEFdNAj rkEfeoENjA tebjE sfoAwENE fEaE, NEjkrEwesE rkEaejAw, mon jEN fAjkAhENn huwAr mdNEhNE fAsdwA, A irdkNE bE bNAfew rdjwAhej NErketEaNE sfrdaeNmn NA swEmwn, iNAsNn A ddjefNn oEN. NA Neh teNEud if ai s uwAsE rkAmjehmn NEfdnsAwd aebjd. Další časté znaky jsou e a w. Vyskytují se často vedle sebe – právě jeden z nich je samohláska. E je často v okolí N – je to samohláska, praděpodobně I

rdaAwi bE dwIfIwA riwNdh, aINIbjEkbmn rkEobEoA bEoEw sE bsE rkAhdsNE bAa A hEjw kdfswEmwE sNIjkNI boEwENI, tEf ai kdrwdisAwd adfmEa, ANIf dn s NE fANEhuAwd bEdEaENbI banbwirwNdi bjdri. hEmAw NA jEwEFdNAj rkEfIoENjA tIbjE sfoAwENE fEaE, NEjkrEwIsE rkEaIjAw, mon jEN fAjkAhENn uwAr mdNEhNE fAsdwA, A irdkNE bE bNAfIw rdjwAhIj NErkItEaNE sfrdaINmn NA swEmwn, iNAsNn A ddjIfNn oEN. NA NIh tINEud if ai s uwAsE rkAmjIhmn NEfdnsAwd aIbjd. Patrné je slovo ANIZ, tedy f odpovídá Z S tvoří samostatné slovo, dvoupísmené slovo s písmenem E – je to v

rdaAwi bE dwIZIwA riwNdh, aINIbjEkbmn rkEobEoA bEoEw VE bVE rkAhdVNE bAa A hEjw kdZVwEmwE VNIjkNI boEwENI, tEZ ai kdrwdiVAwd adZmEa, ANIZ dn V NE ZANEhuAwd bEdEaENbI banbwirwNdi bjdri. hEmAw NA jEwEFdNAj rkEZIoENjA tIbjE VZoAwENE ZEaE, NEjkrEwIVE rkEaIjAw, mon jEN ZAjkAhENn uwAr mdNEhNE ZAVdwA, A irdkNE bE bNAZIw rdjwAhIj NErkItEaNE VZrdaINmn NA VwEmwn, iNAVNn A ddjIZNn oEN. NA NIh tINEud iZ ai V uwAVE rkAmjIhmn NEZdnVAwd aIbjd. Na vyznačeném místě se rýsuje spojení VE SVE PRACOVNE, tedy b je S, r je P, k je r, h je C, d je O

POaAwi SE OwIZIwA PiwNOC, aINISjERSmn rREoSEoA SEoEw VE SVE PRACOVNE SAa A CEjw ROZVwEmwE VNIjRNI SoEwENI, tEZ ai ROPwOiVAwO aOZmEa, ANIZ On V NE ZANECuAwO SEOEaENSI SanSwiPwNOi SjOPi. CEmAw NA jEwEFONAj PREZIoENjA tISjE VZoAwENE ZEaE, NEjRPEwIVE PREaIjAw, mon jEN ZAjRACENn uwAP mONECNE ZAVOwA, A iPORNE SE SNAZIw POjwACIj NEPRItEaNE VZPOaINmn NA VwEmwn, iNAVNn A OOjIZNn oEN. NA NIC tINEuO iZ ai V uwAVE PRAmjICmn NEZOnVAwO aISjO. Nyní již lze domyslet snadno i ostatní písmena, Slovo POMALU: a je M, w je L, I je U Slovo MINISTERSKY: m je K, n je Y Slovo PREDSEDA: r je P, o je D Slovo VNITRNI: j je T Slovo JINEHO: t je J, u je H

POMALU SE OLIZILA PULNOC, MINISTERSKY PREDSEDA SEDEL VE SVE PRACOVNE SAM A CETL ROZVLEKLE VNITRNI SDELENI, JEZ MU ROPLOUVALO MOZKEM, ANIZ OY V NE ZANECHALO SEOEMENSI SMYSLUPLNOU STOPU. CEKAL NA TELEFONAT PREZIDENTA JISTE VZDALENE ZEME, NETRPELIVE PREMITAL, KDY TEN ZATRACENY HLAP KONECNE ZAVOLA, A UPORNE SE SNAZIL POTLACIT NEPRIJEMNE VZPOMINKY NA VLEKLY, UNAVNY A OOTIZNY DEN. NA NIC JINEHO UZ MU V HLAVE PRAKTICKY NEZOYVALO MISTO. Zbývá opravit chyby, omylem bylo písmeno B šifrováno jako písmeno O a v jednom místě textu chybí C.

POMALU SE BLIZILA PULNOC, MINISTERSKY PREDSEDA SEDEL VE SVE PRACOVNE SAM A CETL ROZVLEKLE VNITRNI SDELENI, JEZ MU ROPLOUVALO MOZKEM, ANIZ BY V NE ZANECHALO SEBEMENSI SMYSLUPLNOU STOPU. CEKAL NA TELEFONAT PREZIDENTA JISTE VZDALENE ZEME, NETRPELIVE PREMITAL, KDY TEN ZATRACENY CHLAP KONECNE ZAVOLA, A UPORNE SE SNAZIL POTLACIT NEPRIJEMNE VZPOMINKY NA VLEKLY, UNAVNY A OBTIZNY DEN. NA NIC JINEHO UZ MU V HLAVE PRAKTICKY NEZBYVALO MISTO. Výsledkem je začátek českého překladu knihy Harry Potter a princ dvojí krve

Index koincidence Metoda, která umožní zjistit bez dešifrování textu, zda byl text zašifrován monoalfabetickou šifrou, a popřípadě v jakém jazyce byl text napsán.

Statistika výskytu znaků v češtině

Po použití Cézarovské šifry

Po použití monoalfabetické šifry

Graf vypadá pořád stejně Jen sloupce jsou přeházené Jak to vyjádřit číselně? Nabízí se rozptyl veličiny, tedy průměrná odchylka od střední hodnoty

Rozptyl Var (X) = E (X - E(X)) 2

Pro výskyt znaků v textu n*Var (p) = ∑(p(i)-1/n) 2 = = ∑p(i) 2 - ∑2*p(i)/n + ∑1/n 2 = = ∑p(i) 2 - 2/n + 1/n = = ∑p(i) 2 - 1/n -= -=

Index koincidence IC(T) = ∑p(i) 2 = n*var(T)+1/n Vždy větší nebo roven 1/n = 1/26 = 0, Blízký hodnotě 0,03846 je pro náhodně generovaný text se stejnou hustotou výskytu jednotlivých znaků. Čím větší, tím více nerovnoměrný je výskyt písmen. Je zachován při monoalfabetické šifře.

Indexy koincidence vybraných jazyků Čeština 0,0577 Slovenština 0,0581 Angličtina 0,0676 Francouzština 0,0801 Němčina 0,0824 Italština 0,0754 Španělština 0,0769 Ruština 0,0470 Náhodný text 0,0385

Úkol Najděte texty v češtině (26 znaků), „odborné počítačové“ češtině angličtině a ještě alespoň jenom jazyce a spočítejte jejich indexy koincidence. Zašifrujte tyto texty monoalfabetickou šifrou a ověřte, že se jejich index koincidence nemění.